Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Οι δεσμεύσεις για απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση απομακρύνονται και μεταφέρονται για... αργότερα

Ενώ οι θητεία των σημερινών δημοτικών αρχών επιμηκύνεται για τον Οκτώβριο του 2019
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Πολλές φορές έχει δεσμευτεί και αναλύσει ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τους λόγους που επιβάλουν την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής για την εκλογη των δημοτικών αρχών. Η θέση αυτή του υπουργού έχει συναντήσει την σθεναρή αντίθεση του συνδικαλιστικού οργάνου των δήμων ΚΕΔΕ και του πρόεδρου της κ. Πατούλη.

Μάλιστα στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα αποτέλεσε σημείο οξείας αντιπαράθεσης και τον υπουργό εσωτερικών να επιμένει ότι το εκλογικό σύστημα θα είναι η απλή αναλογική και σύντομα θα νομοθετηθεί.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στη συναντήση που είχε το Δ.Σ της ΚΕΔΕ με τον υπουργό εσωτερικών το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό, αφού ο υπουργός ανέκρουσε πρύμνα καθησυχάζοντας τους δημάρχους που του ζήτησαν να παραμείνει ως έχει το εκλογικό σύστημα, ότι δεν θα προχώρησει άμεσα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ότι το σύστημα θα είναι αναλογικότερο -όχι απλή και άδολη αναλογική- για να... διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των δήμων(!). 

Ακόμα ο υπουργός φαίνεται να αποδέχτηκε την πρόταση των δημάρχων για επιμήκυνση της πεντάχρονης θητείας τους και οι δημοτικές εκλογές το πιθανότερο θα γίνουν το Οκτώβριο του 2019 και όχι το Μάιο που ορίζει ο νόμος. 

Αξίζει να γνωρίζουν οι πολίτες τις θέσεις της ΚΕΔΕ, για ορισμένα ζητήματα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: 

1. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ότι αποφασιστεί να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.

2. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας. 
Ισότιμη αντιμετώπιση σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης). 
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 27 Ιανουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου