Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ(;) Μεταξύ ΟΑΕΔ και Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Βύρωνα - ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΑποτέλεσμα εικόνας για οαεδ ρουσφέτι

Επανερχόμαστε στο σοβαρότατο θέμα που αφορά την ενδεχόμενη προνομιακή μεταχείριση στην διαδικασία πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ στην Δημοτική Επιχείρηση. Μόνο που τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά:
  • Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με προφορικές καταγγελίες που έφτασαν στη συλλογικότητα «ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ» από άνεργους συμπολίτες μας, φαίνεται να έγιναν παρεμβάσεις στην επιλογή των ωφελούμενων ανέργων στη Δημοτική Επιχείρηση μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ παρακάμπτοντας το αντικειμενικό κριτήριο του χρόνου ανεργίας που προέβλεπε το πρόγραμμα.
  • Την Τρίτη 17/1 προγραμματίσαμε συνάντηση στην τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ με την διευθύντρια και την υπάλληλο που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα. Συζητήσαμε και ζητήσαμε στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, τα κριτήρια, τους ωφελούμενους, τις υποδείξεις και τις επιλογές ανέργων σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουμε την ορθότητα των καταγγελιών. Στην φιλική και ενδιαφέρουσα συζήτηση αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι ο ΟΑΕΔ είναι υπεύθυνος μόνο ως προς την υπόδειξη των ανέργων ενώ το δικαίωμα της επιλογής των προσλήψεων έχει αποκλειστικά η δημοτική επιχείρηση. 
  • Σύμφωνα με το πρόγραμμα η δημοτική επιχείρηση αιτήθηκε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και ειδικοτήτων. Ο ΟΑΕΔ συνέταξε λίστα ανέργων ανά ζητούμενη ειδικότητα με σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθμού των μηνών της μακροχρόνια ανεργίας και της εντοπιότητας. Η λίστα παραδόθηκε στην δημοτική επιχείρηση, η διοίκηση της οποίας έκανε την επιλογή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Το ΚΠΑ2 θα αποστέλλει στην επιχείρηση, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail),κατάσταση των υποδειχθέντων μακροχρόνια ανέργων και στη συνέχεια η επιχείρηση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των υποδείξεων, θα επιλέγει τους ωφελούμενους που πρόκειται να προσλάβει σύμφωνα με τον αριθμό των εγκριθεισών θέσεων». Δηλαδή η επιχείρηση έχει το δικαίωμα της επιλογής ωφελούμενων, καταπατώντας εάν επιθυμεί την σειρά προτεραιότητας του πίνακα ανεργίας και εισάγοντας άλλα, δικά της κριτήρια.
Συμπερασματικά, οι καταγγελίες έχουν βάση. Εάν είναι αληθείς, αναδεικνύονται τεράστιες πολιτικές και ηθικές ευθύνες για την διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, η οποία οφείλει άμεσα να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο για τα κριτήρια των επιλογών της. Η δημοτική επιχείρηση δεν είναι κάποια κοινή ιδιωτική εταιρεία. Ανήκει στην περιουσία του Δήμου ο οποίος κατέχει το σύνολο των μετοχών της ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη του διορισμού της διοίκησης της επιχείρησης και από την ιδιότητα αυτή τίθεται συνυπεύθυνο. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να χαϊδεύει πλάτες ούτε και να κουνάει δάκτυλα σε συμπολίτες μας που βιώνουν την βία της ανεργίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω της αρμόδιας υπουργού κ. Αχτσιόγλου δημιουργεί προγράμματα που φαίνεται να στοχεύουν στην μείωση της ανεργίας αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούν την βάση πάνω στην οποία κτίζονται πελατειακές σχέσεις. Αξιοποιώντας τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχιας και της εξαθλίωσης που γεννούν τα μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές υλοποιούν τα προγράμματα αυτά μέσα από τους Δήμους, τις Δημοτικές επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ όπου μπορεί οι αιτήσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αυτό όμως δεν διασφαλίζει πάντα την αδιάβλητη, αντικειμενική και αξιοκρατική επιλογή. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν με τους μετακλητούς συμβούλους στα διάφορα επίπεδα της κεντρικής, περιφερειακής και δημοτικής εξουσίας. Το όργιο ρουσφετολογίας με τις δίμηνες συμβάσεις στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις τους. Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να μειώσει την ανεργία θα έκανε προσλήψεις εκεί που έχει πάγιες ανάγκες προκηρύσσοντας αδιάβλητους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, για σταθερές, μόνιμες θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και συμβάσεις εργασίας.

Ας μην ξεχνάμε την κριτική που άσκησε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού και στο παλιό καθεστώς, τις ελπίδες και προσδοκίες που δημιούργησε στο τμήμα εκείνο του λαού που πίστεψε και πιστεύει σε μια κοινωνία των ίσων ευκαιριών και της αξιοπρέπειας. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την μία από τις δύο θέσεις στο δικομματικό σύστημα και δείχνει να γίνεται ο καλύτερος εκπρόσωπός του. Οργανώνει στην πορεία προς τις εκλογές τον δικό του κομματικό στρατό, τον δικό του μηχανισμό με την δημιουργία χρηματιστηρίου ανεργίας και εξαθλίωσης. Κλείνοντας το μάτι σε μακροχρόνια ανέργους προσφέροντας δίμηνα και οκτάμηνα κοινωφελούς εργασίας και μοιράζοντας στους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας κοινωνικά μερίσματα, με χρήματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων και των μικρομεσαίων. Ενώ την ίδια στιγμή βρίσκει νέους συμμάχους στους ιδιοκτήτες καζίνο των οποίων μειώνει δραστικά την φορολογία!

Ήμασταν και είμαστε απέναντι και αντιπαλεύουμε τις πολιτικές αυτές. Πιστεύαμε, πιστεύουμε, ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη ζωή, των ίσων ευκαιριών με αξιοπρέπεια και αγωνιζόμαστε για αυτό. 

Αναμένουμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 22 Ιανουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου