Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Δημοτικό Συμβούλιο 6/4 για την απαλλοτρίωση οικοπέδου για την πλ. Νεράϊδας: Χαρακτηρισμοί για τους δημότες, συγχαρητήρια για τους δημάρχους και ελλιπείς εξηγήσεις...

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Δημοτικό Συμβούλιο για την απαλλοτρίωση οικοπέδου για την πλατεία Νεράιδας
Χαρακτηρισμοί για τους δημότες, συγχαρητήρια για τους δημάρχους και ελλιπείς εξηγήσεις...

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 6/4/16 ήταν όλοι εκεί.
Παρόντες για το θέμα οι τρεις τελευταίοι δήμαρχοι της πόλης (κ. Ρογκάκος, κ. Χαρδαλιάς και ο νυν δήμαρχος κ. Κατωπόδης).
Λίγοι περίοικοι αλλά και αρκετοί κάτοικοι για ένα θέμα που παίζεται σαν σήριαλ επί 18 έτη.

To ερώτημα ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από κατοίκους του Βύρωνα με αρχική ενυπόγραφή αναφορά τους, (μπορείτε να την δείτε εδώ), η οποία συντάχθηκε τον 12/2015 μετά από πρωτοβουλία που είχε πάρει ο κ. Δημήτρης Σουλιώτης, -δημότης και τέως μέλος της "Στάσης Βύρωνα" πριν από αρκετά χρόνια.

Στη συζήτηση που επακολούθησε τον λόγο πήραν διαδοχικά οι τελευταίοι 3 δήμαρχοι της πόλης, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και ο αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης.
Στις τοποθετήσεις τους εξήγησαν το γεγονός της καθυστέρησης της υλοποίησης της απαλλοτρίωσης (α) λόγω της απροθυμίας της ιδιοκτήτριας να έλθει σε συμφωνία και στις συνεχείς νομικές ενέργειες που έκανε για να παρεμποδίσει την απαλλοτρίωση (β) στις μακρόχρονες δικαστικές ενέργειες που έχουν γίνει (γ) στο νομικό πλαίσιο το οποίο εξαναγκάζει το δήμο εφ' όσον κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση να κοστολογήσει το 85% του κόστους στους περίοικους.
Συμπερασματικά, και οι τρεις τελευταίες δημοτικές αρχές έδειχναν να συμφωνούν πως έχουν κάνει όλοι το καλύτερο δυνατό και έχουν πράξει άψογα και η καθυστέρηση 18 ετών οφείλεται μόνο σε νομικούς & τεχνικούς λόγους. (!)

Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα προηγούμενα χρόνια στις προεκλογικές περιόδους, το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελούσε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των παρατάξεων. Τόσο ο κ. Ρογκάκος (ο οποίος αρχικά ήθελε να κάνει πλατεία και ανταποδοτικό γκαράζ στην τοποθεσία), όσο και ο κ. Χαρδαλιάς, είχαν δεσμευτεί στους περίοικους επί δημαρχίας τους για την άμεση τακτοποίηση.
Αλλά και η νυν δημοτική αρχή κατήγγειλε προεκλογικά την μεγάλη καθυστέρηση και στο προεκλογικό της πρόγραμμα είχε θέση για ΑΜΕΣΗ τακτοποίηση.
Κατηγορούσε δε τη δημοτική αρχή Χαρδαλιά για αδράνεια.

Μετά από τα παραπάνω είναι τουλάχιστον σουρεαλιστική έκπληξη να τοποθετούνται όλοι οι δήμαρχοι, τέως και νυν, ως οι καλύτεροι συνεργάτες, να μοιράζονται μεταξύ τους συγχαρητήρια για τα πεπραγμένα τους και να καταλήγουν πως μόνο το νομικό πλαίσιο είναι υπεύθυνο για την καθυστέρηση 18 χρόνων στην ολοκλήρωση ενός έργου και να αφήνονται αιχμές από τη δημοτική αρχή "πως δεν το επιθυμεί" αλλά "οι δημότες μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν την απαλλοτρίωση" και πως "θα κερδίσουν κάτι ακόμη και αν πληρώσουν".
Η συγκεκριμένη τελευταία αποστροφή στην ομιλία του Δημάρχου κ. Κατωπόδη επέφερε την έντονη λεκτική αντίδραση του κ. Σουλιώτη αλλά και παρευρισκομένων δημοτών για τους χειρισμούς και τις τοποθετήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως το μοναδικό στοιχείο αντιπαράθεσης στις ομιλίες των 3 δημάρχων ήταν μόνο η άποψη του κ. Ρογκάκου πως δεν πρέπει να χρεωθούν οι δημότες για την απαλλοτρίωση.

Οι «Πολίτες του Βύρωνα» θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα όσες φορές δημότες είχαν επισκεφθεί τις υπηρεσίες του δήμου (τεχνική υπηρεσία, γραφείο δημάρχου κ.λπ.) τόσο επί δημαρχίας Ρογκάκου, όσο και Χαρδαλιά αλλά και επί της τωρινής δημοτικής αρχής, οι αρμόδιοι ΠΟΤΕ δεν έδιναν συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνταν. Ο πλήρης νομικός φάκελος του έργου δεν έχει δοθεί σε κανέναν δημότη, ενώ και έγγραφα που έχουν ζητηθεί ποτέ δεν δόθηκαν. Φθάσαμε μετά από 18 χρόνια σε ένα δημοτικό συμβούλιο για να παρουσιάσει η δημοτική αρχή και να κουνά από τα έδρανα μία βεβαίωση του 2014 από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων πως τα χρήματα 368.594€ βρίσκονται ακόμη στη διάθεση του ταμείου. Αυτό το έγγραφο ποτέ δεν είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές -από όσο γνωρίζουμε- δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στους δημότες που έχουν ζητήσει γνώση όλου του σχετικού φακέλου και εγγράφων, προκειμένου να τον μελετήσουν και να υπάρχει έλεγχος για το αν όντως υφίστανται όλα τα νομικά εμπόδια που επικαλούνται οι δημοτικές αρχές τέως και νυν.

Η παραπάνω αδιαφάνεια στη διαχείριση του ζητήματος είναι φανερή και από την αποστροφή της ομιλίας του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος με θράσος δήλωνε στην ομιλία του πως "όλα τα έγγραφα είναι στη διάθεση όσων έχουν νομικό συμφέρον αλλά όχι στη διάθεση του οποιουδήποτε «αντιστασιακού», όχι στην οποιαδήποτε συλλογικότητα, η πολιτική παράταξη αλλά μόνο στον περίοικο που έχει έννομο συμφέρον". Κατά τον κ. Χαρδαλιά δηλαδή για ζητήματα που αφορούν το σύνολο του δήμου και τη χρέωσή του με χιλιάδες ευρώ, τα σχετικά έγγραφα δεν πρέπει να κοινοποιούνται στους συλλογικούς φορείς του δήμου αλλά μόνο σε μεμονωμένα άτομα που κατοικούν πλησίον του έργου (σ.σ. τα οποία προφανώς δεν έχουν και τις δυνατότητες καταγγελίας που έχει ένας συλλογικός φορέας όταν δεν του κοινοποιούν κάτι).

Επαρκείς εξηγήσεις όμως δεν έχουν δοθεί ακόμη από καμία δημοτική αρχή και κανέναν αντιδήμαρχο και για άλλα ζητήματα, όπως:
  • Ποια ήταν η τύχη των 58.000€ που αρχικά δεσμεύθηκαν για να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το ίδιο έργο και κατόπιν αποσύρθηκαν. Εντάχθηκαν και πάλι αυτά τα χρήματα στον προϋπολογισμό του δήμου και πότε και με ποια πράξη;
  •  Υπάρχει νομική δυνατότητα να μην χρεωθούν οι δημότες για το συγκεκριμένο έργο;
  • Είναι σύμφωνες οι δημοτικές παρατάξεις -έστω και μετά από 18 χρόνια- να λάβουν μία κοινή απόφαση που να δεσμεύονται πως σε καμία περίπτωση δεν θα χρεωθούν οι δημότες και να ζητούν από την κεντρική πολιτική εξουσία να λάβει άμεση νομική πρωτοβουλία για αλλαγή του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου;
Επισημαίνουμε πως το ζήτημα χρέωσης δημοτών για απαλλοτριώσεις δεν είναι καινούριο. Καμία δημοτική αρχή στο Βύρωνα δεν τόλμησε ποτέ να προχωρήσει σε χρέωση δημοτών για απαλλοτρίωση τις τελευταίες δεκαετίες. Το ίδιο έχει συμβεί και σε πολλούς άλλους δήμους. Πρόσφατη επερώτηση για το θέμα είχε γίνει και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε εδώ). Η πολιτική βούληση της τωρινής δημοτικής αρχής δεν θεωρούμε πως είναι ξεκάθαρη. Ακόμη και η τελική διατύπωση της Δημοτικής Αρχής μετά τις διαμαρτυρίες, δηλαδή πως "η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο θα κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει να καταλήξει στη χρέωση των δημοτών για το συγκεκριμένο έργο" την κρίνουμε ως εξαιρετικά αμφίσημη.

Δυσάρεστη και αλγεινή εντύπωση δημιούργησε και η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής απέναντι στους δημότες που έφεραν το ζήτημα και άσκησαν κριτική. Ενώ όλες τις προηγούμενες φορές που το ζήτημα είχε έλθει στο δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικοί άρχοντες αναφέρονταν σε "δημότες που δεν είναι παρόντες", ενώ σε προηγούμενο σχετικό δημοτικό συμβούλιο είχε εγκληθεί ο κ. Σουλιώτης γιατί μόνο αυτός κατά τη δημοτική αρχή "είχε έλθει". Σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο λοιπόν που αρκετοί δημότες ήταν παρόντες:
  • Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγγέλης έδωσε λόγο αρχικά μόνο στον κ. Σουλιώτη (αρνήθηκε να δώσει τον λόγο σε άλλους) ενώ μόνο στο τέλος της συζήτησης του θέματος απεύθυνε το λόγο στους συγκεντρωμένους δημότες για να τους ρωτήσει αν θέλουν κάτι να πουν και με αυστηρό περιορισμό χρόνου (2 λεπτά).
  • Η δημοτική αρχή συνολικά τόσο με τον κ. Καραγιάννη, όσο και με τον δήμαρχο επιτέθηκε φραστικά στους δημότες στη διάρκεια όλου του δημοτικού συμβουλίου με απίστευτους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες για "κακοπροαίρετους δημότες", για "πολιτικό παιχνίδι", για "δημότες που δεν ρωτάνε και μόνο κατηγορούν" κ.ά. Μερικές από αυτές τις κατηγορίες είχαν και προσωπική στοχοποίηση προς τον κ. Σουλιώτη και τον κ. Βούρτση.
Παράλληλα στο περιθώριο της αίθουσας υπήρξε και ένταση όταν μεμονωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκαν προσωπικά στον κ. Σουλιώτη και του φώναζαν να βγει έξω από την αίθουσα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθείται αυτή η τακτική όταν η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει κριτική. Θα υπενθυμίσουμε την κατάπτυστη ανακοίνωση που είχε εκδώσει και για το ΤΣΔΑ, όπου κατήγγειλε "δημότες που κινούνται από κέντρα".

Να επισημάνουμε πως η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής είναι "αφ' υψηλού" και εχθρική απέναντι σε δημότες που διαμαρτύρονται για πλευρές της πολιτικής της, σε αντίθεση με τα όσα διακήρυττε προεκλογικά για τη "συμμετοχή των πολιτών".
Το δημοτικό συμβούλιο με ευθύνη της δημοτικής αρχής και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου λειτουργεί αυταρχικά και με αντιδημοκρατική συμπεριφορά, που κατά τη γνώμη μας, δεν προάγει τη συζήτηση αλλά μόνο την επιβολή της άποψης των δημοτικών αρχόντων.
Καταλήγουμε να κατηγορούν οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και τα πολιτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους δημότες που δεν έχουν καμία κομματική ταυτότητα και καμία συναλλαγή με επιχειρηματικά συμφέροντα για "πολιτικές σκοπιμότητες". Είναι προφανές πως έχει χαθεί κάθε αίσθηση του μέτρου για τη Δημοτική Αρχή Κατωπόδη.

Οι «Πολίτες του Βύρωνα» πιστεύουμε πως το θέμα των ελευθέρων χώρων στην πόλη και το ζήτημα της ΝΕΡΑΪΔΑΣ είναι θέμα που -ανεξάρτητα από τις νομικές πλευρές- μπορεί να λυθεί μόνο με την πολιτική βούληση του δημοτικού συμβουλίου και την κινητοποίηση των δημοτών και κυρίως των περιοίκων.
Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να έχουν κατατεθεί χρήματα του δήμου για μία απαλλοτρίωση και ο χώρος να μην έχει δοθεί στους δημότες με επίκληση νομικών ζητημάτων για τα οποία δεν υφίσταται επαρκής ενημέρωση.

Αν υπάρχει η πολιτική βούληση ο δήμος να προχωρήσει χωρίς να χρεώσει τους δημότες και να διαθέσει τα απαραίτητα χρήματα για την δέσμευση του οικοπέδου και την διαμόρφωσή του, μπορεί να διασφαλιστεί ένας ελεύθερος χώρος σε μία περιοχή που τον χρειάζεται χωρίς την επιβάρυνση των περιοίκων ή των δημοτών στο σύνολό τους.

Σε καμία περίπτωση ο κόσμος της γειτονιάς δεν πρέπει να αποδεχθεί την επιπλέον επιβάρυνσή του αλλά και την απώλεια του συγκεκριμένου χώρου για τη δημιουργία πλατείας και πρασίνου.

Απρίλιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου