Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ο κτηνώδης πλούτος τους από την απάνθρωπη φτώχεια μας

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη αύξησαν την περιουσία τους κατά ένα 900 δισ. δολάρια το 2017, φτάνοντας τα 5,3 τρισ. δολάρια!

Αναδημοσίευση από εδώ.

Χτες (27 Δεκεμβρίου) δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δείκτη «Bloomberg Billionaires Index», που μετράει την περιουσία των 500 πιο ισχυρών επιχειρηματιών στον κόσμο. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά. Δείχνουν την τεράστια ανισότητα που παράγει το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη αύξησαν την περιουσία τους κατά 900 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017! Η συγκεκριμένη επίδοση τους, είναι τέσσερις φόρες μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του 2016! Ο δείκτης Bloomberg Billionaires Index, έδειξε ότι η περιουσία των «500» σημείωσε αύξηση κατά 23%.

Συνολικά μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2017, οι 500 ζάπλουτοι έλεγχαν 5,3 τρισ. δολάρια σε σχέση με τα 4,4 τρισ. δολάρια στις 27/12/2016.

Μεγάλος κερδισμένος του 2017 ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος που πρόσθεσε στην περιουσία του 34,2 δισ. δολάρια, επίδοση που τον έφερε στην πρώτη θέση τον Οκτώβριο. Στη δεύτερη θέση ο Μπιλ Γκειτς, ιδρυτής της Μicrosoft. Μόνο αυτοί οι δύο επιχειρηματίες έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 190 δισ. δολάρια. Αυτή τη στιγμή η καθαρή αξία της περιουσίας του Μπέζος φτάνει τα 99,6 δισ. δολάρια, ενώ αυτή του ιδρυτή της Microsoft τα 91,3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε επίπεδο χωρών, ο μεγάλος νικητής είναι η Κίνα, με 38 Κινέζους δισεκατομμυριούχους να γίνονται πλουσιότεροι κατά 177 δις. δολάρια, αύξηση κατά 65%! Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε μεταξύ των 49 χωρών που εκπροσωπούνται στο δείκτη. Ενδεικτικά ο Hui Ka Yan, ιδρυτής της China Evergrande Group, αύξησε την περιουσία του κατά 25,9 δισ. δολάρια ή 350% σε σχέση με πέρυσι! Στην ίδια χώρα, εργάτες εργοστασίων δουλεύουν 60 ώρες την εβδομάδα και αμείβονται με 62 δολάρια ανά εβδομάδα! 

Ωστόσο τα πρωτεία, στο επίπεδο του συνολικού πλούτου, συνεχίζουν να κρατούν οι ΗΠΑ, με συνολικά 159 επιχειρηματίες να προσθέτουν 315 δισ. δολάρια (αύξηση 18%) που διαμορφώνει τη συνολική τους περιουσία στα 2 τρισ. δολάρια. Στην ίδια χώρα, ένας και πλέον στους οκτώ Αμερικανούς ζει στη φτώχεια!

Στη Ρωσία του Πούτιν, οι 27 πιο πλούσιοι επιχειρηματίες, προσέθεσαν 29 δισ. δολάρια στη συνολική περιουσία τους των 275 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας τη συνολική αξία που είχαν πριν ξεκινήσουν οι οικονομικές κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ. Στην ίδια χώρα περίπου το 20% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. 

Αυτά τα αμύθητα ποσά, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Έκθεσης Ανισότητας (World Inequality Report) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ένα τεράστιο άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ πλουσίων και φτωχών. 

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη, «δέσμευσε» το 27% του παγκόσμιου πλούτου μεταξύ του 1980 και το 2016.

Η ανισότητα στον πλούτο χαρακτηρίζεται ως «ακραία» σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, το 1% των εύπορων των ΗΠΑ κατείχε το 41% του εθνικού πλούτου το 2016, από το 22% που συγκέντρωνε το 1980.

Επίσης σύμφωνα με έρευνα της «Boston Consulting Group», συνολικά 18,5 εκατομμύρια πλούσιοι μοιράζονται το 47% όλου του παγκόσμιου πλούτου σε εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις ή μετοχές. Το ύψος της περιουσίας αυτής της μειοψηφίας ανέρχεται στα 78,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά το παγκόσμιο ΑΕΠ!!!

Την ίδια ώρα στην απέναντι πλευρά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Greenpeace και της Unicef για το 2016:

— 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη θρεπτικών συστατικών

— 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πεινούν

— 1.5 δις κόσμος σε παγκόσμια κλίμακα, δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό

— 22.000 παιδιά, πεθαίνουν καθημερινά από τη φτώχεια και τις κακουχίες

Η απανθρωπιά της πείνας από τη μια, και ο αμύθητος πλούτος από την άλλη, δεν προκύπτουν σαν «φυσικός» νόμος αλλά έχουν ως μήτρα εκδήλωσής τους την αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Τους σκληρούς νόμους του καπιταλισμού. Της ατομικής ιδιοκτησίας, των κερδών, των εμπορευμάτων, της υπεραξίας. Της καπιταλιστικής κοινωνίας που χωρίζεται σε μια χούφτα «ιδιοκτήτες», από τη μια, και σε θάλασσα πληβείων από την άλλη. 

Όσο πολλαπλασιάζονται τα μυθώδη πλούτη των μερικών χιλιάδων, τόσο περισσότερα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγούνται στη φτώχεια, την ανέχεια, την πείνα ακόμα και τον θάνατο. Βέβαια οι λίστες του πλούτου και των μυθικών περιουσιών θα διευρύνονται όλο και περισσότερο…
Πηγή: imerodromos.gr - 28 Δεκεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου