Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Αναδημοσιεύσεις: Κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις 21/4 - Μια ημέρα η διαβούλευση για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο - ΓΣΕΕ: 48ωρη απεργία με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Μια ημέρα η διαβούλευση για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο 


Μια ημέρα η διαβούλευση για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο
Μια ημέρα η διαβούλευση για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο

Μόλις για μία ουσιαστικά ημέρα το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο μπήκε σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για την έναρξη της διαβούλευσης. 

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, θέτει από σήμερα και ώρα 14:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου, «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού -συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων» και καλεί κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 και ώρα 09:00.

«Φανερές και κρυφές» μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. 

Οι πιο εμφανείς είναι οι μειώσεις σε συντάξεις, μερίσματα, εφάπαξ, ΕΚΑΣ, κατώτατη σύνταξη και πλαφόν. Οι πιο καλυμμένες είναι ο προσδιορισμός και η εφαρμογή μόνιμων μηχανισμών παρακολούθησης ελλειμμάτων για την κύρια και για την επικουρική ασφάλιση, κατά τα πρότυπα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Πιο αναλυτικά, οι περικοπές που υποκρύπτονται ή αποκαλύπτονται από το νέο Ασφαλιστικό είναι οι ακόλουθες: 

- Περικοπές από 1.300 ευρώ και άνω: Οι επικουρικές συντάξεις που θα περικοπούν, θα προέλθουν από συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ. Το ποσοστό τους δεν προσδιορίζεται αλλά είναι γνωστό ότι οι μειώσεις που θα γίνουν θα κυμανθούν από 2% έως 40%, στοχευμένες ανά ύψος επικουρικής σύνταξης. Με δεδομένο όμως ότι το όριο αυτό περιλαμβάνει τόσο τις εισφορές υπέρ υγείας, όσο και την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ, είναι πιθανό οι μειώσεις να ξεκινήσουν από χαμηλότερο όριο, ακόμα και τα 1.170 ευρώ, καθαρά. 

- Μειώσεις νέες συντάξεις: Οι νέες συντάξεις μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 15 – 20%, λόγω μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσής τους. Για τα 15 έτη ασφάλισης ο σχετικός συντελεστής είναι 0,77, ενώ ανέρχεται στο 2, για 40 χρόνια προϋπηρεσίας. Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες (έως 30%), για όσους έχουν περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις διασώζονται, προς το παρόν, από την εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς. 

- Μερίσματα: Τα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), αποφασίστηκε να «αναπροσαρμοστούν» και μάλιστα αναδρομικά, με βάση τα ελλείμματα που προκαλούνται από την 1.1.2016 και μετά. Αναμένεται να υπάρξει περικοπή μεγαλύτερη από 32,5%. 

- Πλαφόν: Στο εξής, το ανώτατο πλαφόν για κάθε ατομική σύνταξη ανέρχεται στα 2.304 ευρώ, αντί για 2.773 ευρώ, που ήταν έως τώρα. Επίσης, για άθροισμα συντάξεων, το ανώτατο ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα είναι 3.072 ευρώ, αντί για 3.680 που ήταν έως σήμερα. 

- Κατώτατη σύνταξη: Στο εξής αντικαθίσταται από την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλιση, που μειώνεται στα 345 ευρώ, για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, η κατώτατη σύνταξη στο ΙΚΑ ήταν 486 ευρώ, που υποχώρησαν στα 392 ευρώ, με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, τον περασμένο Αύγουστο. 

- ΕΚΑΣ: Στο σχέδιο νόμου οριοθετείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2020, «εμπροσθοβαρώς» που σημαίνει ότι οι περισσότερες μειώσεις αναμένεται να προκύψουν το 2017. Πάντως, έτσι και αλλιώς χάνουν από φέτος το επίδομα το 20% των δικαιούχων και ειδικότερα όσοι έχουν εισόδημα πάνω από: 
* 7.972 ευρώ καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα (εξαιρούνται συντάξεις αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, τρομοκρατίας και προνοιακά βοηθήματα). 
* 8.884 ευρώ ετήσιο ατομικό φορολογητέο. 
* 11.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο. 
* 664 ευρώ ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης. 

- Εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ επικουρικής αυξάνονται κατά μιάμιση μονάδα, αλλά σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Αρχικά, μία ποσοστιαία μονάδα για τα τρία πρώτα έτη (μισή μονάδα αύξηση των εισφορών του εργοδότη και άλλη μισή αύξηση των εισφορών του εργαζομένου). Στη συνέχεια προτείνεται αύξηση για την επόμενη τριετία (έως το 2022), κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή κατά 0,25% από τον εργοδότη και 0,25% από τον εργαζόμενο.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr - 20 Απριλίου 2016


ΓΣΕΕ: Νέα 48ωρη απεργία με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

ΓΣΕΕ: Απόφαση για 48ωρη απεργία με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
ΓΣΕΕ: Απόφαση για 48ωρη απεργία με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
ΓΣΕΕ: Νέα 48ωρη απεργία με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου 

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για "επικοινωνιακό θέατρο" της Κυβέρνησης η οποία δίνει το Νομοσχέδιο στη δημοσιότητα με το αμπαλάζ της δημόσιας διαβούλευσης επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάσει τους πολίτες για μέτρα που "ρίχνουν την ταφόπλακα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους και που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης" 

Συνεχίζοντας η ΓΣΕΕ καταθέτει την πλήρει διαφωνία της για τις περικοπές ύψους 1,8 δισ. που προβλέπονται στο μνημόνιο και κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, τακτικισμούς και δραματοποιήσεις εμφανιζόμενη ως σκληρά μαχόμενη απέναντι στους δανειστές και προσθέτει ότι «Η ΓΣΕΕ, έχει λάβει ήδη απόφαση για 48ωρη Γενική Απεργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν τα τεχνάσματα τελειώσουν και κατατεθεί στη Βουλή τελικό Νομοσχέδιο, με χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης.Για τη Συνομοσπονδία και αυτά τα καταρχήν μέτρα (αναμένοντας τα χειρότερα), είναι ΑΔΙΚΑ, ΑΝΙΣΑ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, γι' αυτό και ο αγώνας είναι μονόδρομος».

Πηγή: www.dikaiologitika.gr - 19 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου