Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Πλησιάζει η ώρα για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για 8.171 προσλήψεις
Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έχουν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων όλης της χώρας

Οι πολυήμερες και πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο υποχρέωσαν την κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών να ψηφίσουν το Ν.4479/2017 έτσι ώστε να μπορούν οι δήμοι να κάνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού μόνο στην υπηρεσία καθαριότητας και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί μισθοδοτούνται από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Είναι γνωστό ότι οι δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις τα χρόνια των μνημονίων απαγορεύουν τις προσλήψεις μονίμου προσωπικού στους δήμους και γενικότερα στο δημόσιο. Είναι οι πρώτες, ίσως και μοναδικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού που θα γίνουν στους δήμους όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων.

Η θετική αυτή εξέλιξη της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχουν εργατικοί αγώνες με διάρκεια, μαζικότητα και δίκαια αιτήματα μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρχουν και να ενταθούν εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές που επιβάλλονται στο λαό. 

Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία της προκήρυξης των 8.171 θέσεων και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ανακοινώσει ο ΑΣΕΠ την προκήρυξη και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ με όλες τις λεπτομέρειες –ημερομηνίες αιτήσεων, μοριοδότηση κ.λπ- εάν θέλει η κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών αυτή την φορά να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τις προθεσμίες που τρέχουν, αφού οι συμβάσεις που παρατάθηκαν λήγουν στις 31 Μαρτίου 2018. Για να μην δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, από την έλλειψη προσωπικού θα πρέπει να να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της προκήρυξης μέχρι τέλος Μαρτίου.

Συνολικά θα γίνουν 9.345 προσλήψεις πιθανότατα σε τρεις φάσεις

Η πρώτη φάση θα αφορά 8.171 θέσεις από τον ΑΣΕΠ, η δεύτερη 674 θέσεις ειδικών κατηγοριών όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κλπ από τον ΟΑΕΔ και η τρίτη φάση αφορά 500 θέσεις, πρόσθετα αιτήματα 21 δήμων που υποβλήθηκαν με καθυστέρηση. Οι θέσεις αυτές στην πλειοψηφία τους αφορούν εργάτες καθαριότητας Υ.Ε κατηγορία, πάνω από 5.000, ενώ δεν λείπουν και αυτές που αφορούν την Δ.Ε., Τ.Ε., Π.Ε. κατηγορία. 

Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έχουν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων όλης της χώρας, αφού προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν από το 2010. Για αυτό και το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα ακόμα πρόγραμμα περιορισμένης απασχόλησης ανέργων, αυτό της κοινωφελούς εργασίας. Θα αφορά πάνω από 20.000 εργαζόμενους στους δήμους, που θα καλύπτουν καθημερινές ανάγκες των υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων αφού αμείβονται όχι με όσα προβλέπονται στη σύμβαση των εργαζομένων στους δήμους αλλά με τον υποκατώτατο μισθό των 431 έως 495 ευρώ το μήνα, ανεξάρτητα από ειδικότητα και πτυχίο. Τα χρήματα για όσους απασχοληθούν στο πρόγραμμα κοινωφελής εργασίας δεν τα καταβάλουν οι δήμοι. Αυτό το πρόγραμμα περιμένουν οι δήμαρχοι και περιόρισαν στο ελάχιστο τον αριθμό για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. 

Στο δήμο Βύρωνα το αίτημα που κατέθεσε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου -με ευθύνη της δημοτικής αρχής-  είναι μόνο για είκοσι δυο εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας και ορίστηκε παρά την αντίθεση του σωματείου των εργαζομένων και των παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης, που ζητούσαν περισσότερες προσλήψεις, ώστε να υπάρχει ουσιαστική καθημερινή καθαριότητα στην πόλη, να περισυλλέγονται τα απορρίμματα, να πλένονται οι κάδοι, να σκουπίζονται όλοι οι δρόμοι, να μαζεύονται τα ογκώδη απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα υλικά καθημερινά. 

Δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι πολίτες, άνεργοι, εργαζόμενοι σε καθεστώς ανασφάλειας και μερικής απασχόλησης, που θα τρέξουν να καταθέσουν αίτηση διεκδικώντας και ελπίζοντας σε μόνιμη σταθερή εργασία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι άνεργοι, ο κόσμος της εργασίας θα πρέπει να εντείνει τους αγώνες του για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης η λύση δεν είναι η δημιουργία προσωρινών ελαστικών θέσεων εργασίας με μισθό-ψίχουλα που δεν διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση. 

Χρήστος Παναγιωτόπουλος 
*μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου