Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Αναδημοσίευση: Ελεύθερη είσοδος και πλήθος εκδηλώσεων για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ελεύθερη είσοδος και πλήθος εκδηλώσεων για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων


Αρχαιολογικό Μουσείο
Όλα τα μουσεία της χώρας και οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι φιλοξενούν θεματικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαρκούν σχεδόν όλη την εβδομάδα.
Μπορεί οι τιμές των εισιτηρίων να αυξήθηκαν στα μουσεία και αρκετοί να δυσανασχετούν ότι τα καινούργια τιμολόγια είναι εις βάρος της ελληνικής οικογένειας, όμως να μια καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να τα επισκεφθούν στις 18 του μηνός με ελεύθερη είσοδο,

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», μας προτρέπει να τα συνδέσουμε με το τοπίο που τα περιβάλλει. Αλλωστε, η αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω απ’ αυτό.

Τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό στην Πατησίων. Στην επιλογή του από το ελληνικό τμήμα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) δεν συνέβαλε μόνο η προσφορά του στον πολιτισμό αλλά και ο χαρακτήρας των πλούσιων συλλογών του.

Στο κτίριο με τις ψηλοτάβανες ευρύχωρες αίθουσες (παρότι σε κάποιους χώρους στριμώχνονται τα αρχαία), από τα λαμπρότερα δείγματα του αθηναϊκού κλασικισμού, ο επισκέπτης μπορεί να δει την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…», το έκθεμα του μήνα και το θαλασσινό ταξίδι αφιερωμένο στις «οδύσσειες» των ανθρώπων, την «Αλεξανδρινή βασίλισσα» που θα παραμείνει ως τις 22/5 στην αίθουσα 34.
Όμως την ημέρα του εορτασμού, από τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Βωμού ώς τα μεσάνυχτα (με διακοπή από τις 6 μ.μ. ως τις 8.30 μ.μ.), στο πρώτο μουσείο της χώρας θα συναντά κανείς ηθοποιούς της πρώτης κρατικής σκηνής. Μέρος του δυναμικού του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο θα απαγγέλλει τις 24 ραψωδίες της Οδύσσειας. Δράση, προάγγελος της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες» που ετοιμάζει το μουσείο για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.
Στις 7 μ.μ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και ομιλίες του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, της προέδρου του ελληνικού τμήματος το ΙCOM Αλεξάνδρα Μπούνια, του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και της διευθύντριας του πρώτου μουσείου της χώρας, Μαρίας Λαγογιάννη, και έπειτα συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με σολίστ τον ακορντεονίστα Χρήστο Ζερμπίνο σε έργα του Αστορ Πιατσόλα. Οι εκδηλώσεις, πάντως, στο Εθνικό Αρχαιολογικό ξεκινούν από τις 16/5 έως τις 22/5 με περίπατο στα πολιτιστικά τοπία του μουσείου, αλλά και μια ιστορική βόλτα στη νεότερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Π. Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου: Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, Επιγραφικό Μουσείο ώς την Μπουμπουλίνας, στο ΥΠΠΟ.

Στη σελίδα του ICOM θα βρείτε όλες τις δράσεις. (network.icom.museum/icom-greece/diethnis-imera…/diethnis-imera-moyseion/)

Για απόδραση όμως στο κέντρο υπάρχει η Αρχαία Αγορά, το Λύκειο του Αριστοτέλη, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στα οποία η περιήγηση με αφορμή κείμενα της αρχαίας γραμματείας αφορά την πόλη και τους πολίτες.
ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Στο Βυζαντινό Μουσείο θα αφεθούμε στα μυστικά του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, στον Κεραμεικό στη μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας, τα Παναθήναια, στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής στα «Μουσικά τοπία με θέμα… μια στάμνα», ενώ στο Μουσείο Αρχαιολογίας (Φιλοσοφική Σχολή) σας περιμένει η φωτογραφική έκθεση «musuTopia: επισκέψεις στις μουσειακές γειτονιές». Πολλές δράσεις επίσης στο Κέντρο Γαία, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (με θέμα «Ενα μουσείο, μια γειτονιά, είκοσι σπίτια και μια αυλή»), στα Μουσεία Τηλεπικοινωνιών, Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών με θέμα τις «Γειτονιές της Αθήνας: Αστικά Τοπία και ιστορίες» κ.ά.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 με το εξής πρόγραμμα:
Τετάρτη 18 Μαΐου 2016:

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στα ελληνικά στις 12 το μεσημέρι,στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ.

Συμμετοχή: 40 άτομα ανά παρουσίαση. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 μ.μ. Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016:

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του, στις 9 μ.μ., συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun». Πολωνέζες του Σοπέν δίπλα σε βαλκανικές μουσικές, συνθέσεις του Grieg δίπλα σε fados, τραγούδια της Άπω Ανατολής και από το ρεπερτόριο του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών, καθώς και από απρόσμενες περιοχές της ελληνικής δισκογραφίας. Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι, αφήγηση), Γιώργος Πατεράκης (concept – ενορχηστρώσεις, πιάνο), Εύη Μάζη (φλάουτο, τραγούδι), Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί).

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).

Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ-ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πηγή: http://foroline.gr/ - 12 Μαίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου