Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Εφυγε σήμερα απ’ την ζωή ο κομμουνιστής Χρήστος Μπίστης

Οι "Πολίτες του Βύρωνα" τιμώντας μία εμβληματική μορφή από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής ελληνικής αριστεράς αναδημοσιεύουμε λίγες γραμμές για τον Χρήστο Μπίστη.
Κάποιοι από εμάς τον γνωρίζαμε και τον εκτιμούσαμε προσωπικά.
Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους φίλους, οικογένεια και συντρόφους του.
Καλό ταξίδι φίλε και σύντροφε.

Αναδημοσίευση από εδώ.

Μια σεμνή μορφή του κινήματος της επαναστατικής αριστεράς στην χώρα μας, ένας αγωνιστής που δεν έλειψε ποτέ από κανένα εργατικό αγώνα απ’ την Απριλιανή δικτατορία μέχρι σήμερα, ο κομμουνιστής Χρήστος Μπίστης, έφυγε σήμερα απ’ την ζωή.

Το ιδρυτικό στέλεχος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήταν ένα ζωντανό «βιβλίο ιστορίας» των τελευταίων χρόνων στις σελίδες του οποίου ξεδιπλωνόταν όλοι οι πολιτικοί και εργατικού αγώνες.

Εμείς τιμώντας την μνήμη του παραθέτουμε σε βίντεο την ραδιοφωνική εκπομπή η οποία μεταδόθηκε από τον διαδικτυακό μας σταθμό εκπομπή και στην οποία μιλάει ο Χρήστος Μπίστης.
Αναφέρεται στην εποχή (στο 1970» και στους παράγοντες που συνέβαλλαν στην ίδρυση του ΕΚΚΕ, στην πολιτική του διαδρομή, την αντιδικτατορική πάλη και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις συλλήψεις των 35 στελεχών του ΕΚΚΕ τον Μάρτη του 1974, τα βασανιστήρια που επακολούθησαν και την απομόνωση στην Ασφάλεια του Περισσού και σε μια σειρά άλλα ιστορικά γεγονότα.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους φίλους και συντρόφους του


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Έφυγε» ο Χρίστος Μπίστης, ιδρυτικό μέλος του ΕΚΚΕ και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 


«Έφυγε» αιφνίδια, σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016, στις 4.05 μ.μ. και σε ηλικία 77 ετών, μετά από μακροχρόνια μάχη με τη νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια, ο σύντροφος Χρίστος Μπίστης, ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, γ.γ. της Κ.Ε. του Ε.Κ.Κ.Ε. και ενεργό μέλος της Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. μέχρι την τελευταία του πνοή.Ο τόπος και ο χρόνος της πολιτικής του κηδείας θα ανακοινωθεί από τους οικείους και τους συντρόφους του. 

Η ΚΕ του ΕΚΚΕ
Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πηγή: http://tsak-giorgis.blogspot.gr/ - 15 Σεπτεμβρίου 2016


Πλήρης αγώνων
Αναδημοσίευση από εδώ.
Εφυγε στα 77 του ο σπουδαίος αγωνιστής Χρήστος Μπίστης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Αποχαι­ρετιστήριο γράμμα στον Χρήστο Μπίστη, το ιστορικό στέλεχος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ), που έφυγε στα 77 του χρόνια μένοντας απόλυτα συνεπής στις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές του ώς το τέλος.


Αντίο, σύντροφε Χρήστο Μπίστη

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε ότι έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Χρήστος Μπίστης, ηγετικό στέλεχος του ΕΚΚΕ. Χάσαμε έναν σπουδαίο σύντροφο, μαχητή και φίλο, που αφιέρωσε τη ζωή του, από τα νεανικά του χρόνια, στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Το 1963 πήγε στο Ανατολικό Βερολίνο και σπούδασε στο θέατρο που είχε ιδρύσει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Στο διάστημα που έζησε στο Βερολίνο δέχτηκε από το ψευτοσοσιαλιστικό καθεστώς εκβιασμούς και πιέσεις για να σταματήσει την επαναστατική του δράση και το 1968 εγκαταστάθηκε στο Δυτικό Βερολίνο. Εκεί ανέπτυξε μια πλούσια αντιφασιστική, αντιχουντική δράση, η οποία απλώθηκε και σε άλλες πόλεις της Δ. Γερμανίας καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 1970, μαζί με άλλους αγωνιστές, ίδρυσε το ΕΚΚΕ και το 1973 επέστρεψε στην Ελλάδα παράνομα για να συνεχίσει τη δράση του. Αρχές του 1974, λίγους μήνες πριν από την πτώση της χούντας, συνελήφθη μαζί με άλλους αγωνιστές, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Στη Μεταπολίτευση ο Χρήστος Μπίστης και το ΕΚΚΕ αναπτύσσουν πλούσια δράση και κυρίως στη σπουδάζουσα νεολαία. Παρέμεινε μαχητής και επαναστάτης μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο σύντροφος Χρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 από σπουδαίους αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος. Τον γνώρισα από το πρώτο διάστημα της Μεταπολίτευσης, εγώ από τις γραμμές του ΚΚΕ(μ-λ) και αυτός από το ΕΚΚΕ. Οι οργανώσεις μας μαζί με άλλες ανέπτυξαν κοινές δράσεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα, με αποκορύφωμα τα χρόνια που ιδρύσαμε, μαζί με το ΝΑΡ, τη Μαχόμενη Αριστερά.

Στα χρόνια της Μαχόμενης Αριστεράς, ο σύντροφος Χρήστος γίνεται πολύ αγαπητός στο σύνολο των μελών και στελεχών του ΚΚΕ (μ-λ). Αξιζε αυτήν την αγάπη και εμπιστοσύνη, που παρέμεινε μέχρι το τέλος.

Οσα και να πω για τον σύντροφο Χρήστο, είναι αδύνατο μέσα σε λίγες γραμμές να περιγράψω το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου. Αυτού του σπουδαίου αγωνιστή, που με την ευγενική του συμπεριφορά και τη μαχητικότητά του σκόρπιζε χαρά και αισιοδοξία σε όσους βρίσκονταν κοντά του. Παρ’ ότι τα 2-3 τελευταία χρόνια της ζωής του είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και αναγκαζόταν να πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο για θεραπεία, ταυτόχρονα συμμετείχε ενεργά στην πολιτική δράση. Θα τον θυμόμαστε για πάντα, για την αγάπη που μοίραζε σε όλους τους φίλους και συντρόφους του.

Τελικά, σύντροφε Χρήστο, δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό για το οποίο προσπαθούσαμε να βρούμε χρόνο, να πάμε στο ταβερνάκι μαζί με τον σύντροφο Μ. Δεσύλλα για κρασάκι. Θα φροντίσουμε να το κάνουμε χωρίς εσένα, αλλά θα αισθανόμαστε ότι είσαι δίπλα μας. 

Καλό σου ταξίδι
Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος

Πηγή: efsyn.gr - 17 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου