Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Μια άκαρπη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Κόκκαλη γεμάτη ειρωνεία και πολλή αδιαφορία

Αναδημοσίευση

«Τα χαρτιά της μισθοδοσίας να τα αναζητήσετε στο TAXIS NET. Μα δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να μπουν στο ΤAXIS, είναι υποχρέωση του Δήμου να μας δίνει το ενημερωτικό σημείωμα μισθοδοσίας. Όποιος δεν γνωρίζει να απευθυνθεί σε συγγενή του ή σε συνάδελφο του και να το αναζητήσει, εξάλλου υπάρχουν προσωπικά δεδομένα και δεν βγάζουμε χαρτιά μισθοδοσίας». 

Αυτά είπε με το γνωστή ειρωνεία και απαξιωτικό ύφος ο καθ' ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Κόκκαλης μεταξύ άλλων, στα μέλη της διοίκησης του σωματείου που είχαν συνάντηση μαζί του την Τέταρτη 11 Οκτωβρίου και του ζήτησαν για πολλοστή φόρα, το αυτονόητο: να δίνεται ενημερωτικό σημείωμα μισθοδοσίας στον εργαζόμενο. Σύμφωνα με το Ν. 3227/2004 άρθρο 5 ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί σε κάθε εργαζόμενο το ενημερωτικό σημείωμα μισθοδοσίας του. Ούτε αυτό δεν σέβεται η δημοτική αρχή και ο κ. αντιδήμαρχος. 

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Διανύουμε τον δέκατο μήνα του έτους και δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους τα μέσα ατομικής προστασίας. Τα μέλη της διοίκησης εκφράσαμε την δυσφορία των εργαζομένων για την καθυστέρηση που υπάρχει για τα ΜΑΠ. Επισημάναμε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ΜΑΠ και δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ οι καθαρίστριες των σχολείων δεν έχουν πάρει ακόμη τα παπούτσια εργασίας για το 2017. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα χρήματα που θα δαπανηθούν για το 2018 και τον αριθμό των εργαζομένων που δικαιούνται ΜΑΠ, προτείναμε αλλαγές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε τα μέσα ατομικής προστασίας να επαρκούν και να δοθούν αυτά που είναι πραγματικά χρήσιμα κατά την εργασία, όπως μπουφάν, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, φόρμα κ.λπ., αλλά απαντήσεις δεν πήραμε. Επεσημάναμε την ευθύνη που έχει ο Δήμος για να δοθούν μέσα προστασίας στους εργαζόμενους που θα έρθουν στο δήμο με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι απάντηση δεν πήραμε. Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου θα γίνει νέα συνάντηση για τα ΜΑΠ του 2018. 

Στη συνάντηση τέθηκαν για άλλη μια φορά προβλήματα που υπάρχουν σε ζητήματα που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα συναδέλφων μας, από λάθη, καθυστερήσεις, που έχουν γίνει και γίνονται. Ζητήσαμε για άλλη μια φορά να επανδρωθεί το τμήμα μισθοδοσίας και όποιο άλλο τμήμα εμπλέκεται έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν ανάλογα προβλήματα και να μην περιμένουν συνάδελφοι μέχρι και τέσσερα χρόνια να αντιμετωπιστούν λάθη, για τα οποία δεν ευθύνονται και ταλαιπωρούνται. Δυστυχώς δεν δόθηκε από τον αντιδήμαρχο κάποια σαφή απάντηση, "θα δούμε, εγώ τι να κάνω, θα μιλήσω με τους εμπλεκομένους εργαζόμενους", μας είπε.

Την ίδια στιγμή παραμένουν ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους άλυτα όπως: η καταβολή του ανθυγιεινού επίδομα (πράσινο, κοινωνική πολιτική), εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και η αναδρομική εφαρμογή της στο Δήμο και την Δημοτική Επιχείρηση με καταβολή υπερωριακής αμοιβής σε εργαζόμενους που μειώνεται το ωράριο π.χ. καθαρίστριες σχολείων, κολυμβητηρίου. Ενώ πρέπει άμεσα να σταματήσει το φαινόμενο να παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία, όπου στην καθαριότητα οδηγοί στέλνονται για περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων χωρίς εργάτες. 

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Να προχωρήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων (Ειδική συλλογική σύμβαση - Συλλογική Σύμβαση για Ι. Δικαίου) και στην Δημοτική Επιχείρηση. Στην καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος σε συναδέλφους δικαιούχους, στην αναδρομική υπερωριακή αμοιβή στους εργαζόμενους που μειώθηκε το ημερήσιο ωράριο εργασίας, στην άμεση προμήθεια των ΜΑΠ του 2018 και τον εμβολιασμό των εργαζομένων. Να ξεκινήσουν διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να είναι κοντά στο σωματείο, γιατί με την δική τους συμμετοχή και συμβολή θα επιβάλουμε σεβασμό στα δικαιώματα μας. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα μας. Ας το καταλάβουν. 

Το Δ.Σ. 
 Οκτώβριος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου