Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 20/4/16 - Αντιπαραθέσεις και διαφοροποιήσεις με αφορμή τη συζήτηση για το προσφυγικό πρόβλημα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 20/4/16
Αντιπαραθέσεις και διαφοροποιήσεις με αφορμή τη συζήτηση για το προσφυγικό πρόβλημα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που διεξήχθηκε στις 20/4/2016 -μετά από πολλές αναβολές- συζητήθηκε το ζήτημα του προσφυγικού.
Η συζήτηση και η αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε οδήγησε σε κοινή απόφαση της Δημοτικής Αρχής με τις δημοτικές παρατάξεις του κ. Γώγου, κ. Μπαντή, κ. Σωτηρόπουλου.
Οι ταυτίσεις αυτές είναι επακόλουθο της πλήρους ευθυγράμμισης της Δημοτικής Αρχής του κ. Κατωπόδη με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τη στιγμή που παραβιάζονται βασικές αρχές της συνθήκης της Γενεύης στη χώρα μας ενώ καταλήγουν να προωθούνται και να φυλακίζονται σε κέντρα κράτησης -και όχι φιλοξενίας- πρόσφυγες πολέμου, γυναικόπαιδα και να κρατούνται με άθλιες συνθήκες, ενώ ανοιχτά συκοφαντούνται αλληλέγγυοι και κοινωνικοί αγωνιστές που προσπαθούν να προβάλλουν το δικαίωμα των προσφύγων να ορίζουν τις τύχες τους, η απόφαση αυτή του Δ. Συμβουλίου δεν μπορεί να αποτελεί λόγο και επιχείρημα, οποιουδήποτε θέλει να ορίζει τον εαυτό του στο ιδεολογικό πλαίσιο της αριστεράς.

Στο Βύρωνα που η ιστορία του είναι συνώνυμη με την προσφυγιά πιστεύουμε πως το δράμα, οι θάνατοι αλλά και ο εγκλεισμός και η περιθωριοποίηση των προσφύγων που επιχειρείται από την κεντρική εξουσία ως αποτέλεσμα των πολιτικών της, αφήνει το σημάδι της στη σκέψη όλων μας.

Σημαντική διαφοροποίηση υπήρξε το ψήφισμα που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα στο Δημοτικό συμβούλιο και μειοψήφησε αποσπώντας τους θετικούς ψήφους του κ. Μαυρόπουλου (ανεξαρτοποιημένος) και του κ. Φραγκιαδάκη (Στάση Βύρωνα), το οποίο παραθέτουμε.
Επιφυλασσόμαστε για την παράθεση της ανακοίνωσης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου όταν υπάρξει επίσημη δημοσίευσή της.

24/4/2016Προς το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση φτάνουν στη χώρα μας, για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή στις χώρες προέλευσης, ξέφυγαν από τον πνιγμό στη διαδρομή και βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους και ταλαιπωρίες.
Οι χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν τα σύνορα, ύψωσαν φράκτες, δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου στα θύματα των πολέμων και χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Αποφάσισαν να «φυλάσσουν» τα σύνορα από τους πρόσφυγες με τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Κάνουν αυθαίρετη διαλογή των προσφύγων επαναπροωθήσεις και απελάσεις. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. οργανώνουν ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις, προκαλούν πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, ένταση των φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, καλλιεργούν σκοταδισμό και μισαλλοδοξία, στήριξαν το εξάμβλωμα του ISIS, προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των περιοχών και να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, υπερασπίζοντας τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
Η ελληνική κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε., καλωσόρισε τα πλοία του ΝΑΤΟ, διατηρεί τις βάσεις αυξάνοντας επικίνδυνα την εμπλοκή της χώρας στην πολεμική ένταση. Συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τουρκίας, που βομβαρδίζει Κούρδους στο εσωτερικό της, στο Ιράκ και στη Συρία για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Έχει αποδεχτεί τον έλεγχο των συνόρων από τη Frontex, τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Παράλληλα, δεν βοηθά τους πρόσφυγες με δυνατότητες πρόσβασης στο άσυλο, ενημέρωση, σωστές συνθήκες διαμονής, σίτισης, περίθαλψης και μετακίνησης, προστασία για να μην πέφτουν θύματα κερδοσκόπων.
Η αλληλεγγύη και η φιλοξενία από τον ελληνικό λαό, το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα κατάφερε να αμβλύνει τις δραματικές συνθήκες υποδοχής και διαμονής των προσφύγων με την προσφορά ειδών και δουλειάς χιλιάδων ανθρώπων. 
Η κυβέρνηση όμως, εφαρμόζει τις πολιτικές διαλογής, εγκλεισμού και απελάσεων. Αποτέλεσμα, χιλιάδες πρόσφυγες είναι ήδη φυλακισμένοι και προς απέλαση, δημιουργούνται νέα κέντρα κράτησης και κλειστοί χώροι συγκέντρωσης, ενώ άλλοι στοιβάζονται σε ακατάλληλους καταυλισμούς όπως στον Κατσικά Ιωαννίνων, στο Κουτσόχερο Θεσσαλίας, σε αποθήκες, στο Λιμάνι του Πειραιά, χωρίς χώρους υγιεινής, επαρκές νερό, κλπ. Η Ειδομένη αποτελεί με τη συνειδητή απουσία της πολιτείας ένα σύγχρονο κολαστήριο.
Είναι φανερό ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων της «ανθρωπιστικής και πολιτισμένης» Ε.Ε. χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις και οι πρόσφυγες οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στις τουρκικές φυλακές. 
Το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα, εκφράζοντας τις διαθέσεις του λαού της περιοχής μας, που ξέρει από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, προσφυγιά και μετανάστευση, δηλώνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και δηλώνει ότι είναι καλοδεχούμενοι.
Ως δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα :
Αποφασίζουμε ότι παρέχουμε σε πρόσφυγες φιλοξενία σε κτίρια που θα γίνουν κατάλληλες διασκευές, όπως οι κοιτώνες στο ΚΑΠΗ που είχαν φιλοξενηθεί παλιότερα παιδιά από το Αφγανιστάν, τον ξενώνα του Καρέα ο χώρος στα Άστρα, κ.α.. Εντοπίζουμε σχολάζουσες κληρονομιές, εγκαταλελειμμένα, κλειστά χωρίς ιδιοκτήτη σπίτια στην περιοχή μας, προκειμένου, μετά από επισκευές με τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, να παραχωρηθούν για τη στέγαση άπορων, άστεγων και προσφύγων.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, αντί να διαθέτουν κονδύλια για φράκτες, για φυλακές και μηχανισμούς καταστολής των προσφύγων, αντί να χρηματοδοτούν αμαρτωλές ΜΚΟ, αντί να εκχωρούν δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σε ιδιωτικές εταιρείες, τώρα να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν χώρους και κτίρια για ανοικτή φιλοξενία άστεγων και προσφύγων.
Διεκδικούμε:
- Να διατεθούν ξενοδοχεία και να αξιοποιηθούν κατάλληλες κλειστές ή εγκαταλελειμμένες δομές (γηροκομεία, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.α.) με άμεση ανακαίνιση για την ανοικτή φιλοξενία προσφύγων είτε για μόνιμη είτε για προσωρινή διαμονή. 
- Να λειτουργήσει στο δήμο πρόγραμμα στέγασης για πρόσφυγες και άστεγους, άπορους, χωρίς διαμεσολάβηση ΜΚΟ.
- Να διατεθούν επαρκή κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες για στέγαση, περίθαλψη, σίτιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων από κυβέρνηση και Ε.Ε.. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση Ε.Ε., κεφάλαιο. Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις προσωπικού σε αυτές με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση. Δημόσια ευθύνη για την επανένωση οικογενειών και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Όχι στην εκχώρηση της ευθύνης του δημοσίου σε ιδιώτες και ΜΚΟ.
- Ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Αγωνιζόμαστε ενάντια :
- στις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε κάλυψη, βάσεις, υποδομές, στρατό,
- στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης,
Απαιτούμε:
  • Προστασία των προσφύγων. Να ανοίξουν τώρα για τους πρόσφυγες οι συνοριακές δίοδοι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Έγγραφα σε όλους για να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
  • Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής. Όχι στην παρεμπόδιση των διαδρομών τους από την αστυνομία. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
  • Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις. Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Όχι στον εγκλεισμό, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στις απελάσεις. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού. Όχι στην γκετοποίηση των προσφύγων και τους καταυλισμούς έξω από τον αστικό ιστό. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
  • Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
  • Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Πρόσβαση και Δικαίωμα στο άσυλο.
  • Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
  • Καταγγέλλουμε την Ελληνική Κυβέρνηση που στηρίζει και υιοθέτησε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που καταπατά τις διεθνείς συμβάσεις σε βάρος των προσφύγων, των μεταναστών, και της κυριαρχίας της χώρας μας.
Πηγή άντλησης του ψηφίσματος: http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.gr/2016/04/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου