Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΔΥ: Δύσκολη η πρόσβαση των Ελλήνων στην πρωτοβάθμια Υγεία λόγω κρίσης

Αναδημοσίευση από εδώ.

Το 27,4% των ενηλίκων πολιτών στην Ελλάδα δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση στη πρωτοβάθμια φροντίδα για λόγους οικονομικούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 15ου ετήσιου συνεδρίου Healthworld που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (20-21/9), στην Αθήνα. 

Όπως εξήγησε ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και συντονιστής των εργασιών του συνεδρίου Ιωάννης Κυριόπουλος, από την έρευνα της ΕΣΔΥ φάνηκε ότι το 27,4% των ενηλίκων πολιτών δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση στη πρωτοβάθμια φροντίδα για λόγους οικονομικούς, ενώ από αυτούς οι οποίοι δεν λαμβάνουν συστηματικά τη θεραπευτική αγωγή τους, το 42,5% δηλώνει ότι έχει λόγους. 

Γενικά το 29,9% του δείγματος (περίπου 2.000 άτομα άνω των 18 ετών) έχει αδυναμία πρόσβασης σε οποιοδήποτε γιατρό για λόγους κόστους και 24,5% ενώ αισθάνεται ότι έχει ανάγκη περίθαλψης, εκφράζει αδυναμία πρόσβασης. 

Τα φαινόμενα αυτά κατανέμονται διαφορετικά στο πληθυσμό έτσι ώστε το εισοδηματικά κατώτερο 20% να έχει σήμερα υπερδιπλάσια εμπόδια σε σχέση με το 2008. Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ των ανέργων και των συνταξιούχων έτσι ώστε οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες να διευρύνονται.

«Η οικονομική κρίση και οι αλυσιτελείς -μνημονιακού χαρακτήρα- απαντήσεις ανέδειξαν τα εμπόδια πρόσβασης και τις ανισότητες στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη σε μείζον ζήτημα του υγειονομικού τομέα» σημείωσε ο κ. Κυριόπουλος. 

Νωρίτερα πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε παρουσιάσει κατά την ομιλία του μια εντελώς διαφορετική εικόνα, κάνοντας λόγο για ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις προσωπικού, επάνδρωση περιφερειακών δομών υγείας, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Η ενίσχυση της χρηματοδότησής του συστήματος υγείας φέτος και κυρίως η αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού στο τομέα της δημόσιας υγείας που είναι σε εξέλιξη αποτελούν καταλυτική παρέμβαση. Έχει κλείσει η περίοδος της εγκατάλειψης, της αναδιοργάνωσης και της διακινδύνευσης του συστήματος υγείας. Η φιλολογία περί κατάρρευσης του συστήματος δεν έχει βάση και πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι για λόγους αντιπολιτευτικής τακτικής παίζουν λαϊκίστικα και ρατσιστικά παιχνίδια. Η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. 

Όμως, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος υπενθύμισε ότι «οι χαμηλές δαπάνες υγείας που βρίσκονται στο 4,5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το όριο ασφαλείας ενός συστήματος υγείας είναι 6% σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, προδίδει ότι διανύουμε υγειονομική κρίση. Επιπλέον, η υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, η αδυναμία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους, οι μη αποδιδόμενες ασφαλιστικές εισφορές δείχνουν προς την κρίση του συστήματος υγείας». 

Ακόμα ο κ. Βλασταράκος είπε ότι οι πολίτες αναζητούν περίθαλψη στα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεδομένου ότι οι δημόσιες δομές είναι ανεπαρκείς, ενώ καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη με μεγάλες συμμετοχές στην αγορά φαρμάκων, τις εξετάσεις, αλλά ακόμα και στην προμήθεια βασικών νοσοκομειακών υλικών όπως είναι το βαμβάκι, οι γάζες, οι σύριγγες κλπ.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του. Εάν δεν αυξηθούν οι δαπάνες της υγείας θα βαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Η πολιτική ηγεσία οφείλει και πρέπει να επιχορηγήσει τις δημόσιες δαπάνες υγείας γιατί οι ιδιωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 40% των δαπανών υγείας με αποτέλεσμα οι πολίτες που διαμένουν σε αυτή τη χώρα να υφίστανται αφαίμαξη του ήδη χαμηλού εισοδήματός τους από τις μεγάλες ιδιωτικές πληρωμές και να είναι έτσι ουσιαστικά υποασφαλισμένοι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. 

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Βασίλειος Διαμαντόπουλος ζήτησε να εξεταστούν τρόποι συνδυασμού της νοσοκομειακής περίθαλψης με ευρύτερα ζητήματα υγείας, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής, και, δεύτερον, της υγείας με την κοινωνική στήριξη και την προς τούτο ενίσχυση του διεπιστημονικού και πολυτομεακού ρόλου της Δημόσιας Υγείας με επιτελικές δομές.

Μαίρη Μπιμπή - health.in.gr

Πηγή: in.gr - 20 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου