Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Δήμος Βύρωνα: Κυβερνητικός και μνημονιακός ακόλουθος η Δημοτική Αρχή

Αρνήθηκε να ψηφίσει για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας της πόλης

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Η φωτό είναι αναδημοσίευση από
το www.kessariani-vironas.gr
Την έγκριση κατά πλειοψηφία κοινού ψηφίσματος της αντιπολίτευσης, με το οποίο καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας του Βύρωνα στο υπερταμείο, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη 27/9 έπειτα από αίτημα αρχικά των ἐξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων και στη συνέχεια και άλλων συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου απουσιάζει από την ιστοσελίδα του δήμου. Με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν αναρτήθηκε αυτούσια. Μόνο αν κάποιος ψάξει στις ενότητα "αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου" την βρίσκει ουσιαστικά "κρυμμένη" σε link που οδηγεί στη "Διαύγεια" με τον παραπειστικό τίτλο "Συζήτηση επί της απόφασης του ΥΠΟΙΚ για μεταφορά ακινήτων του Δημοσίου στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.)". Δεν μας κάνει καμία εντύπωση καθώς η διαχείριση της ιστοσελίδας του δήμου αποκλείει και υποβαθμίζει μόνιμα οποιεσδήποτε φωνές ή αποφάσεις αντιτίθεται στη βούληση της δημοτικής αρχής και η δημοτική αρχή συμπεριφέρεται σαν να είναι ιδιοκτησία της ο ιστότοπος του δήμου Βύρωνα.

Στη εν λόγω συνεδρίαση κατ' αρχάς ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονιακών νόμων ανάγοντας το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε απλά «ένα προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης». Προσπάθησε να παρουσιάσει την παραχώρηση των 40 ακινήτων της πόλης μας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο με σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Οικονομικών ως "τεχνικό λάθος", εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της εγγραφής τους στο κτηματολόγιο ως περιουσία του δήμου, αρνούμενος να δεχτεί την αλήθεια που δεν είναι άλλη από την εκχώρηση-υποθήκευση των συγκεκριμένων ακινήτων στο υπερταμείο σε βάρος του βυρωνιώτικου λαού. 

Κατόπιν δήλωσε άγνοια για το θέμα όπως ανέφερε, μέχρι της αναδείξεώς του από τους ανεξάρτητους συμβούλους Τάσο Μαυρόπουλο και Βάσια Σάρολα λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν ήμουν ενημερωμένος» (!). Τέλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αφού όπως είπε από συνομιλίες που είχε ο ίδιος με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων οικονομικών και εσωτερικών τον παρέπεμψαν στις εξαιρέσεις του νόμου και στον έλεγχο που απαιτείται να προηγηθεί πριν τη μεταβίβαση των ακινήτων στο υπερταμείο. «Αυτά μας καλύπτουν ως παράταξη» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίοι ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα κατηγόρησαν την δημοτική αρχή για νωθρά αντανακλαστικά, για πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια, για μετατόπιση ευθυνών και ζήτησαν- ορισμένοι εξ αυτών- την κατάργηση των σχετικών ΦΕΚ, με τα οποία παραχωρούνται τα ακίνητα του Δήμου Βύρωνα. Ανέδειξαν επαρκώς με επιχειρήματα ότι μπορεί ο μνημονιακός νόμος 4389/2016 να εξαιρεί την μεταβίβαση κυριότητας δημοτικών ακινήτων και ορισμένων ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, επιτρέπει όμως την διαχείριση και αξιοποίησή τους, όπως αποκλειστικά αποφασίζει η διοίκηση του υπερταμείου. Δεδομένου ότι η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. ορίζεται από το δημόσιο με την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας γίνεται αντιληπτό ότι η αξιοποίηση των ακινήτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στο λεγόμενο υπερταμείο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών αλλά αυτά των δανειστών. 

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα με 18 ψήφους υπέρ και 11 αποχές από την παράταξη της δημοτικής αρχής. Υπέρ ψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι συν τις κυρίες Βαρουχάκη και Βαλσαμή από την Στάση Βύρωνα. Το ψήφισμα (δείτε το εδώ)  «καταγγέλλει την απόφαση της Κυβέρνησης και αντιτίθεται στην εκχώρηση της Δημόσιας περιουσίας του Βύρωνα στην ΕΕΣΥΠ Α.Ε. και απαιτεί την ακύρωση των ΦΕΚ Β 2317/19-6-2018 και Β 2320/19-6-2018, την κατάργηση του Υπερταμείου, την ακύρωση όλων των σχετικών νόμων που ψήφισαν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ…..». 

Ως συλλογικότητα που παρακολουθούμε τα δημόσια πράγματα της πόλης στεκόμαστε κατ' αρχάς θετικά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Διατηρούμε όμως επιφυλάξεις και προβληματισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα της απόφασης. Οι επιφυλάξεις μας δεν βασίζονται σε κάποιου είδους αντιπολιτευτική διάθεση προς όλους, που πιθανώς κάποιοι να σπεύσουν να μας κατηγορήσουν. Στηρίζονται στο γεγονός, ότι από την απόφαση, απουσιάζει η συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα που κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και την ανατροπή των συγκεκριμένων αποφάσεων, δηλαδή των ΦΕΚ Β 2317/19-6-2018 και Β 2320/19-6-2018. Καμία απόφαση για κανενός είδους κινητοποίηση για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας της πόλης μας. Επίσης, ενώ γίνεται μία γενική αναφορά στην κατάργηση του Υπερταμείου και την ακύρωση όλων των σχετικών νόμων απουσιάζει η σαφής αναφορά της απαίτησης για την κατάργηση του Κεφαλαίου ΙΓ, δηλαδή των άρθρων 184-214 του ν.4389/2016, ο οποίος αποτελεί την γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Πιθανή κατάργηση των ΦΕΚ Β2317/2018 και 2320/2018 δεν αποκλείει την επαναφορά τους με άλλο ή και παρόμοιο περιεχόμενο όσο εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του ν.4389/2016. 

Κλείνοντας, αξίζει προσοχής, η απομόνωση και ταυτόχρονα η περιχαράκωση της δημοτικής αρχής ως κυβερνητικός και μνημονιακός ακόλουθος καθώς και η απουσία δημοτών από ένα τόσο κρίσιμο για την πόλη και τους πολίτες Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και η απουσία 12 δημοτικών συμβούλων από την συζήτηση και την διαδικασία της ψηφοφορίας. 

Εάν ο βυρωνιώτικος λαός δεν θέλει να μεταβιβαστεί και εν τέλει να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση και διεκδίκηση. 

Θα πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση των λαϊκών και κοινωνικών αγώνων. 

Ως συλλογικότητα θα συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 1 Οκτώβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου