Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Αναδημοσιεύσεις: Ειδομένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης (φωτογραφικό υλικό, καταγγελία της Ένωσης φωτορεπόρτερ)


Οι μπουλντόζες του "αριστερού" ολοκληρωτισμού είναι εδώ!


Συνεχίζεται, από το πρωί για δεύτερη μέρα, η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατασκήνωσης προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης. Χτες, πρώτη μέρα της επιχείρησης, μεταφέρθηκαν με 42 λεωφορεία συνολικά 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα κράτησης/στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από τον οικιστικό ιστό και με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που ουσιαστικά τους γκετοποιούν (σε Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι, Βαγιοχώρι Βόλβης, Ν. Καβάλα, Κιλκίς και Πέτρα Ολύμπου). Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». Η πραγματικότητα, όμως, με τις μπουλντόζες να καταστρέφουν τις σκηνές, τους 1.400 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες, τις 10 διμοιρίες των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση και το ελικόπτερο της αστυνομίας πάνω από την Ειδομένη θυμίζει σχεδόν πολεμική επιχείριση. Επιχείρηση που εκτός από την αυταρχική επιβολή των νέων δογμάτων ασφαλείας, έχει και περαιτέρω αξία χρήσης για το κοντινό μέλλον: την αποτροπή του ερχομού στην Ευρώπη επιπλέον προσφύγων από τις χώρες που η ίδια η Ε.Ε. κατέστρεψε. Η αξία χρήσης των όσων συμβαίνουν αυτές τις ώρες στην Ειδομένη είναι να καταστεί σαφές διεθνώς ότι οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν μπορούν να κινούνται άτομα μη σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης. Κοινώς, έχει απαγορευτεί η πρόσβαση δημοσιογράφων (εκτός από εκείνους της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου), εθελοντών και αλληλέγγυων! Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν διανέμεται αρκετό φαγητό και υπάρχουν αναφορές για κόψιμο του νερού, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές του καταυλισμού. Ο αποκλεισμός εκτείνεται πλέον και σε κόμβους πολλά χιλιόμετρα μακριά. Σε κάποια χωριά είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση οδικώς (Χαμηλό, Δογάνη, Πλαγιά), ενώ υπάρχουν μπλόκα σε διασταυρώσεις, στο βενζινάδικο ΕΚΟ, στον Φανό και την Αξιούπολη (και τα τρία μέρη περίπου 10 με 15 χιλιόμετρα περιμετρικά της Ειδομένης), ενώ δεν έλειψαν και νέες προσαγωγές αλληλέγγυων που πλησίασαν την περιοχή.


Ο Γ. Κυρίτσης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει χρήση βίας κατά την επιχείρηση, ωστόσο δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί απαγορεύτηκε η παρουσία των ΜΜΕ. «Η αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμός, ότι το να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω τους δεν βοηθάει», αρκέστηκε να πει. Η ελευθεροτυπία λοιπόν, περιορίζει το έργο της αστυνομίας; Ή η αστυνομία περιορίζει την ελευθεροτυπία;

Φωτο: Βασίλης Μαθιουδάκης
Στη γη των «αξιών» του Διαφωτισμού, λοιπόν, οι άνθρωποι δεν κινούνται πλέον ελεύθερα και ο τύπος φιμώνεται. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που έγραψε ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του καταυλισμού, την παραμονή της εκκένωσης, ο Γκέοργκ Ντίετς του Spiegel: «Ο επικήδειος μιας ελπίδας, της ρεαλιστικής ελπίδας για φυγή. Η Ευρώπη αποφάσισε διαφορετικά. Η Ευρώπη υποχώρησε σε αυτούς που είπαν ότι δεν πάει άλλο. Η Ευρώπη πρόδωσε τον εαυτό της». Αυτά τα απλά λόγια ενός δημοσιογράφου που δεν είναι αριστερός, σε ένα περιοδικό που, επίσης, δεν είναι αριστερό, καταδεικνύουν εναργώς την πλήρη προσχώρηση του συνόλου του κυρίαρχου πολιτικού προσωπικού στην ενορχηστρωμένη απόπειρα εδραίωσης της βαρβαρότητας σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.

Φωτο: Βασίλης Μαθιουδάκης
Επειδή, όμως, η κατάσταση που εκτυλίσσεται δεν είναι κάτι αφηρημένο για το οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε κάποιες γενικές και αόριστες θεωρητικές συζητήσεις, αλλά υλική πραγματικότητα, χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στο ότι όλη αυτή η επίδειξη αυταρχισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της απάνθρωπης, αντιμεταναστευτικής κυβερνητικής πολιτικής, για την εφαρμογή της κατάπτυστης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και πάει χέρι-χέρι με την ουσιαστική κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης, τις μαζικές απελάσεις, τον εγκλεισμό, την τρομοκράτηση παιδιών που πρόσφατα κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φρίκη του πολέμου στη χώρα τους, καθώς και τους καθημερινούς θανάτους αθώων ανθρώπων.


Όλοι εμείς που νιώθουμε ότι είμαστε στην ίδια πλευρά με τους ανθρώπους αυτούς οφείλουμε να αγωνιστούμε, ώστε να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να απεμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι ΜΚΟ του χρήματος και της διαπλοκής από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και να ανοίξουν τα σύνορα για την ασφαλή και ελεύθερη διέλευσή τους. Να παλέψουμε για να αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματα στους πρόσφυγες-μετανάστες και κυρίως το δικαίωμα στο άσυλο. Οφείλουμε να απαιτήσουμε την κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου και της άθλιας συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που οδηγεί σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις, να απαιτήσουμε την εξεύρεση κατάλληλων δημοσίων κτηρίων και ανοιχτών δομών για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση των προσφύγων, καθώς και δημόσια μέσα για τη μετακίνησή τους.

Η κυβέρνηση του «αριστερού» ολοκληρωτισμού θα μας βρει απέναντί της!


*Οι φωτογραφίες είναι από το αρχειακό υλικό του Βασίλη Μαθιουδάκη για την Ειδομένη όπου αυτό αναφέρεται και οι υπόλοιπες από τους ανθρώπους που μέχρι χτες ήταν ακόμα στην κατασκήνωση.

Πηγή: toperiodiko.gr - 25 Μαΐου 2016

Eidomeni, Greece 24 May 2016
Greek police evicted the camp. Activists and Media were not allowed to be present.
Photograph/info by Nasim Lomani
#openEUborders

Πηγή: https://www.facebook.com/artagainstproject/?fref=photo - 25 Μαΐου 2016


Καταγγελία της ΕΦΕ για την απόφαση της αστυνομίας να απομακρύνει από την Ειδομένη τους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) εκφράζει την αγανάκτησή της στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνολική διαχείριση της εκκένωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη. Αρχικά, κατά την έναρξη της επιχείρησης στην Ειδομένη οι αστυνομικές αρχές απομάκρυναν αυθαίρετα τους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους, αφήνοντας στο σημείο μόνο την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Η κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας και της πολυφωνίας του τύπου, στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας των φωτορεπόρτερ, προσκρούει στην κοινή λογική: εάν υπάρχει κίνδυνος βιαιοπραγίας εκ μέρους των εγκλωβισμένων, ο στόχος θα είναι οι αστυνομικοί και όχι οι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από αυτούς της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.

Η Ε.Φ.Ε. καταδικάζει απερίφραστα αυτή την απαξίωση της ελευθερίας του τύπου και καλεί το Υπουργείο να προβεί στην ανάκληση της απόφασης και στην διασφάλιση της ελευθεροτυπίας, επιτρέποντας σε εκπροσώπους και των λοιπών ΜΜΕ να καλύψουν τα γεγονότα.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                              Ο Γεν.Γραμματέας
Λώλος Μάριος                                                                          Μήτσουρας Νικόλαος

Πηγή: http://left.gr/ - 24 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου