Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Μία ξεχωριστή ποιητική βραδιά

«Το τραγούδι της συμφιλίωσης και του πολέμου», του ποιητή Γιώργου Ζιόβα, στη Λαμπηδόνα
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ,  στο φιλόξενο δημιουργικό χώρο της Λαμπηδόνας, οργανώθηκε μια ξεχωριστή βραδιά. Έγινε παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ζιόβα «Το τραγούδι της συμφιλίωσης και του πολέμου»

Την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζιόβα παρουσίασε ο συγγραφέας Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, ενώ ποιήματα από τη συλλογή διάβασε ο ίδιος ο ποιητής και τραγούδησε ο Παύλος Αναστούλης. 

"Το να γράφεις ποίηση είναι δύσκολο τόλμημα. Το ίδιο δύσκολο να την διαβάζεις και να την κατανοείς". ανέφερε ο συγγραφέας Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζοντας την νέα -όγδοη- ποιητική συλλογή "Το τραγούδι της συμφιλίωσης..." του Γ. Ζιόβα. "Ο Γιώργος είναι σπουδαίος ποιητής, η ποίηση του είναι η καθημερινότητα μας. Η νέα του ποιητική συλλογή "Το τραγούδι της συμφιλίωσης...", περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες και γράφτηκε την περίοδο των χρόνων μια φρίκης, της κρίσης και των μνημονίων". Κλείνοντας την παρουσίαση του ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η ποίηση του Γιώργου Ζιόβα "είναι υπέροχη, φωτίζει σπηλιές ανήλιαγες"

Ο ίδιος ο Γιώργος Ζιόβας με την ευγένεια και την αγάπη που τον διακρίνει, αφιέρωσε τη βραδιά στον αγωνιστή της Κομουνιστικής Επαναστατικής Αριστεράς Τάσο Κατιτζάρο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Διάβασε ποιήματα από τη νέα του συλλογή και συνομίλησε με τους παραβρισκόμενους για την ποίηση, τον πολιτισμό, τις δυσκολίες της ζωής και την ανάγκη να αγωνιζόμαστε και να νικάμε. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Ο πολιτισμός είναι στάση ζωής, ξεκινά μέσα από το σπίτι και εξαπλώνεται παντού σε όλη τη σφαίρα της κοινωνικής, εργασιακής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής μας. 

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Παύλο Αναστούλη να τραγουδά μελοποιημένη ποίηση γνωστών συνθετών. 

Ο Γιώργος Ζιόβας

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1958 και μεγάλωσε στην Μυρτιά της Αιτωλοακαρνανίας. Από το 1968 ζει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εργάζεται ως ηθοποιός. 

Το «Τραγούδι της συμφιλίωσης και του πολέμου» είναι το όγδοο βιβλίο του. 

Ποιήματά του έχουν περιληφθεί στην Ανθολογία ποιητών της «Γενιάς του ’80» που εξέδωσε το περιοδικό Νέο Επίπεδο. 

Ποιήματα και άλλα κείμενά του, καθώς και κριτικές για το έργο του, έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Ακτή, Αναιρέσεις, Διαβάζω, Εμβόλιμον, Νέα Πορεία, Νέο Επίπεδο, Παρέμβαση. Πολιτιστική, Ρωγμή και Τετράδια Μαρξισμού. 

Έργα του ιδίου:

Το Ύδωρ, Διογένης 1983 | Ο γιος των περιβολιών στο Άστυ, Αθήνα 1984 | Μάγμα, Αθήνα 1987 | Ο αμείλικτος Μίσκιν, Διογένης 1994 | Στίχοι παρά πόδα, Αθήνα 2005 | Το νερό και η νύχτα, Θεατρική Εταιρία Στοά, 2013 | Το τέλος της κρίσης, Αθήνα 2015. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 7 Οκτώβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου