Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Δημοτικό Συμβούλιο 25/1/17: ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Ευμένους

Επανέφεραν το αίτημα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Για μια ακόμη φορά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα της Τετάρτης 25/1/2017 επανήλθε το θέμα της απομάκρυνσης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας Wind που είναι τοποθετημένη σε οίκημα στην οδό Ευμένους 112. 

Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αίτημα των κατοίκων είχε αποφασιστεί ότι ο Δήμος Βύρωνα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απομάκρυνση της κεραίας και θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Οι επιτροπή των κατοίκων –να σημειωθεί ότι οι υπογραφές των κατοίκων άγγιξαν τις 900- επανήλθε στο Δ. Συμβούλιο ζητώντας να πληροφορηθεί τι τελικά θα γίνει και σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο Δήμος, ώστε να απομακρυνθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας Wind.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης περιορίστηκε να ενημέρωσει τους κατοίκους ότι ο Δήμος έστειλε επιστολή στην πολεοδομία και την επιτροπή τηλεπικοινωνιών και μας απάντησαν ότι το πεδίο ακτινοβολίας είναι μικρότερο από τα όρια ασφαλείας και συνέχισε λέγοντας ότι τίποτα άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν υπάρχει αντικείμενο ασφαλιστικών μέτρων όπως με διαβεβαιώνει η νομική υπηρεσία του Δήμου. Ενώ ανέφερε ότι οι κεραίες μπαίνουν η μια πίσω από την άλλη στην πόλη.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων κ. Λιπιάτος έλαβε τον λόγο και εξέφρασε την δυσαρέσκεια των κατοίκων για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την δημοτική Αρχή αλλά και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων. "Η εικόνα που αποκομίσαμε ως κάτοικοι για το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμο είναι διαφορετική από αυτή που περιμέναμε. Χρειάστηκαν τρία, τέσσερα Δ. Συμβούλια για να πάρετε απόφαση και τελικά ήρθαμε σήμερα για να μας πείτε ότι τίποτα δεν μπορείτε να κάνετε. Δεν θέλετε ουσιαστικά να κάνετε. Αρκεστήκατε να στείλετε δυο επιστολές και τίποτα άλλο. Παραβλέπεται ακόμα και το γεγονός ότι 75 μέτρα από την κεραία λειτουργεί Παιδικός Σταθμός του Δήμου", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση έφυγαν με την πικρία ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος δεν μπορεί να σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό τους. Από την όλη συζήτηση κατάλαβαν ότι ο Δήμος είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί, η κεραία δύσκολα θα απομακρυνθεί και αισθάνθηκαν για άλλη μια φορά απογοητευμένοι από την δημοτική αρχή. 

Ως συλλογικότητα θέλουμε να επισημάνουμε πως το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα επανέρχεται. Η άναρχη τοποθέτηση των δικτύων δημιουργεί πολλά ερωτήματα στους περίοικους καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην επιστημονική κοινότητα για την επικινδυνότητα από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Σε πυκνοκατοικημένο δομικό ιστό περίπου ανά 1 χιλιόμετρο πρέπει να υπάρχει αναμεταδότης - κεραία του εκάστοτε δικτύου για να υπάρχει επαρκές σήμα. Δεδομένου της αυξημένης χρήσης των κινητών και της άναρχης δόμησης στην πόλη, η ανάπτυξη του δικτύου αποτελεί σημείο ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και δημιουργεί εντάσεις στους "γείτονες" της κάθε κεραίας.

Αναγνωρίζουμε ως συλλογικότητα πως το θέμα της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας και κατά συνέπεια η ανάπτυξη του δικτύου εντός της πόλης δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί επαρκώς μεταξύ των κατοίκων. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα μιας γειτονιάς να μην επιθυμεί την τοποθέτηση κεραιών επί των χώρων κατοικίας και των κοινοχρήστων δομών (π.χ. σχολείων) κ.λπ. ακόμη και αν αυτές είναι σύννομες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει την "καυτή πατάτα" και αποφεύγει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την απομάκρυνση της κεραιας. Θεωρούμε πως αν η γειτονιά επιθυμεί την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας αυτή πρέπει να γίνει και πράξη.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 27 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου