Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές
Σε χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως οδηγεί κάθε χρόνο η υποβάθμιση και η ανυπαρξία δημόσιων δωρεάν Μονάδων Υγείας
Αντιγραφή εικόνας από το newsone.gr |
Η μεγάλη αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος τονίστηκε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (9 - 13 Μάη) και την εκστρατεία ενημέρωσης και δωρεάν ελέγχου που διοργανώνουν.
Εκστρατείες που ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ωστόσο αποτελούν αποσπασματικές δράσεις και δεν προτάσσουν την ανάπτυξη δημόσιων, αναβαθμισμένων και δωρεάν για όλους Μονάδων Υγείας.
Οπως τονίστηκε, «ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα όσο και για τους μη μελανωματικούς καρκίνους και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση της επίπτωσης του μελανώματος και των σχετιζόμενων με αυτό θανάτων», καθώς «η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών, είναι εύκολο να γίνει με μια απλή κλινική εξέταση και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».
Αυτή η «απλή κλινική εξέταση», την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για το γενικό πληθυσμό μια φορά το χρόνο, δεν γίνεται, αφού και σε αυτές τις ελάχιστες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν δερματολόγοι, ενώ στα νοσοκομεία η αναμονή για ραντεβού είναι μεγάλη. Επιπλέον, το κόστος μιας προληπτικής εξέτασης στον ιδιωτικό τομέα είναι πολυτέλεια για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.
Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι «υπάρχει ανάγκη για καλύτερη πρόληψη των ακτινικών υπερκερατώσεων και των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος στα άτομα που εκτίθενται τακτικά στον ήλιο λόγω της εργασίας τους (οικοδόμοι, ναυτικοί, αγρότες, ψαράδες κ.τ.λ.)».
Το 90% των καρκίνων του δέρματος σχετίζεται με υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ΠΦΥ και Πρόληψης, ώστε να γίνεται ενημέρωση κι εκπαίδευση για τη φωτοπροστασία, για την αυτοεξέταση, συχνός προσυμπτωματικός έλεγχος στον υγιή πληθυσμό, ανίχνευση και στενή παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου και πρώιμη διάγνωση.
Το 2015, σε αντίστοιχη εκστρατεία της ΕΔΑΕ, εξετάστηκαν 7.724 άτομα και βρέθηκαν 122 ύποπτες βλάβες για μελάνωμα. Εκατοντάδες άλλοι στάλθηκαν για περαιτέρω έλεγχο. Ενδεικτικό της απουσίας δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ και Πρόληψης είναι ότι το 54% αυτών βρήκαν τις ύποπτες βλάβες μόνοι τους.
Επίσης, ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης κρατικής μέριμνας είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για καρκίνο του δέρματος. Πάντως, παγκοσμίως αριθμούνται περισσότερες από 2 εκατ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων κάθε χρόνο, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα, ενώ οι θάνατοι που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνουν τις 66.000.
Πηγή: rizospastis.gr - 10 Μαίου 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου