Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Δήμος Βύρωνα: Μειώνονται τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας

Μια ακόμη πράξη της δημοτικής αρχής που υποβαθμίζει την ζωή των πολιτών
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Τις τελευταίες ημέρες με μία λιτή ανακοίνωση, που έχει κολληθεί στις στάσεις, η δημοτική αρχή ενημερώνει τους δημότες ότι τα δρομολόγια της μιας γραμμής της δημοτικής συγκοινωνίας που έχει απομείνει, θα μειωθούν περαιτέρω αφού θα καταργηθούν πέντε δρομολόγια την ημέρα. Το γεγονός αυτό προκαλεί δυσφορία στους δημότες, αφού δεν βλέπουν να γίνεται σχεδόν τίποτα θετικό, που να αναβαθμίζει την καθημερινότητα σε αυτή την πόλη. Βέβαια η δημοτική αρχή με περίτεχνο τρόπο φρόντισε η ανακοίνωση να φέρει υπογραφή υπηρεσιακού παράγοντα -και όχι του δημάρχου- για ευνόητους λόγους. 

Προφανώς οι τοπικοί άρχοντες θα βρουν λόγια για να δικαιολογήσουν μία ακόμη πολιτική τους πρακτική, που οδηγεί στην χειροτέρευση της ζωής των πολιτών. Το ερώτημα είναι εάν η επιχειρηματολογία τους θα γίνει πιστευτή και ανεκτή από τους πολίτες. 

Η δημοτική συγκοινωνία στην έναρξη λειτουργίας της -το 2004- συνέδεσε τις γειτονιές του Βύρωνα με δωρεάν μετακινήσεις καθημερινά (εκτός Κυριακής και ημέρες αργίας). Τα λεωφορεία του δήμου Βύρωνα μετέφεραν τους επιβάτες προς την τοπική αγορά, τους κυριότερους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και προορισμούς εντός του δήμου από τις 7.30 το πρωί έως τις 19.30 το απόγευμα. Οι στάσεις είναι ειδικά διαμορφωμένες και διαθέτουν ράμπες για να εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Αγοράστηκαν για τη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας δώδεκα λεωφορεία από το Δήμο Βύρωνα και λειτουργούσαν δυο γραμμές. Η δημοτική συγκοινωνία αγκαλιάστηκε και εξυπηρετούσε από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της εκατοντάδες βυρωνιώτες κάθε ηλικίας και πολλούς μαθητές. 

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων η δημοτική συγκοινωνία έπεσε και αυτή θύμα των περικοπών, πλήρωσε και αυτή το τίμημα. Πρώτη επιλογή της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά ήταν να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας καταργώντας την μία γραμμή. Ταυτόχρονα όποιο λεωφορείο χαλούσε δεν επισκευαζόταν αλλά παροπλιζόταν. 

Στη συνέχεια η τωρινή δημοτική αρχή Κατωπόδη, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις και εξαγγελίες της, για αναβάθμιση της συγκοινωνίας, για σύνδεση της με την Πανεπιστημιούπολη και το Μετρό, την υποβάθμισε ακόμη περισσότερο, αφού 5 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου δεν υλοποίησε τίποτα από όσα είχε δεσμευτεί και στο θέμα αυτό. Αντιθέτως, άρχισε τα παροπλισμένα λεωφορεία να τα χαρίζει απλόχερα, άλλο στην Λευκάδα, άλλο στο δήμο Δωρίδος και άλλα δύο δανείστηκαν στο Δήμο Ζωγράφου. Για την πολιτική υποβάθμισης της δημοτικής συγκοινωνίας είχαμε δημοσιεύσει και παλαιότερα τον 3/2017 με δύο δημοσιεύσεις (βλ. εδώ και εδώ.)

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι η καθημερινότητα στην πόλη χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, η δημοτική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να ασχοληθεί με την καθημερινότητα των πολιτών -σήμερα είναι το πρόβλημα με την δημοτική συγκοινωνία- αλλά δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο με τις προεκλογικές διεργασίες και την οικοδόμηση συμμαχιών για την επομένη των δημοτικών εκλογών και το μοίρασμα της τοπικής εξουσίας. Ιδιαίτερα οι δημοτικές παρατάξεις που κινούνται στο μνημονιακό τόξο, παρά τις κορώνες και τις δήθεν διαχωριστικές προεκλογικές γραμμές, δεν μπορούν να κρύψουν την σύμπλευση με την πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής, την ανοχή που έδειξαν στην πολιτική της και δεν φαίνεται να μπορούν να πείσουν το βυρωνιωτικο λαό ότι αποτελούν την ελπίδα για μια διαφορετική πολιτική που θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση και αναβάθμιση της ζωής στην πόλη. 

Πηγαίνοντας προς τις δημοτικές εκλογές και παρ' όλη την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να καλύψει τέσσερα χρόνια απουσίας με όψιμα προεκλογικά έργα, η υποβάθμιση του Βύρωνα είναι τέτοια που δεν φαίνεται να κάμπτεται η δυσφορία των πολιτών. Η πλήρης ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση και η στήριξη των μνημονιακών πολιτικών την ακολουθεί από την πρώτη μέρα της θητείας της και είναι ίσως ο βασικότερος παράγοντας που δεν βελτιώνεται τίποτα στην πόλη. Οι πολίτες θα πρέπει να βρουν το δρόμο και τον τρόπο ώστε να υπερβούν τις συνηθισμένες και καθεστωτικές παρατάξεις, έτσι ώστε να υπάρξει ελπίδα για κάτι διαφορετικό που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες καθημερινές τους ανάγκες. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 26 Οκτωβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου