Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Αναδημοσίευση: Άνω ποταμών το ρέμα της Πικροδάφνης

Άνω ποταμών το ρέμα Πικροδάφνης


ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Το ρέμα της Πικροδάφνης
Συντάκτης: Πέτρος Μανταίος

Η φράση «άνω ποταμών» είναι τόσο παλιά που την αναφέρει και ο Ευριπίδης στη «Μήδεια» (στ. 410): «Ανω ποταμών ιερών χωρούσι πηγαίς … » (Πίσω πηγαίνουν τα ιερά νερά των ποταμιών κι ανάποδα γυρίζουν …» (μετάφραση Τ. Ρούσσος).

Ομως σήμερα, είπα το ανάποδο («τα ποτάμια δεν γυρίζουν πίσω») να το πάω ανάποδα (γυρίζουν και παραγυρίζουν!) και να πιάσω από τις εκβολές του (πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση με) το πολύπαθο ρέμα της Πικροδάφνης: Δυτικός Υμηττός-Φάληρο, 9,3 χιλιόμετρα, τρίτο σε μήκος ποτάμι στην Αττική, μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό -αμφότεροι «ενταφιασμένοι» στο μεγαλύτερο μέρος τους-, διατηρητέος υγροβιότοπος, με την παλιά διαδρομή, χλωρίδα και πανίδα, που βέβαια απειλείται (εάν δεν απειλούνταν δεν θα γράφαμε!).

Απειλείται μάλιστα, για πολλοστή φορά, από την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Ηλιούπολης, αλλά η ευθύνη των έργων ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής!), παρά τις αποφάσεις περί προστασίας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας (1242/2008) και ενώ παρενέβη, με «επείγουσα προκαταρκτική εξέταση», η εκτελούσα χρέη εισαγγελέα Περιβάλλοντος, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Πετρούλα Μακρή, μετά από δύο δημοσιεύματα του δικού μας Τάσου Σαραντή («Εφ.Συν.» 26/10 και 19/11/15).

Το άνω ποταμών, λοιπόν, με το ρέμα της Πικροδάφνης (που τις εκβολές του, άλλοτε ήρεμες, άλλοτε χειμαρρώδεις, απολαμβάνω συχνά στους κυριακάτικους περιπάτους μου στο Φάληρο∙ μάλιστα σε συστάδα της Πικροδάφνης φυλάω το ραβδί μου για κάποια αδέσποτα που ενίοτε πλησιάζουν όχι με φιλικές διαθέσεις) είναι ότι(«Εφ.Συν.» 12/4), ενώ η «επείγουσα προκαταρκτική» διατάχθηκε στις 28 Ιανουαρίου, ο συνάδελφος, ως πρώτος μάρτυρας, κλήθηκε για κατάθεση δύο μήνες μετά, στις 22 Μαρτίου, και αυτή τη στιγμή «τα έργα στην Ηλιούπολη εξελίσσονται και δρομολογείται ο εγκιβωτισμός (τσιμεντοποίηση) των τελευταίων μέτρων» του ρέματος∙ ό,τι δηλαδή προσπάθησαν να αποτρέψουν τα δύο δημοσιεύματα και η εισαγγελική παρέμβαση! Είναι ή δεν είναι αυτό άνω ποταμών;..

Πηγή: efsyn.gr - 18 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου