Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Σαλβαδόρ Αλιέντε



Αναδημοσίευση από εδώ.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Σαλβαδόρ Αλιέντε, 43 χρόνια από το θάνατο του (δολοφονήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1973). Καθημερινά προβάλλονται οι ταινίες «Machuca» του Andres Wood (Χιλή, 2004), «Το λευκό πραξικόπημα» των Χαϊνόφσκι – Σόιμαν και «Αλιέντε» του Πατρίσο Γκουσμάν. 

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο «STUDIO new star art cinema» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής) και διοργανώνεται από τη NEW STAR. Οι ταινίες προβάλλονται καθημερινά έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Το ημερήσιο εισιτήριο είναι 5 ευρώ. 
MACHUCA του ANDRES WOOD 
Χιλή, 1973. Ο Ινφάντε κι ο Ματσούκα ζουν στο Σαντιάγκο, δυο εντεκάχρονα αγόρια από δυο κόσμους που χωρίζονται από ένα αόρατο κι όμωςαδιαπέραστο τοίχος. Ο Ινφάντε ζει στην πλούσια καθωσπρέπει συνοικία, ο Ματσούκα στην τενεκεδούπολη λίγα τετράγωνα μακριά. Είναι μια εποχή, που κάποιοι, εμπνευσμένοι από την επαναστατική αύρα των ημερών, προσπαθούν να γκρεμίσουν τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τους ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς τους αισιόδοξους οραματιστές είναι κι ο Πατήρ Μάκενρω, ο διευθυντής ενός ιδιωτικού εκκλησιαστικού σχολείου. Με την υποστήριξη των γονιών των μαθητών του, δέχεται στο επιλεκτικό σχολείο του και παιδιά από πάμπτωχες οικογένειες της τενεκεδούπολης. Είναι αποφασισμένος να διδάξει στους μαθητές τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Ο Ματσούκα κι ο Ινφάντε βρίσκονται στην ίδια τάξη. Η φιλία τους θα τους οδηγήσει σε συναρπαστικές ανακαλύψεις και εκπλήξεις. Όμως, αυτή η προσπάθεια ενοποίησης των δυο κόσμων, πέρα από τα πρακτικά της προβλήματα, έρχεται αντιμέτωπη και με την ανοιχτή κοινωνική σύγκρουση που συνταράζει την Χιλιανή κοινωνία…(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στις 18.00).
«ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» των ΧΑΪΝΟΦΣΚΙ – ΣΟΪΜΑΝ
Ένα ντοκιμαντέρ για το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ εναντίον του προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε τον Σεπτέμβριο του 1973. Ορισμένες από τις κριτικές αναφορές στο ντοκιμαντέρ: «Η μοναδική πλήρης μελέτη για τη χιλιανή επανάσταση» – «Από το αχώριστο ντουέτο των Γερμανών κινηματογραφιστών που έφεραν μια νέα αντίληψη στο πολιτικό ντοκιμαντέρ»- «Συγκλονιστικό και επίκαιρο». Ένας στοχασμός καρτεσιανής διαύγειας πάνω στο θέμα «βιασμός της Ιστορίας με τη μέθοδο της μη-βίας». «Το Λευκό Πραξικόπημα» είναι ένα φιλμ-μοντέλο για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος ταινίες ολοκάθαρα μπρεχτικές. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στις 20.00).
«ΑΛΙΕΝΤΕ» του ΠΑΤΡΙΣΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ
Το ντοκιμαντέρ του Πατρίσο Γκουσμάν, «Σαλβαδόρ Αλιέντε», έρχεται να μας θυμίσει εκείνα τα γεγονότα και να αποτίσει ένα φόρο τιμής σε έναν αγωνιστή που έπεσε θύμα ενός αμερικανοκίνητου στρατιωτικού πραξικοπήματος, στο οποίο ηγήθηκε ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ. ΟΠατρίσιο Γκουσμάν αποτυπώνει στην ταινία του όλη την πορεία του Αλιέντε προς την εξουσία, τα χρόνια της προεδρίας του, το αιματοβαμμένο πραξικόπημα. Οι εικόνες της ιστορίας περνούν μπροστά από τα μάτια μας, συγκινούν και οργίζουν. Ο Αλιέντε μιλά στο λαό, ο λαός διαδηλώνει στους δρόμους, ο Αλιέντε με το Φινντέλ Κάστρο, εκλογές, πανηγυρισμοί, όνειρα, ελπίδες. Ο Γκουσμάν συνθέτει τις ψηφίδες, τις κάνει ταινία, ένα ντοκιμαντέρ εξαιρετικό, ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο δύναμη και παλμό. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στις 21.30).

«H ιστορία είναι δική μας. Γράφεται από τους λαούς.H πρόοδος της κοινωνίας δεν σταματά με εγκλήματα» – Σαλβαδόρ Αλιέντε. 

«Το αφιέρωμα για τα 43 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΑΛΙΕΝΤΕ είναι μια μία ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιστορία της Χιλής μέσα από πραγματικά ντοκουμέντα, μία ευκαιρία να κατανοήσουμε το μεγαλείο ενός ξεχωριστού ηγέτη. Μία ευκαιρία να δούμε την αλήθεια της δικής μας πραγματικότητας μέσα από τα βιώματα άλλων λαών, να ξαναρχίσουμε να κουβεντιάζουμε πολιτικά μέσα και έξω από τους κινηματογράφους. Μία ευκαιρία για πραγματική γνώση και ψυχαγωγία», σημειώνει η ΝΕW STAR. 

Όπως αναφέρει «ελάχιστα μέτρα φιλμ και κάποιες φωτογραφίες έχουν απομείνει από τα γεγονότα του πρωινού της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Ήταν η πρώτη ημέρα μιας 17χρονης φασιστικής δικτατορίας, που φυλάκισε, βασάνισε και δολοφόνησε χιλιάδες Χιλιανούς (και όχι μόνο). Ήταν η τελευταία μέρα ενός ονείρου που συνήγειρε για 3 χρόνια τον λαό της Λατινοαμερικάνικης χώρας (λίγες μέρες μετά, ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε κι ο Βίκτωρ Χάρα ξεψύχησε στα χέρια των βασανιστών). Ήταν η ημέρα του μαρτυρίου, του θανάτου και του περάσματος στον χώρο του μύθου του Προέδρου της Χιλιανής Δημοκρατίας, του γιατρού Σαλβαδόρ Αλιέντε».

Πηγή: imerodromos.gr - 9 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου