Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Αναδημοσίευση: Το «Ελληνικό» στα «προαπαιτούμενα» …της δόσης

Το «Ελληνικό» στα «προαπαιτούμενα» …της δόσης

του Πάνου Τότσικα

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραχώρησής του για 99 χρόνια στον Όμιλο Λάτση για εκμετάλλευση, βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και πολλά χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ως σκανδαλώδη την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση, στην συνέχεια, ως κυβέρνηση άλλαξε ρότα και ενέταξε την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε.

Μέχρι πρόσφατα, μέσω διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση επιδίωκε την τροποποίηση της «σκανδαλώδους» σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ-Ομίλου Λάτση. Πριν λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι ο επίσημος «συντονιστής» Αλ. Φλαμπουράρης, κατέθεσε ένα κείμενο 16 σημείων, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί υιοθέτηση της πρότασης του Ομίλου Λάτση (βλ. ΠΟΝΤΙΚΙ, 19/5/2016).

Επισημαίνεται ότι, το τελευταίο διάστημα, οι «δανειστές» πίεζαν να υπογραφεί από την ελληνική Βουλή η σκανδαλώδης Σύμβαση ΤΑΙΠΕΔ-Λάτση. Με την απόφαση του προηγηθέντος Eurogroup, η επικύρωση αυτής της Σύμβασης από την Ελληνική Βουλή, θεωρήθηκε ως «προαπαιτούμενο» για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε στις 22/5 την δημιουργία ενός νέου Ταμείου στο οποίο θα συγκεντρωθεί η προς «αξιοποίηση» δημόσια περιουσία, που μέχρι σήμερα είναι διασκορπισμένη. «Παρέλειψε», ωστόσο, οποιαδήποτε αναφορά στο Ελληνικό…

Το Eurogroup καλωσορίζει… ζητά ποινική ασυλία και…
Εν μέσω πανηγυρισμών από την Κυβέρνηση και αναθεμάτων από τους αντιπολιτευόμενους, το Eurogroup της 24/5/2016 ανακοίνωσε ότι «καλωσορίζει την νομοθέτηση από την Ελληνική Βουλή των περισσότερων προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης….(και) την δημιουργία Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα είναι τελείως ανεξάρτητο…».

Αυτό σημαίνει ότι, κατ’ αρχήν, οι λεγόμενοι «θεσμοί» (πρώην «τροϊκα») είναι ευχαριστημένοι από την δημιουργία του νέου Ταμείου. Ωστόσο, στο τελευταίο Eurogroup, προέκυψε ένα «ζητηματάκι»: Οι Ευρωπαίοι δανειστές μας, ζήτησαν κάποιες αλλαγές σχετικά με το νέο Ταμείο, προκειμένου να διασφαλίζεται η διοίκησή του έναντι ποινικών διώξεων. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

…έγκριση από την Βουλή της Σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ-Ομίλου Λάτση
Ακόμη, οι δανειστές-εκβιαστές υπενθύμισαν ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (και η εκταμίευση των δόσεων), μεταξύ των οποίων, η άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού από την Βουλή, παρά το ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. 
Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση θα υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών –εκβιαστών και θα εγκρίνει από την Βουλή την σκανδαλώδη, αποικιακού τύπου Σύμβαση με τον Όμιλο Λάτση.

Το επόμενο διάστημα, θα φανεί αν «.. ο εξευτελισμός (των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) θα γίνει τέλειος…».

Πηγή: http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/ - 26 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου