Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Αναδημοσιεύσεις: Κλείνουν νηπιαγωγεία: Τι πραγματικά ισχύει με το άρθρο που διπλασιάζει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων

Κλείνουν νηπιαγωγεία: Τι πραγματικά ισχύει με το άρθρο που διπλασιάζει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων


ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΝΗΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Eπειδή γράφονται σε κάποιες ανακοινώσεις διάφορα παραπλανητικά, ενίοτε βοηθητικά προς το Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση, σχετικά με το άρθρο του νομοσχεδίου "Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις", που αφορά στα νηπιαγωγεία, επισημαίνουμε το εξής:

1. Καμία αυταπάτη και εφησυχασμός, κλείνουν Νηπιαγωγεία!
2. Το άρθρο 35 το νομοσχεδίου της κυβέρνησης, δεν αναφέρεται σε νήπια, προνήπια (ή νήπια Α και Β ηλικίας, όπως αναφέρεται στις προαναφερόμενες ανακοινώσεις) αλλά σε νήπια μόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα προνήπια τα αφήνει έτσι κι αλλιώς απέξω!
3. Ακόμα και να συμπεριληφθούν και τα προνήπια και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο θα κλείσουν Νηπιαγωγεία!
4. Το άρθρο 35 είναι πραγματικός λαιμητόμος για την Προσχολική Αγωγή. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγηθούν σε κλείσιμο εκατοντάδες νηπιαγωγεία, πάρα πολλές νηπιαγωγοί θα χάσουν τη θέση τους, θα μπουν στη διαδικασία της μετακίνησης και φυσικά θα γίνουν ακόμα λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, μιας και η κυβέρνηση ήδη «εξήγγειλε» μηδενικούς μόνιμους διορισμούς!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθώντας να αριστεύσει στους δείκτες της αξιολόγησης, θυσιάζει ακόμα και νήπια με το συγκεκριμένο άρθρο, ούτε καν ασχολείται με προνήπια!
Άρα, είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι γράφουν για νήπια Α και Β ηλικίας, δίνοντας και με τον τρόπο αυτό πάσα στο Υπ. Παιδείας να υποστηρίζει δε θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο!

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τα παραπάνω, παραθέτουμε τι προωθείται μέσω του άρθρου 35:

«5. Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθεσία ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) δέκα τέσσερα (14) νήπια και β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό."

Καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός, όλες/οι οι νηπιαγωγοί στην πρώτη γραμμή του αγώνα:

 για να αποσυρθεί η διάταξη, 
 να μην κλείσει πραγματικά κανένα νηπιαγωγείο, να μη μείνει κανένα νήπιο απέξω, 
 να μπουν όλα τα προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο, ν
 α μη μείνει καμία αναπληρώτρια νηπιαγωγός άνεργη. 
 Να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε και τα νηπιαγωγεία να λειτουργήσουν με νηπιαγωγούς με δικαιώματα και 
 όλα τα παιδιά 4-6 ετών να δεχτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν δίχρονη Προσχολική Αγωγή!

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ.

Πηγή: alfavita.gr - 22 Απριλίου 2016

Απάντηση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας


Σε κατάσταση πανικού το Υπουργείο, μετά το κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο για την διάταξη για τα Νηπιαγωγεία του Άρθρου 35 παρ.1 του κατατεθέντος νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», προσπαθεί να διαβεβαιώσει την κοινωνία ότι κανένα Νηπιαγωγείο δεν θα κλείσει.

Με αλχημείες και γελοία τεχνάσματα προσπαθεί να παραπλανήσει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την κοινωνία ολόκληρη, διαβεβαιώνοντάς τους ότι με μαγικό τρόπο θα εφαρμόσει τις μνημονιακές πολιτικές , αφού το σχέδιό του «θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση δαπανών» (όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση), αλλά δεν θα κλείσει Νηπιαγωγεία!

Είναι αναπόφευκτο να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.

Για ποιο λόγο το Υπουργείο καταθέτει νομοθετική ρύθμιση με την οποία διπλασιάζει τον ελάχιστο αριθμό παιδιών για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων στα αστικά κέντρα;

Για ποιο λόγο χρησιμοποιεί επιλεκτικά κάποια στοιχεία και αποκρύπτει άλλα;

Η απάντηση είναι προφανής. Ο στόχος του Υπουργείου είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η δημιουργία σύγχυσης και παραπλάνησης για θέματα που σχετίζονται με το Νηπιαγωγείο, έτσι ώστε να επικαλύπτονται οι αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις που νομοθετούνται και να ελαχιστοποιούνται οι αντιδράσεις. Στην περίπτωση του Νηπιαγωγείου η τακτική αυτή έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας , γιατί πραγματικά ο χώρος παρουσιάζει πολλές ιδιοτυπίες (μονοθέσια τμήματα, απουσία καταμερισμού εργασίας κλπ.) οι οποίες δεν είναι γνωστές ούτε και στην υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα.

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών με συνέπεια και υπευθυνότητα παραθέτει στοιχεία τα οποία εσκεμμένα το Υπουργείο δεν δημοσιοποίησε.

Στην επικράτεια για τη σχολική χρονιά που διανύουμε 1144 Νηπιαγωγεία –συμπεριλαμβανομένων των 254 δυσπρόσιτων ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα Νηπιαγωγεία της ειδικής αγωγής- έχουν 14 ή λιγότερα παιδιά και σύμφωνα με το νέο νόμο βρίσκονται υπό καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης. Τα Νηπιαγωγεία αυτά είναι οργανικά ή λειτουργικά μονοθέσια και με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, στην πλειονότητά τους, θα σβήσουν από το σχολικό χάρτη.

Η επιλεκτική αναφορά του Υπουργείου σε αριθμό (87) Νηπιαγωγείων αστικών κέντρων δυναμικότητας έως 12 παιδιών, έγινε και αυτή για λόγους παραπλάνησης της κοινωνίας . Αν το Υπουργείο ήθελε να δώσει τα πραγματικά στοιχεία για τον αριθμό των Νηπιαγωγείων αστικών κέντρων τα οποία κινδυνεύουν να καταργηθούν, θα έπρεπε να δώσει στοιχεία (σύμφωνα με το άρθρο 35 παρ 1 της διάταξης για τα Νηπιαγωγεία) για τον αριθμό των Νηπιαγωγείων πανελλαδικά δυναμικότητας έως 14 και όχι έως 12 παιδιών που έδωσε[1].Εκτός αυτού, η απουσία αναφοράς στο αρχικό σχέδιο νόμου των νηπίων δεύτερης ηλικίας (προνήπια) και η ετεροχρονισμένη διευκρίνιση στην ανακοίνωση του Υπουργείου, μετά από τις έντονες αντιδράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, αποδεικνύει ότι οι εξαγγελίες για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική αγωγή γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού.

Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά για την- ευρείας έκτασης -συγχώνευση τμημάτων που θα γίνει σε Νηπιαγωγεία των αστικών κέντρων. Πολλά νηπιαγωγεία δεν θα κλείσουν, αλλά θα λειτουργούν με ένα υπερπληθές τμήμα αντί για δύο τμήματα μικρότερου αριθμού μαθητών , γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του αριθμού 14, ως ελάχιστου αριθμού παιδιών για τη δημιουργία τμήματος στα αστικά κέντρα. Ο αριθμός δεν επιλέχθηκε τυχαία . Για παράδειγμα, ας πάρουμε την περίπτωση 27 εγγραφών, οι οποίες, σύμφωνα με τη νομοθεσία που είναι σε ισχύ, θα επαρκούσαν για τη δημιουργία δύο τμημάτων 14 και 13 παιδιών αντίστοιχα. Με τη νέα διάταξη δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά δημιουργείται ένα τμήμα 27 παιδιών, με την εφαρμογή της ΚΥΑ με ΦΕΚ 2451/1-10-2013 που είναι σε ισχύ και στην οποία αναφέρεται ότι «…ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και των νηπίων στα νηπιαγωγεία δύναται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό". Συνεπώς με τη νέα ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων, και ομαδικές μετεγγραφές-μετακινήσεις παιδιών οι οποίες θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην εξοικονόμηση δαπανών. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων μέσα στο ίδιο Νηπιαγωγείο ή μεταξύ όμορων Νηπιαγωγείων, γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , ο οποίος σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου έχει την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Συνάδελφοι, γονείς

Ο στόχος του Υπουργείου είναι να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν Νηπιαγωγεία για εξοικονόμηση δαπανών, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στην αιτιολογική έκθεση (σελίδα 22) του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» Άρθρο 35 παρ.1 «η ρύθμιση αυτή … συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών.».

Η εφαρμογή αυτής της διάταξης θα διαλύσει κυριολεκτικά το δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Απαιτούμε την απόσυρση της διάταξης για τα Νηπιαγωγεία του άρθρου 35 γιατί πραγματικά θα επιφέρει πλήγμα στο Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Απαιτούμε Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή

Συνάδελφοι

Συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 11:30 π.μ. και απαιτούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 35 παρ 1α του επίμαχου νομοσχεδίου.
Οργανώνουμε τον αγώνα μας την Κυριακή στις 17/4 στις 6.30 στα γραφεία της ΔΟΕ ( Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα ) στην συνέλευση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών.

[1] Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών αν και δεν διαθέτει το συγκεκριμένο στοιχείο που παραθέτει το Υπουργείο, δεν αμφισβητεί ότι ο αριθμός των Νηπιαγωγείων στα μεγάλα αστικά κέντρα στα οποία φοιτούν λίγα παιδιά, είναι μικρότερος αυτού της επαρχίας.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν κατά κανόνα υπερπληθή τμήματα Νηπιαγωγείων.Είναι γνωστό επίσης, ότι στις αστικές περιοχές υπάρχουν τμήματα που έχουν μικρό αριθμό παιδιών και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στεγάζονται σε μικρές αίθουσες, λόγω της ελλιπούς μέριμνας από πλευράς των αρμοδίων για το κτιριακό και όχι γιατί δεν υπάρχουν αιτήματα για φοίτηση παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου