Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Αναδημοσίευση ανακοίνωσης: Κάτω τα χέρια από τους ανέργους και τα δικαιώματά τους


Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετατρέπει πιλοτικά το επίδομα ανεργίας σε «επίδομα εργασίας». Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι πλέον αντί για επίδομα ανεργίας, θα δίνεται το αντίστοιχο ποσό ως επιδότηση στην επιχείρηση για να προσλάβει τον/ην κάθε άνεργο/η. Έτσι, η επιχείρηση θα καταβάλει μόνο τη χρηματική διαφορά και τις ανάλογες εισφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για 10.000 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι και επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, από τους συνολικά περίπου 120.000 επιδοτούμενους. Αυτό το μέτρο έρχεται να επιδεινώσει την ήδη ζοφερή εικόνα που ζούμε όπου το πενιχρό επίδομα ανεργίας το λαμβάνει μόνο ένα 10% από τους πάνω από 1.000.000 των επίσημα εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ!

Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν επιδοτούν τους ανέργους αλλά δε διστάζουν να δώσουν τα λεφτά που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων απευθείας στις επιχειρήσεις ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας!
Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου δήλωσε ότι μια επιχείρηση θα υποχρεώνεται να κρατήσει τον προσλαμβανόμενο άνεργο μετά το τέλος της 12μηνης επιδοτούμενης  απασχόλησης μόνο για…3 μήνες! Έτσι θα έχουμε πλέον και τους «επιδοτούμενους ανέργους» μαζί με όλες τις υπόλοιπες μορφές ελαστικής εργασίας και ημιαπασχόλησης/ημιανεργίας.                                                                                                                                               

Κι όλα αυτά για να καταπολεμηθεί- υποτίθεται- η ανεργία και να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μαζί με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σ. Θεοδωράκη για «επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων» έρχεται τώρα να προστεθεί και αυτό το εξωφρενικό μέτρο, δείχνοντάς μας πως όχι μόνο η ανεργία δε θα σταματήσει να αυξάνεται αλλά τα δικαιώματα των ανέργων θα χτυπηθούν μέχρι τελευταίας ρανίδας.
Προς όλους τους «καλοθελητές»,  δηλώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αναφαίρετα δικαιώματά μας για επίδομα, περίθαλψη και πάνω απ’όλα μόνιμη και σταθερή δουλειά! Τίποτα δε θεωρείται δεδομένο, τίποτα δε μας χαρίστηκε.
Ως Ενεργοί Άνεργοι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για την οργάνωση και την αντίσταση των ανέργων, τον αγώνα για δουλειά και δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με όλους τους φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις επιτροπές γειτονιών, τις λαϊκές συνελεύσεις καθώς και όλες τις συλλογικότητες ανέργων, εργαζομένων και νεολαίας για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, για ζωή με αξιοπρέπεια!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ για μαζικό κίνημα κατά της ανεργίας.   
energoi.anergoi@gmail.com.                                     

Σεπτέμβρης 2016

Ποιοι είμαστε οι  ΕΝΕΡΓΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Άνεργοι που θέλουμε να διεκδικησουμε όλοι μαζι το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και ζωή. Η ανεργία δεν ειναι προσωπικό μας πρόβλημα, την δημιουργούν οι κυρίαρχες πολιτικές και αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης. Μόνο όλοι μαζί αν οργανωθούμε και αγωνιστούμε μπορούμε να κερδίσουμε.
Θέλουμε και μπορούμε να αντισταθούμε  σε αυτή την λαίλαπα με ένα μεγάλο κίνημα των ίδιων των ανέργων, των απολυμένων, των νέων που τελειώνουν τις σχολές και δε βρίσκουν δουλειά, των γυναικών που είναι από τα πρώτα θύματα, διεκδικώντας την αξιοπρεπή διαβίωση των ανέργων και το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ:
–      Επίδομα ανεργίας για όλους και για όσο κρατά η ανεργία
–      Όχι χαράτσια στους ανέργους, φοροαπαλλαγές, καμιά κατοικία ανέργου στο σφυρί
–      Δωρεάν συγκοινωνία, υγεία, ασφάλιση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους
ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ! Γιατί το όνειρό μας δεν είναι η ανεργία.  Θέλουμε δουλειά σταθερή με μισθό για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  1. Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην απελευθέρωσή τους. Να μην κλείσουν τα εργοστάσια. Να εθνικοποιηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που οι εργοδότες τις κλείνουν. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.
  2. Άμεση μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο με σταθερή σχέση εργασίας και ΣΣΕ. Και μόνο αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  3. Πρόγραμμα μαζικών δημόσιων επενδύσεων και έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού και με σεβασμό στο περιβάλλον. Για να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  4. Άμεση παύση πληρωμών στους πιστωτές και διαγραφή του χρέους για να πληρωθούν επιδόματα και να χρηματοδοτηθούν έργα και παραγωγή. Εθνικοποίηση των τραπεζών για τις δημόσιες επενδύσεις, για προγράμματα φτηνής δανειοδότησης της λαϊκής οικογένειας και των μικρών επιχειρήσεων.
  5.  Λαϊκός και κοινωνικός έλεγχος σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Να σταματήσει το φαγοπότι των γνωστών μάνατζερ, γκόλντεν μπόις και μνημονικών κομματαρχών.

Για επικοινωνια
energoi.anergoi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου