Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αναδημοσίευση: Δέσμευση των αποθεματικών του ΟΑΕΔ: Δώστε λεφτά στους άνεργους, όχι στις τράπεζες!

Δέσμευση των αποθεματικών του ΟΑΕΔ: Δώστε λεφτά στους άνεργους, όχι στις τράπεζες!


Μετά τα αποθεματικά των νοσοκομείων η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ έρχεται τώρα να δεσμεύσει και τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση της ημερήσιας διάταξης του ΟΑΕΔ στις 22/04/16, προτείνεται η μεταφορά του συνολικού ποσού των 100 εκατομμυρίων από λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είναι όμως και η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες ο ΟΑΕΔ καθώς και μέσα στο 2015 είχε προχωρήσει σε μεταφορά 295 εκατομμυρίων συνολικά.

Η όλη επιχείρηση σύμφωνα με το ΔΣ του Οργανισμού έχει την λογική της διασφάλισης και μεγέθυνσης των αποθεματικών του καθώς πέτυχε τον τελευταίο χρόνο την αύξηση των επιτοκίων του στην ΤτΕ στο ύψος του 3,16% και 3,7%, ενώ αντίστοιχα στις εμπορικές τράπεζες είχε επιτόκιο το ίδιο διάστημα 2,1%, 1,5% και 1,15%. Και φυσικά σύμφωνα με την μνημονιακή πράξη νομοθετικού περιεχομένου 48/20.2015 «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος» ο ΟΑΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να μεταφέρει τα πλεονάζοντα αποθεματικά του στην ΤτΕ.

Και κάπου εδώ μπαίνει η εύλογη απορία. Ποια πλεονάζοντα αποθεματικά; Στην Ελλάδα της ανεργίας στο 24,5% ή αλλιώς των 1.200.000 ανέργων (πηγή ΕΛΣΤΑΤ) ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού θεωρεί ότι έκανε το καθήκον του, έβγαλε δηλαδή την υποχρέωση και άρα μπορεί να αποταμιεύσει και να αυγατίσει τα λεφτά που του έμειναν. Ας θυμίσουμε στους κύριους και κυρίες του ΟΑΕΔ και της Κυβέρνησης ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων μόνο 1 στους 10 λαμβάνει επίδομα ανεργίας με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να παίρνουν απλά το εποχιακό επίδομα (πηγή e-dimosio). Ας τους θυμίσουμε ότι πάνω από το 70% των ανέργων σήμερα είναι άνεργοι τουλάχιστον για ένα χρόνο συνεχόμενα (πηγήΕΛΣΤΑΤ). Και ας μας απαντήσουν στην επόμενη ημερήσια διάταξη τους πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι.

Αξίζει όμως να μείνουμε σ΄ αυτό τόσο εμμονικά; Ναι, γιατί μας δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά πως λεφτά υπάρχουν για τις τράπεζες αλλά δεν υπάρχουν για τους ανέργους. Λεφτά υπάρχουν και είναι μάλιστα και αρκετά ώστε να χρησιμοποιηθούν και για επενδύσεις σε κλειστές καταθέσεις για να αποπληρωθεί και από εκεί η επόμενη δόση. Δεν υπάρχουν όμως για τα φάρμακα μας, δεν υπάρχουν για το εισιτήριο μας στα μέσα, δεν υπάρχουν για να δοθεί επίδομα σε όλους τους ανέργους. Δεν υπάρχουν για να γίνουν προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία και δήμους αντί των προγραμμάτων δουλείας της κοινωφελούς εργασίας.

Στην διοίκηση του ΟΑΕΔ και στην κυβέρνηση απαντάμε και εμείς με την σειρά μας πως λεφτά υπάρχουν, είναι ο πλούτος που χρόνια παράγουμε και δεν καρπωνόμαστε και όπως δεν δεχόμαστε να πηγαίνει στις τσέπες των αφεντικών μας δεν δεχόμαστε να πηγαίνει στις τράπεζες και στην αποπληρωμή του χρέους. Και να έχουν στο νου τους πως δεν θα αφήσουμε να καταληστέψουν και αυτά τα αποθεματικά, όπως έκαναν με τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Απαιτούμε και παλεύουμε για επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, για δωρεάν μεταφορά στα ΜΜΜ, για πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παλεύουμε κόντρα στο ασφαλιστικό που φέρνουν, κόντρα στο εργασιακό που σχεδιάζουν και στην παραμικρή ενέργεια που αντιτίθεται στα συμφέροντα της τάξης μας. Παλεύουμε κόντρα στην ανεργία και αντιπαραθέτουμε το δικαίωμα μας στην μόνιμη και σταθερή εργασία, στο δικαίωμα της γενιάς μας να μην ζήσουμε σαν σκλάβοι στην Ελλάδα, στην Γαλλία και σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Πηγή: attack.org.gr - 24 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου