Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Αναδημοσιεύσεις: Ένταση σε κέντρο κράτησης προσφύγων στη Λέσβο (Μόρια)

ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΜΟΥΖΑΛΑ

Ένταση σε κέντρο κράτησης προσφύγων στη Λέσβο

Σκηνικό έντασης στήθηκε νωρίτερα στο κέντρο της Μόρια στη Λέσβο, με μετανάστες να συγκρούονται άγρια με τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

Οι μετανάστες άναψαν φωτιές σε κάδους και έριξαν νερό στους άντρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χημικά.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι η αστυνομία διεξάγει επιχείρηση εντός και εκτός του κέντρου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μικροεπεισόδιο σημειώθηκε στο κέντρο και κατά την άφιξη του Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του στην πτέρυγα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μόλις οι νεαροί αντελήφθησαν την παρουσία επίσημης αποστολής, άρχισαν να φωνάζουν «ελευθερία, ελευθερία» και άλλα συνθήματα.


Αμέσως, αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους ανήλικους αλλά επενέβη ο κ. Μουζάλας, που τους ζήτησε να υποχωρήσουν.

Τα επεισόδια γενικεύτηκαν και μέχρι αυτή την ώρα το κέντρο κράτησης βρίσκεται σε αναβρασμό. Στη Μόρια φιλοξενούνται περίπου 3.100 μετανάστες.

Πηγή: ethnos.gr - 26 Απριλίου 2016

Εικόνες που μας έστειλαν νεαροί κρατούμενοι | ΕΦ.ΣΥΝ.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που κρατούνται στο hotspot του νησιού ζητούν να απελευθερωθούν την ίδια ώρα που ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο Ολλανδός ομόλογός του, πραγματοποιούσαν επίσκεψη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το μεσημέρι της Μ. Τρίτης -κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού- σημειώθηκε ένταση με τους νεαρούς να εκσφενδονίζουν χαλίκια, μπουκάλια και νερό με μάνικα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο Γιάννης Μουζάλας, μπήκε μπροστά για να ηρεμήσει τα πνεύματα χωρίς αποτέλεσμα. 

Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν -εκτός του κέντρου- να θέσουν την κατάσταση υπό τον έλεγχό τους, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Εικόνες που μας έστειλαν νεαροί κρατούμενοι | ΕΦ.ΣΥΝ.

Οι Γιατροί του Κόσμου αποχώρησαν από το κέντρο κράτησης της Μόριας, το απόγευμα της Μ. Τρίτης και ενώ η ένταση δεν έχει κοπάσει.

Η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τόνισε πως οι χώροι κράτησης είναι περιορισμένοι και ο αριθμός των κρατουμένων είναι μεγάλος.

Επίσης, δεν υπάρχει δημιουργική απασχόληση και ενημέρωση των ανηλίκων.

Επίσης, έχει ζητηθεί εδώ και καιρό να μετακινηθούν τα παιδιά.

Αποχώρησαν όλες οι Οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία. (τονισμός από blogger)

Στο hotspot, κρατούνται περίπου 3000 άτομα εκ των οποίων οι 150 είναι ανήλικοι.

Πηγή: efsyn.gr - 26 Απριλίου 2016

1 σχόλιο: