Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα Καράβι Γυναικών για τη Γάζα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Η Παλαιστίνη εξακολουθεί να αντιστέκεται στον Ισραηλινό κατοχικό ζυγό, αν και απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο
Τα χρόνια περνάνε, το έγκλημα συνεχίζεται, το πρόβλημα, παραμένει

katabi_gynaikon_gia_gaza

Η Γάζα παραμένει η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου. Παρά την αντίσταση και τις θυσίες των ίδιων των Παλαιστινίων, παρά τους αγώνες και την διεθνή συμπαράσταση αλληλεγγύης. 

Ο αποκλεισμός της μικρής λωρίδας της Γάζας, τόσο από τη θάλασσα , όσο και από τη στεριά συνεχίζει να δυναστεύει 1.816.000 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι από αυτούς γυναικόπαιδα. Οι γυναίκες της Παλαιστίνης μάχονται κατά της Ισραηλινής κατοχής, όπως ταυτόχρονα διεκδικούν τα δικαιώματά τους, με κάθε τρόπο, αντιστεκόμενες με τα όπλα, με την ανυπακοή, με την οργάνωση της εκπαίδευσης και της υγείας, με την παρουσία τους στην κοινωνική ζωή, υπερασπιζόμενες την αξιοπρέπειά τους. 

Στόλος της Ελευθερίας

Σαλπάρισε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας η νέα αποστολή της πρωτοβουλίας «Διεθνής Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας» με προορισμό με σκοπό να φτάσει την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας την 1η Οκτώβρη μεταφέροντας την ελπίδα και το μήνυμα της άμεσης ανάγκης ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης και στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό που υφίστανται από τις ισραηλινές αρχές οι Παλαιστίνιοι. Με το ταξίδι αυτό, γυναίκες από όλο τον κόσμο στοχεύουν να αναδείξουν τον αγώνα των Παλαιστινίων γυναικών, που ο ρόλος τους είναι καθοριστικός τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Όχθη, στο εσωτερικό της πράσινης γραμμής και στη διασπορά. 

Μια αποστολή διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς πρόκειται για «Ένα Καράβι Γυναικών για τη Γάζα»: πλήρωμα και επιβάτες είναι μόνο γυναίκες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους γυναίκες από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης, της ιατρικής, της δημοσιογραφίας και ακτιβίστριες, οι οποίες θέλουν να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο την αντίσταση και τους αγώνες των γυναικών της Παλαιστίνης, που παίζουν καταλυτικό ρόλο τόσο στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη όσο και στο εσωτερικό της πράσινης γραμμής και στη διασπορά όπου ζουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Το «Καράβι των Γυναικών για τη Γάζα» δεν θέλει μόνο να σπάσει τον αποκλεισμό αλλά και να εκφράσει αλληλεγγύη, να φέρει ένα μήνυμα ελπίδας στον παλαιστινιακό λαό και να καταγγείλει ακόμη μια φορά την τραγική καθημερινότητα στη Γάζα. Τα περισσότερα σπίτια είναι ακόμη συντρίμμια και η ανοικοδόμηση δεν προχωρά, γιατί το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο των απαραίτητων υλικών. Κάτω από τα ερείπια υπάρχουν 7.000 εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν έχουν εκραγεί. Μόνο έξι ώρες την ημέρα υπάρχει ηλεκτροδότηση. Η ανεργία φτάνει το 42%. Και όπως επεσήμανε ο ΟΗΕ, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, «η Γάζα θα είναι μη κατοικήσιμη το 2020». 

Όπως επισημαίνει το Μανιφέστο του «Καραβιού Γυναικών για τη Γάζα»:

«Στην πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό η Γάζα είναι κατοικήσιμη μόνο γιατί ο λαός της, και κυρίως οι γυναίκες της, αγωνίζονται για να την κάνουν κατοικήσιμη…

»Ανάμεσα στα ερείπια των κατεδαφισμένων σπιτιών τους, οι γυναίκες της Γάζας μαζεύουν ό,τι απέμεινε από το νοικοκυριό τους: ένα κόκκινο σκαμπό, ένα παλιό τηγάνι, άλλοτε ένα μπιμπερό και άλλοτε ένα τετράδιο… Και ξαναχτίζουν το σκηνικό της ζωής. Οι γυναίκες της Γάζας είναι προμαχώνες της αντίστασης και της ζωής. Και δεν αφήνουν κανέναν να τις καταστρέψει. Ζυμώνουν το ψωμί και σουρώνουν το ρύζι του επιούσιου, παρηγορούν το παιδί τους που κάθε βράδυ κλαίει γιατί φοβάται πως θα επιστρέψουν τα αεροπλάνα, και συνεχίζουν να αντιστέκονται …….». 

23 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου