Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Προχωρά η εξαγορά του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη. Αναμένεται άμεσα να πέσουν οι υπογραφές

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ


Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο, ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον, ενώ η μισθοδοσία τους καταβάλλεται με το σταγονόμετρο και με μεγάλες καθυστερήσεις



Είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών να πέσουν οι υπογραφές για την εξαγορά του Ομίλου Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ τραπεζών, Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου για τη σύσταση της νέας εταιρείας, στην οποία θα μεταβιβαστεί ο όμιλος Μαρινόπουλου, θα αποτυπώνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU), που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Το κείμενο της συμφωνίας θα κληθεί να επικυρώσει το Πρωτοδικείο στις 21 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα έρθει προς έγκριση το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και επί του οποίου θα κληθούν να συναινέσουν οι προμηθευτές.

Με βάση όσα έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 100% του ομίλου Μαρινόπουλου σε νέα εταιρεία, την οποία θα αναλάβει ο Σκλαβενίτης. Η εταιρεία θα λάβει δάνειο που θα χρηματοδοτηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Eurobank, Αlpha Bank, Πειραιώς και Εθνική ύψους 360 εκατ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο (euribor + spread 1,5%).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, από το νέο δάνειο τα 320 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση εξόφληση των προμηθευτών, οι απαιτήσεις των οποίων φθάνουν τα 725 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές προς όσους έχουν απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ θα «κουρευτούν» κατά 50%, ενώ αντίθετα στο ακέραιο θα αποπληρωθούν οι προμηθευτές που έχουν απαιτήσεις έως 100.000 ευρώ. Στο ακέραιο θα πληρωθεί και το χρέος προς το Δημόσιο, που διεκδικεί 49,1 εκατ. ευρώ από φόρους και 51,7 εκατ. ευρώ από εισφορές. 
Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Μαρινόπουλου από το νέο σχήμα. Με την αποχώρησή του θα αναλάβει τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Απρίλιο του 2016 – και τα οποία δόθηκαν με ενέχυρο μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ. Το υπόλοιπο του χρέους που έχει σήμερα ο όμιλος Μαρινόπουλου προς τις τράπεζες, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου, θα τo αναλάβει ο Σκλαβενίτης. Τα δάνεια θα ρυθμιστούν χωρίς κούρεμα. Ο όμιλος Μαρινόπουλου θα συνεισφέρει επίσης 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και άλλα 30 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει ο Σκλαβενίτης. Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από το νέο σχήμα. 

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο, αφού δεν γνωρίζουν ουσιαστικά τίποτα για το εργασιακό τους μέλλον και τη θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη για αυτούς. Οι φήμες οργιάζουν και οι εργαζόμενοι ανησυχούν, φοβούμενοι ότι αρκετοί δεν αποκλείεται θα βρεθούν στο δρόμο , ενώ παραμένει άγνωστο με πιο καθεστώς θα συνεχίσουν στη νέα εταιρεία. 

Το προηγούμενο διάστημα αρκετοί εργαζόμενοι συγκρότησαν επιτροπές αγώνα στηριζόμενοι από διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετέχουν κυρίως στο ΠΑΜΕ, σε μια προσπάθεια διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα τους και να μην παρακολουθούν τις εξελίξεις από τα Μ.Μ.Ε. Σε ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: Τη στιγμή που «φουντώνει» η φημολογία για τα σενάρια «διάσωσης» της επιχείρησης, «δεν χωράει εφησυχασμός, ούτε αναμονή, αλλά πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουμε την απάντησή μας με άξονα τα δικά μας συμφέροντα». Κανένας «σωτήρας» δεν θα διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κανένα σχέδιο «εξυγίανσης» δε θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. Για το λόγο αυτό, καλούν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Σεπτέμβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου