Αναδημοσίευση
Την Πέμπτη στις 27 του Σεπτέμβρη 2018 πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική συνάντηση μεταξύ εργαζομένων, Ελλήνων και Γερμανών. Γερμανοί εργαζόμενοι συνδικαλιστές, εργάτες χαλυβουργίας, δάσκαλοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, υπάλληλοι και άλλοι συναντηθήκαν και συνομίλησαν με εργαζόμενους στο Δήμο Βύρωνα.
Η συνάντηση και η συζήτηση που ακολούθησε έλαβε χώρα στο κυλικείο των εργαζομένων της καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα, μετά από επιθυμία των Γερμανών , την οποία αποδέχτηκε το σωματείο εργαζομένων του Δήμου.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και η ανταλλαγή πληροφοριών αφορούσε τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που ισχύουν στην Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα σήμερα.
Οι εν λόγω Γερμανοί συνδικαλιστές έχουν συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης όσον αφορά την χώρα μας και ενδιαφέρονται πραγματικά να συνεχίσουν να συνεισφέρουν και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν για τα προβλήματα των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας.
Η συζήτηση βέβαια ξεκίνησε από τις συνθήκες λειτουργίας των δήμων και επίσης τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους δήμους.
Αυτά που μάθαμε εμείς είναι ότι η χρηματοδότηση των δήμων είχε ήδη μειωθεί κατά 60%, ενώ οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40% και οι υπάλληλοι του Δήμου Βύρωνα στην υπηρεσία καθαριότητας έχουν μειωθεί κατά 30%. 109 υπάλληλοι καθαριότητας μαζεύουν 70 τόνους απορριμμάτων.
Ο πρώτος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ μικτά.
Τα χρόνια των μνημονίων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται και οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με 8μηνες συμβάσεις και αποτελούν το 30% των εργαζομένων. Ενώ οι συνθήκες και η εντατικοποίηση της εργασίας οδηγεί σε παρά πολλά εργατικά ατυχήματα στους δημους, ακόμα και θανατηφόρα.
Οι Γερμανοί μίλησαν για τις αντιδραστικές πολιτικές που επιβάλλονται και στη Γερμάνια. Μάθαμε ότι υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ των παλαιών και των νέων εργαζομένων υπό την έννοια ότι οι παλαιοί δημόσιοι υπάλληλοι καταφέρνουν να διατηρούν τα προνόμιά τους. Εργάζονται 35 ώρες, η θέση τους θεωρείται ασφαλής και σταθερή, έναντι των νέων που το ωράριό τους φθάνει τις 39 ώρες εργασίας τη βδομάδα, και είναι ανασφαλής. Τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται διαρκώς ανέφεραν. Ενώ ο μισθός στη χαλυβουργία, στα λιμάνια, στο δημόσιο, μπορεί να φτάνει για τους παλαιούς εργαζόμενους μέχρι και 2.500 ευρώ, υπάρχουν χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που εργάζονται για 800 ευρώ το μήνα και αυτοί αυξάνονται συνεχώς. Σε μία χώρα όπου το κόστος ενοικίου ανέρχεται στο 40% έως και 50% του εισοδήματος, μας είπαν οι Γερμανοί φίλοι, δεν φθάνεις καν στο τέλος του μήνα με ένα μισθό 800 ευρώ.
Όταν ο συμβασιούχος απολυθεί, δικαιούται ένα χρόνο ταμείο ανεργίας, με το 65% του μισθού του ενώ με την παρέλευση του ενός χρόνου "εξαναγκάζονται" να εργαστούν σε κακοπληρωμένες εργασίες με "μειωμένο ωράριο, μειωμένο μισθό", αλλιώς χάνουν το δικαίωμα στην όποια οικονομική βοήθεια από το ταμείο ανεργίας. Τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες επιβάλουν μία εξωφρενική εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία έχει οδηγήσει με την σειρά της σε πολλά ατυχήματα θανατηφόρα και μη.
Η ηλικία συνταξιοδότησης μας είπαν ότι είναι τα 67 έτη γενικά αλλά σε άλλους τομείς όπως πχ η χαλυβουργία είναι τα 63 έτη. Έχει όμως αρχίσει μια συζήτηση ότι χρειάζεται να αυξηθούν τα όρια παραμονής στην εργασία μέχρι τα 70 χρόνια.
Τα σχολικά κτίρια στη Γερμανία είναι υπό την ευθύνη των δήμων, δεν υπάρχουν κοινωνικά φαρμακεία και η κοινωνική αλληλεγγύη που εκφράζεται μέσω των δήμων, αφορά κυρίως την ψυχολογική υποστήριξη των νέων.
Όσον αφορά την μεγάλη αύξηση των φασιστών στην Γερμανία, μας έδωσαν μία γενική ιδέα για τις αιτίες, δεδομένου ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλούσαν σε εκδήλωση ειδικά για αυτό το θέμα.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός της αυξανόμενης ωμής βίας από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, εναντίον και εις βάρος των κινημάτων που αντιτίθενται στην φασιστική ακροδεξιά.
Η συνάντηση, συζήτηση έγινε σε πολύ καλό και φιλόξενο κλίμα, ανέδειξε πολλές ομοιότητες, κοινά προβλήματα, αλλά και μεγάλες διαφορές, στην αμοιβή, τις συνθήκες εργασίας κ.λ.π. μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το σωματείο εργαζομένων προσέφερε ως δώρο στους Γερμανούς εργαζόμενους το Βιβλίο του Αποστόλη Κοκόλια "90 ΧΡΟΝΙΑ ΒΥΡΩΝΑΣ-ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ", για να γνωρίσουν και να θυμούνται την πόλη μας.
Τέτοιες συναντήσεις μεταξύ εργαζομένων Ελλήνων και ξένων είναι χρήσιμες, καλλιεργούν τη φιλία, την αλληλεγγύη, αλλά βοηθούν και στην κατανόηση και γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Ευρώπης. Προβλήματα κοινά που χρειάζονται κοινή πανευρωπαϊκή εργατική παρέμβαση για να ανατραπούν οι αντεργατικές πολιτικές και ο εθνικισμός σε όλη την Ευρώπη.
Χρ. Δοκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου