Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΣτΠ: Αναδροµική απαλλαγή δημοτικών τελών ακινήτων που δεν χρησιµοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται

Αναδημοσίευση από εδώ.
Ο "Συνήγορος του Πολίτη", καλεί όλους τους Δήµους της επικράτειας να εφαρµόζουν ενιαία και ορθά τη διάταξη του άρθρου 5 του ν. 3345/2005 και να µην επιβάλλουν αναδροµικά δηµοτικά τέλη σε ακίνητα που δεν χρησιµοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, σε περιπτώσεις υποβολής της
προβλεπόµενης υπεύθυνης δήλωσης σε χρόνο µεταγενέστερο αυτού της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, διαπιστώνοντας ότι αρκετοί ∆ήµοι δεν απαλλάσσουν από τα δηµοτικά τέλη ακίνητα που αποδεδειγµένα δεν ηλεκτροδοτούνται λόγω υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης περί µη χρήσης σε χρόνο µεταγενέστερο της διακοπής ηλεκτροδότησης, επισηµαίνει ότι:
  • Ο νόµος ρητά προβλέπει απαλλαγή των ακινήτων αυτών από τα δηµοτικά τέλη «για όσο χρόνο παραµένουν κλειστά», χωρίς να προβλέπει συγκεκριµένη προθεσµία για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
  • Η υπεύθυνη δήλωση, σύµφωνα µε νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας, µπορεί να αφορά παρελθόντα γεγονότα, εποµένως οι ∆ήµοι οφείλουν να λαµβάνουν υπόψη υπεύθυνες δηλώσεις που αφορούν γεγονότα ή στοιχεία αναγόµενα σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής τους.
  • Η µη χρήση του ακινήτου µπορεί να αποδειχτεί συνδυαστικά, από τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης και τη δήλωση του κενού ακινήτου στη φορολογική δήλωση.
  • Όπως έχει επισηµάνει ο Συνήγορος ήδη από το 2014 και όπως δέχτηκε σε πρόσφατη απόφασή του και το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, η µη χρήση του ακινήτου τεκµαίρεται από την ηµεροµηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής από τον ιδιοκτήτη του αιτήµατος απαλλαγής του από τα τέλη στον αρµόδιο ∆ήµο.
  • Το βάρος να ανταποδείξει ότι το ακίνητο χρησιµοποιούνταν κατά το κρίσιµο διάστηµα παρά το ότι δεν ηλεκτροδοτούνταν, ανήκει στον οικείο ∆ήµο.
  • Η απαίτηση ορισµένων ∆ήµων για ταυτόχρονη µε τη διακοπή ηλεκτροδότησης υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, αποτελεί µια επιπλέον αυθαίρετη προϋπόθεση, µη προβλεπόµενη από το νόµο, η οποία δε συνάδει µε το σκοπό του νοµοθέτη και επιβαρύνει τους πολίτες.
Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο Σ.τ.Π.
Πηγή: aftodioikisi.gr - 15 Ιανουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου