Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Έγινε «φιλοδώρημα» των 35 ευρώ το ΕΚΑΣ -Καταργείται το 2019 (ΦΕΚ)

Αναδημοσίευση από εδώ.
Στα 35 ευρώ το μήνα κατρακυλά το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το 2018! Πλέον χιλιάδες συνταξιούχοι που κάλυπταν ορισμένες βασικές ανάγκες τους, από το συγκεκριμένο επίδομα καλούνται να ζήσουν με τα «ψίχουλα» που απομένουν. 

Η σχετική υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή από το νέο έτος. Το ΕΚΑΣ σε χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων, έφτανε έως και τα 115 ευρώ το μήνα. Με άλλα λόγια από τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν απόμαχοι της δουλειάς που θα λάβουν 80 ευρώ λιγότερα. Βέβαια αυτή είναι μόνο η αρχή. Το 2019 το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί οριστικά!

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, συνολικά ΕΚΑΣ και αντισταθμιστικά μέτρα θα εισπράξουν 247.000 δικαιούχοι εντός του 2018. Από αυτούς οι 236.600 θα λάβουν τα 35 ευρώ μηνιαίως. Άλλοι 1.630 με αναπηρία 80% και άνω θα λάβουν 230€, ενώ 8.800 σύζυγοι συνταξιούχων θα πάρουν ως αντισταθμιστικά οφέλη 35€ το μήνα, επειδή χάνουν και οι δυο το ΕΚΑΣ. 

Στην υπουργική απόφαση, καθορίζοντας επίσης και οι προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα:

— Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Εάν το 65ο έτος ηλικίας, συμπληρωθεί εντός του 2018, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα, από εκείνον που συμπληρώθηκε το ηλικιακό όριο.

— Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα των δικαιούχων από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.720 ευρώ. Στο ετήσιο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολέμου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας και προνοιακά βοηθήματα.

— Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.

— Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ.

— Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ
Πηγή: imerodromos.gr - 22 Δεκεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου