Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Αναδημοσίευση: Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος και επιτέθηκαν σε πρόσφυγες στην Ειδομένη

ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

10/4/2016
Η κάμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί κατά τα σημερινά επεισόδια με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων και επιτέθηκαν βάναυσα στους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ εντός του ελληνικού εδάφους. 

Οι πρόσφυγες που προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, κατάφεραν να παραβιάσουν την διπλή περίφραξη σε ένα σημείο. 

Τότε, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM που βρίσκονταν πίσω από την διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και σε σχηματισμό προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, εξαπολύοντας εναντίον του πλήθους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες. 

Από το βίντεο που μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά από τον φράχτη, δηλαδή έχουν περάσει σε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας. 

Περιέργως, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δεν σημειώθηκε παραβίαση των ελληνικών συνόρων. Όταν ρωτήσαμε αξιωματικό του ΓΕΕΘΑ ποιος δίνει αυτή την πληροφορία τη στιγμή που τα πλάνα του βίντεο δείχνουν καθαρά τους Σκοπιανούς κομάντος μπροστά από τον φράχτη λάβαμε την απάντηση ότι η ενημέρωση αυτή έρχεται από το Γ' Σώμα Στρατού που έχει σχετικές αναφορές από αξιωματικούς της Αστυνομίας

Έπειτα από λίγα λεπτά, πηγή από το ΓΕΕΘΑ μετέφερε μια νέα εκδοχή. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκδοχή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι Σκοπιανοί αστυνομικοί δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος επειδή ο φράχτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή αλλά έχει τοποθετηθεί κάποια μέτρα εντός του εδάφους της FYROM... 

Και αν υποθέσουμε ότι το επιχείρημα αυτό θεωρείται σοβαρό από κάποιους αξιωματικούς στο ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι αμφισβητούν αυτό που αποτυπώνεται στο βίντεο, οι ίδιες πηγές δεν είπαν το παραμικρό για το γεγονός ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM έριχναν εντός της ελληνικής επικράτειας πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά, προκειμένου να απωθήσουν και να διαλύσουν το πλήθος...

Πηγή: iskra.gr - Κυριακή 10 Απριλίου 2016



«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ»

Η βροχή «έσβησε» την ένταση στην Ειδομένη - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα


Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της γειτονικής χώρας.

Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ' όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».

Πολλοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νύχτα, ανάβοντας φωτιές, ενώ σιγά σιγά έχει αρχίσει να σχηματίζεται ουρά στη διανομή φαγητού.

Mέχρι και μετά τις 6 το απόγευμα, πάντως, συνεχιζόταν η ρίψη δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η συγκέντρωση περίπου 200 προσφύγων, που παρέμεναν μπροστά από τον φράκτη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί επεισόδια.

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, αφού πέρασαν το φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και επιτέθηκαν κατά των προσφύγων με σφαίρες καουτσούκ, προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος ρίχνοτας νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδονίζουν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί - σε τρεις ομάδες, βοηθούν όσους προσέρχονται στα ιατρεία.

Πηγή: iefimerida - 10/4/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου