Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Καμία εκχώρηση, ξεπούλημα δημόσιας, δημοτικής περιουσίας

Αναδημοσίευση
Ήρθε στο φως με το θόρυβο που ξέσπασε για τα αρχαιολογικά μνημεία στα Χανιά, ότι με το ΦΕΚ Β’ 2317/19.6.2018 με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου εκχωρούνται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείο) 10.119 ακίνητα του Δημοσίου. Ανάμεσά τους σχολεία, δασικές εκτάσεις, δημόσια κτίρια, αρχαιολογικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι και ποιος ξέρει πόσα ακόμα, μιας και στο ΦΕΚ περιγράφονται απλώς ως αριθμοί κτηματολογίου. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση με το ΦΕΚ Β’ 2317/19.6.2018 εκχωρεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (γνωστό ως Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων) 10.119 ακίνητα του Δημοσίου. Ανάμεσά τους σχολεία, δασικές εκτάσεις, δημόσια κτίρια, αρχαιολογικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι. 

Το Υπερταμείο αποτελεί ένα εργαλείο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με σκοπό την αξιοποίηση , ξεπούλημα, τις δημόσιας ακίνητης περιουσίας για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτούνται επενδυτικοί όμιλοι για επενδύσεις – με γνώμονα την κερδοφορία τους. 

Στο Δήμο Βύρωνα σύμφωνα με το ΦΕΚ περνάνε στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε. (Υπερταμείο) 40 ακίνητα και δασικές εκτάσεις. Ανάμεσά τους είναι η Παλαιά Αγορά Βύρωνα (254,18 τ.μ.) και τα Προσφυγικά Στενά (περίπου 400 τ.μ.), το Στρατόπεδο Σακέτα (123.129,23 τ.μ), το κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (Α.Τ. Αγίου Δημητρίου), το κτήριο του πρώην ΙΘ’ Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (οδός Αλατσάτων), τα σχολεία του Καρέα (λεωφ. Ελλήνων Αξιωματικών), το Σχολικό Συγκρότημα της Εργάνης (3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βύρωνα καθώς και τα όμορα δημοτικά σχολεία), τα δημοτικά γήπεδα επί της Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (πριν το κοιμητήριο), τα δημοτικά γήπεδα της Εργάνης (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα 5Χ5), το δημοτικό αναψυκτήριο «ΤΑ ΑΣΤΡΑ» το Θεατρο των Βράχων, γεωτεμάχια πλησίον της οδού Γρανικού (εντός των οποίων βρίσκονται και οικίες ιδιωτών!), εκτάσεις πολλών στρεμμάτων στην περιοχή του Καρέα, κάτω από τη Λ. Κατεχάκη, δίπλα στο Νεκροταφείο Βύρωνα, πάνω από τη Λ. Κατεχάκη (στο Πολύδωρα), εντός της οποίας υπάρχει παλιό λατομείο και η σημερινή δημοτική αρχή εισηγήθηκε στο παρελθόν να δημιουργηθεί εκεί «Πράσινο Σημείο» μεταφόρτωσης απορριμμάτων. 

Σε πολλά από αυτά τα ακίνητα, πολλά χρόνια τώρα, λειτουργούν υπηρεσίες του Δήμου Βύρωνα, χρησιμοποιούνται από το λαό της πόλης, θεωρούνται δημοτική δημόσια περιουσία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα εκχωρεί για αξιοποίηση στο Υπερταμείο. 

Η ένταξη στο Υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας -και όχι μόνο του Δήμου Βύρωνα-  το μόνο που εξυπηρετεί είναι το στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και των υποδομών με μοναδικό στόχο να ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία -δημόσια περιουσία-μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και για επενδύσεις επιχειρησιακών ομίλων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα άλλα αστικά κόμματα που με την πολιτική τους εξυπηρετούν το κεφάλαιο και υπηρετούν το κέρδος, είναι πρόθυμος να πουλήσει και να παραδώσει τη δημόσια, δημοτική περιουσία στους επιχειρησιακούς ομίλους, που συνεχώς αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για πιο πολλά κέρδη. Στην ίδια ρότα κινούνται και οι δυνάμεις τους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι πρωτοπόροι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (όπως καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός). 

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για δήθεν μέτωπο εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, ταυτίζεται και στο συγκεκριμένο θέμα με την Ν.Δ., σηκώνουν τους τόνους της κάλπικης μεταξύ τους αντιπαράθεσης. 

Η πείρα που υπάρχει από τις ιδιωτικοποιήσεις δείχνει ότι το μάρμαρο τελικά καλούνται να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. 

Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι μέσα από τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και συλλογικότητες να διεκδικήσουν αποφασιστικά αυτά που δικαιούνται, την κάλυψη των σημερινών αναγκών και τις διεκδικήσεις τους με ενωτικούς ταξικούς αγώνες. 

Το Δ .Σ. 
Οκτώβριος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου