Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Αναδημοσίευση: Εθελοντικές οργανώσεις Ειδομένης: Η λάσπη και η καταστολή δεν θα περάσουν - Οι εθελοντές/τριες απαντούν στην συντονισμένη επίθεση αστυνομίας-ΜΜΕ

Εθελοντικές οργανώσεις Ειδομένης: Η λάσπη και η καταστολή δεν θα περάσουν!


Οι εθελοντές/τριες απαντούν στην συντονισμένη επίθεση αστυνομίας - ΜΜΕ


Στη συκοφάντηση εθελοντών, εθελοντριών και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, επιδίδονται τα συστημικά ΜΜΕ, με το γνωστό, «εισαγγελικό» ύφος τους, στρώνοντας τον προπαγανδιστικό δρόμο για την ανοιχτή κρατική καταστολή.

Η σκληρή απάντηση των ανεξάρτητων εθελοντικών οργανώσεων της Ειδομένης (Ανεξάρτητοι Εθελοντές της Ειδομένης, Αποστολή Aid Delivery, The Shorba Crew) σε αυτή τη λάσπη των ΜΜΕ, αλλά και στην αστυνομία δίνεται μέσω κοινής ανακοίνωσή τους:

«Οι ανεξάρτητοι εθελοντές δεν είναι υπεύθυνοι για την βία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εμείς, οι ανεξάρτητοι εθελοντές της ομάδας Shorba, και άλλων ομάδων στην Ειδομένη, δεν έχουμε υποκινήσει διαμαρτυρίες στους καταυλισμούς και αρνούμαστε κατηγορηματικά της κατηγορίες των Μ.Μ.Ε. περί «ψευτοεθελοντών».

Από τον Ιανουάριο, η ομάδα Shorba μαγείρεψε πάνω από 500.000 μερίδες φαγητού και τις διένειμε στην περιοχή του καταυλισμού της Ειδομένης.

Τα Μ.Μ.Ε. και η αστυνομία κατηγόρησαν τους εθελοντές για υποκίνηση των διαδηλώσεων στον καταυλισμό, οι οποίες συνάντησαν την εμετική και ανεξέλεγκτη βία των Μακεδονικών συνοριακών δυνάμεων.
Ως αποτέλεσμα των κατηγοριών, εθελοντές έγιναν αντικείμενα έντονων παρενοχλήσεων από την αστυνομία.

Εχθές, (12-04-16) τρεις εθελοντές κρατήθηκαν παράνομα την ώρα που κατευθύνονταν με αυτοκίνητο προς τον καταυλισμό της Ειδομένης, με μόνη δικαιολογία την «εξακρίβωση στοιχείων», κάτι που όλοι κάνουμε καθημερινά όταν φτάνουμε στον καταυλισμό.

Στον αστυνομικό σταθμό των Ευζώνων, και χωρίς καμιά δικαιολόγηση ή υποψία, μας έψαξαν το αμάξι.
Ένα μικρό μαχαίρι βρέθηκε στο όχημα (οι τρεις εθελοντές πήγαιναν να ετοιμάσουν και να σερβίρουν σε σκηνή τσάι, στο οποίο χρησιμοποιούν φρεσκοκομμένη πιπερόριζα).

Μια γυναίκα μέλος της ομάδας εξαναγκάστηκε με τη βία να βγάλει όλα της τα ρούχα για να της γίνει «έλεγχος», και πάλι χωρίς καμιά δικαιολογία. Τους αφαιρέθηκαν τα τηλέφωνα.
Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου χτυπήθηκε, μετά του φορέθηκαν χειροπέδες και ο οδηγήθηκε σε ξεχωριστό δωμάτιο από τέσσερις αστυνομικούς, όπου και άρχισαν να τον απειλούν με περισσότερη βία ενώ οι σύντροφοι του άκουγαν από το διπλανό δωμάτιο.

Έκτοτε έχει μεταφερθεί στο Κιλκίς όπου παραμένει κρατούμενος, τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί. Καμιά δικαιολόγηση δεν έχει δοθεί για την βίαιη κράτηση και τον βασανισμό του.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας (12-04-16) σταματήθηκαν και άλλα οχήματα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και εθελοντές προσήχθησαν στον αστυνομικό σταθμό και/ή ανακρίθηκαν με διαφορετική ένταση εκφοβισμού.

Ποιοί είμαστε και τι κάνουμε

Είμαστε ανεξάρτητοι εθελοντές, που δεν πληρωνόμαστε για την δράση μας μέσα και γύρω από το camp της Ειδομένης.

Ζούμε είτε στην Ειδομένη είτε σε διπλανά χωριά όπως το Πολύκαστρο, που απολαμβάνουμε υγιείς σχέσεις με τους ντόπιους, με άλλες ομάδες αλλά και τις επιχειρήσεις.

Προερχόμαστε από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο και είναι πλέον εμφανές ότι η κατάσταση που επικρατεί αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και όχι μόνο των Ελλήνων.

Μαγειρεύουμε και δίνουμε φαγητό στα camps μαζί με άλλες ομάδες από τον Ιανουάριο και τις έχουμε δει να αυξάνονται στην τωρινή τους μορφή.
Δύο μήνες πριν η ομάδα Shorba αποτελούσε την μόνη πηγή ζεστού φαγητού στα camps και για μία περίοδο μαγείρευε και παρείχε φαγητό σε πάνω από 10.000 ανθρώπους την ημέρα.

Χαρακτηριζόμαστε από ποικιλομορφία στην προσέγγισή μας και παρέχουμε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια με ρούχα, σκηνές για διαμονή και μαγειρικό εξοπλισμό, δραστηριότητες για απασχόληση των παιδιών και χώρους για φόρτιση κινητών.

Όλοι μαζί δουλεύουμε για να προσφέρουμε λίγη ανθρωπιά σε μία απάνθρωπη κατάσταση.

Γιατί δεν οργανώνουμε διαμαρτυρίες και γιατί δεν διαδίδουμε ότι τα σύνορα θα ανοίξουν

Είμαστε εδώ και μήνες στους καταυλισμούς και έχουμε δημιουργήσει δεσμούς με την κοινότητα προσφύγων που διαμένει εδώ. Πολλοί από αυτούς έχουν γίνει φίλοι μας και μέλη της ομάδας μας.

Δουλεύουμε ώστε να παρέχουμε ακριβή πληροφόρηση, σε όλες τις γλώσσες που χρειάζεται, για τις εξαιρετικά μπερδεμένες και πολυάριθμες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα ασύλου, για αιτήσεις μετεγκατάστασης και επανασύνδεσης με τις οικογένειές τους. Είναι οι μόνες πύλες διεξόδου αυτών των ανθρώπων.

Είδαμε την κατάσταση στους καταυλισμούς να εξελίσσεται σε ανθρωπιστικό εφιάλτη καθώς η ΕΕ προκάλεσε έντονη συμφόρηση κλείνοντας τα σύνορα Ελλάδας/ΠΓΔ Μακεδονίας και όλη τη βαλκανική οδό στερώντας από τους ανθρώπους αυτούς κάθε ελευθερία κίνησης και προοπτική ασφάλειας.

Πιστεύουμε ότι τα σύνορα δε θα ανοίξουν δεδομένων των πολιτικών συνθηκών.

Έχουμε δει τη βαναυσότηταγια την οποία είναι ικανές οι δυνάμεις φύλλαξης των συνόρων της ΠΓΔ Μακεδονίας.

Γνωρίζουμε ότι έχουν ρητή εντολή, υποστήριξη και εξοπλισμό καταστολής από τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να διαφυλλάξουν τα σύνορα. Θα το πράξουν με όσα μέσα θεωρήσουν αναγκαία – με ελάχιστη διεθνή επίβλεψη, έλεγχο ή επιβολή νόμων που σχετίζονται με τη βία κατά αμάχων.

Έγγραφο που δείχνει τι είδους εξοπλισμό ζήτηση η ΠΓΔ της Μακεδονίας για να καταστείλει τους πρόσφυγες.

Ποτέ δεν ενθαρρύναμε μαζική διάσχιση των συνόρων διότι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια η οποία θα προκαλούσε βία από τις δυνάμεις φύλαξης.

Είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη στήριξη ψεύτικων ελπίδων και την απογοήτευση και τα τραύματα που επέφερε.

Δεν οργανώσαμε διαμαρτυρίες, αντίθετα προσπαθήσαμε να τις αποτρέψουμε. Όταν αντιληφθήκαμε το φυλλάδιο με το πέρασμα του ποταμού που κυκλοφορούσε στην Ειδομένη, αμέσως ενημερώσαμε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πόσο αναληθές και επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο.

Μας προβάλλουν ως παρόντες σε όλες τις διαμαρτυρίες. Αυτό είναι εύκολο καθώς είμαστε παρόντες καθημερινά στους καταυλισμούς και μόλις μάθαμε για τις διαμαρτυρίες, προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε πιθανές κακές συνέπειες.

Μας αγανακτούν οι κατηγορίες που λένε πως είμαστε ψεύτικοι αλληλέγγυοι με μόνο στόχο να προκαλέσουμε ταραχές.
Περαιτέρω θεωρούμε ως απίστευτα ρατσιστικό και πατροναριστικό να υποννοούν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται «δυτικούς ακτιβιστές» ή «ψευτο-ομάδες εθελοντών» για να οργανώσουν διαμαρτυρίες.
Μερικοί άνθρωποι έχουν κολλήσει εδώ από τον Ιανουάριο, αγωνίζονται να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ζωής, χωρίς προοπτικές βελτίωσης.
Αντιλαμβανόμαστε αυτές τις πράξεις διαμαρτυρίας ως δράσεις απογοήτευσης και απελπισίας καθώς η πραγματικότητα δείχνει ότι το φρούριο Ευρώπη έχει κλειδώσει τις πόρτες του.


Το κυνήγι από τα media ενισχύει την αστυνομική καταστολή

Εξαιτίας του κυνηγιού μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το έργο μας έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο. Αβάσιμες καταγγελίες, για τις οποίες δεν έχουμε δει τίποτα το επίσημο απο το κράτος, έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Καθώς το ζήτημα αυτό γίνεται όλο και πιο πολιτικοποιημένο η ομάδα μας και άλλοι αλληλέγγυοι βιώνουν όλο και περισσότερη στοχοποίηση και παρενόχληση τόσο από τα μέσα ενημέρωσης και όσο και από την αστυνομία.

Μας έκανε η ΕΛ.ΑΣ επιδρομή υπό την απειλή όπλου στα τέλη Ιανουαρίου και έχουμε βιώσει παρενόχληση από τα μέσα ενημέρωσης στα σπίτια μας, στα οχήματα και ενώ σερβίρουμε φαγητό στα στρατόπεδα προσφύγων.

Έχουμε μέχρι στιγμής αρνηθεί να απαντήσουμε στις περισσότερες ερωτήσεις από μέσα ενημέρωσης, γιατί είναι επεμβατικές, προκατειλημμένες και φαίνεται απίθανο να μας κρίνουν δίκαια

Συνεχίζουμε τακτικά να ανεβάζουμε στο ίντερνετ δηλώσεις, βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με τις δράσεις μας και τη θέση μας σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Αυτά που λέμε ή δείχνουμε όμως είτε είναι πάρα πολύ σκληρά για τους εργαζόμενους των μέσων μαζικής ενημέρωσης να τα εντοπίσουν ή έχουν επιλέξει να τα αγνοούν σκόπιμα.
Όπως πολλές ομάδες έχουν βιώσει στην Ελλάδα υπάρχει μια αυξημένη ατμόσφαιρα καχυποψίας προς τους εθελοντές που προωθείται από τα μέσα ενημέρωσης και πολιτική παρακίνηση για την ποινικοποίηση της υποστήριξης στους προσφύγων.

Έχουμε ήδη βιώσει αυτήν την καταστολή κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, και χθες, ως αποτέλεσμα των ισχυρισμών των μέσων ενημέρωσης έχει αυξηθεί.

Καταδικάζουμε τις πολιτικές της ΕΕ που δημιουργούν αυτήν την απάνθρωπη κατάσταση στα σύνορα.

Καταδικάζουμε τη βία ενάντια σε εκείνους που αναζητούν την ασφάλεια.

Καταδικάζουμε τα μέσα ενημέρωσης που είναι υπεύθυνα για αυτές τα μεροληπτικά και ελάχιστα διερευνημένα άρθρα και τη ρηχή και σκανδαλοθηρική αναπαράσταση της κατάστασης

-Ανεξάρτητοι Εθελοντές της Ειδομένης, Αποστολή Aid Delivery, The Shorba Crew.».


Πηγή: toperiodiko.gr - 14 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου