Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Αναδημοσίευση: Σε απεργιακό κλοιό η κυβέρνηση

Σε απεργιακό κλοιό η κυβέρνηση

Από προηγούμενη κινητοποίηση | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μαζική διαμαρτυρία σε ολόκληρη τη χώρα εναντίον του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. καλεί η ΑΔΕΔΥ.

Η 48ωρη γενική απεργία ορίστηκε για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 νομοσχέδιο, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί το Σαββατοκύριακο στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.

Στόχο της κινητοποίησης αποτελεί να μην περάσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ προβλέπουν:
  • Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
  • Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.
Στις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, προβλέπεται:

Αντί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ πού υποσχόταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνει νέα μείωση στα 9.090 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545 ευρώ που ήταν έως σήμερα.

Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ, ενώ με το «εφεδρικό» μνημόνιο συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 ευρώ μέχρι 9.545 ευρώ, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757 ευρώ έως 795 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογίας.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισόδημα φορολογητέο πάνω από 795 ευρώ και μέχρι 2.250 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους έως και 176 ευρώ τομ χρόνο για τα εισοδήματά τους αυτά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος αυξημένος συντελεστής 2,2% (από 1% που ίσχυε μέχρι τώρα) για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν όσοι έχουν κάποιο εισόδημα από ενοίκια.

Για ετήσιο ποσό από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Τα λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ τον χρόνο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Αναφέρεται, επίσης, πως απέναντι σε αυτή την επίθεση η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανατροπή της άδικης και ταξικής -σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων- φορολογικής πολιτικής.

Διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει επίσης στα συλλαλητήριο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το οποίο θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ είχε προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή, κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων.

Για αυτό η Συνομοσπονδία «καλεί τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας, σε χώρο και χρόνο που θα προσδιορίσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

► Δύο στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ της πρωτεύουσας, συμμετέχοντας στην εργατική Πρωτομαγιά. Τα δύο αυτά μέσα δεν θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχοντας στην 48 απεργία της ΑΔΕΔΥ, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της πρωτομαγιάς την Κυριακή και επεκτείνοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για 24 ακόμα ώρες τη Δευτέρα. Η ΠΝΟ καλεί τους ναυτεργάτες να διαδηλώσουν δυναμικά και να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στο νομοσχέδιο.
► Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: ΠΝΟ.pdf

Επίσης, «λουκέτο» θα μπει στα εμπορικά λιμάνια της Ελλάδας, από την Παρασκευή ως και την Κυριακή.

Πηγή: efsyn.gr - 5/5/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου