Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Αναδημοσίευση: ΣΕΒ: Ζητά μείωση μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο

ΣΕΒ: Ζητά μείωση μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο


Παραπέρα μείωση μισθών και προσωπικού στο δημόσιο τομέα ζητά ο ΣΕΒ, την ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται από το 2010 έως σήμερα κατά 14,6%, ενώ το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 200.000 άτομα. 

Το πρόσχημα των βιομηχάνων για τις νέες περικοπές στα δικαιώματα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, που θα συμπαρασύρουν και εκείνα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είναι πως -όπως και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση- οι μισθοί στο δημόσιο είναι υψηλότεροι από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που αξιοποιείται και για τον τεχνητό διαχωρισμό των εργαζομένων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο» του Συνδέσμου, οι μέσες καθαρές μηνιαίες αποδοχές στο δημόσιο τομέα ανέρχονται σήμερα (2015) σε 1.050 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα δεν υπερβαίνουν τα 780 ευρώ. 

Επιδιώκοντας τη διεύρυνση των πεδίων δράσης για την αύξηση της κερδοφορίας τους, οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι «εν γένει, το κράτος στην Ελλάδα λειτουργεί σήμερα πέραν των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας, γεγονός που απομυζά πόρους, αλλά και επενδύσεις και θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ανεργία».

Προσθέτει ότι «η κατάσταση αυτή δεν είναι διατηρήσιμη στο μέλλον και χρήζει άμεσης προσαρμογής. Το κράτος οφείλει να λειτουργεί με υψηλότερη παραγωγικότητα και να μειώσει τη δαπάνη για μισθούς», αποσιωπώντας ότι αυτό πρακτικά για το λαό σημαίνει την παροχή ακόμα πιο υποβαθμισμένων υπηρεσιών σε μία σειρά κρίσιμων τομέων, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή των Μνημονίων, από το 2010 και μέχρι σήμερα, οι προσλήψεις στο Δημόσιο ανήλθαν σε 70.000 περίπου και οι αποχωρήσεις σε 200.000, κυρίως μέσω συνταξιοδότησης. Στο σύνολο της οικονομίας, ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός μειώθηκε κατά 17,9% και οι απασχολούμενοι κατά 20,9%, κυρίως μέσω απολύσεων.

Πηγή: 902.gr - 5 Μαίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου