Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Νέοι ιδιοκτήτες στην τηλεόραση

Αναδημοσίευση από εδώ.

του Γιώργου Δελαστίκ

Ανατροπές εκ βάθρων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών σηματοδότησε η διαδικασία αδειοδότησής τους που ολοκλήρωσε την Παρασκευή τα χαράματα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του. Γεμάτα εκπλήξεις ήταν τα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν, ο οποίος φυσικά δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία και τη φύση των τηλεοπτικών καναλιών. Όμως από εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήλεγχε παρά μόνο την ΕΡΤ, έχοντας λυσσωδώς εναντίον του όλα τα ιδιωτικά κανάλια, η κατάσταση γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του βελτιώθηκε θεαματικά.

Πρώτα πρώτα το γεγονός ότι πήρε άδεια ο Καλογρίτσας ―μία από τις τέσσερις όλες κι όλες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας― ενισχύει ιδιαίτερα την τηλεοπτική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Καλογρίτσας, πέρα από όλα τα άλλα, είναι δικός του άνθρωπος από πολιτική σκοπιά. Ακόμη κι ο Μαρινάκης στη φάση αυτή εκτιμάται ότι δεν θα ασκήσει αντιπολίτευση γιατί έχει ανάγκη την κυβέρνηση, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμέσως δύο από τους τέσσερις ιδιωτικούς καναλάρχες πανελλαδικής εμβέλειας. Ούτε ο ΑΝΤ1 όμως πρόκειται να ασκήσει αντιπολίτευση στα εσωτερικά θέματα, τουλάχιστον σκληρή αντιπολίτευση. Ο υιός Κυριακού δεν μοιάζει με τον πατέρα του. Στόχος του είναι το επιχειρηματικό κέρδος και για το σκοπό αυτό εργάζεται και συνεργάζεται με κύκλους που έχουν τη βάση των συμφερόντων τους στις ΗΠΑ. Ο ΑΝΤ1 στα θέματα διεθνούς πολιτικής θα είναι ανελέητος υποστηρικτής της αμερικανικής γραμμής, αλλά στα θέματα εσωτερικής πολιτικής θα πιέζει την κυβέρνηση Τσίπρα να συμπαραταχθεί με τις ΗΠΑ και να εγκαταλείψει το γερμανικό στρατόπεδο, στο οποίο έχει προσχωρήσει από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας μας συνομολόγησε το «Μνημόνιο Τσίπρα», μία μόλις εβδομάδα αφού κέρδισε το δημοψήφισμα, πουλώντας τον λαό μας.

Μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι που θα ασκεί λυσσώδη αντιπολίτευση θα είναι ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος επέδειξε άριστες επιχειρηματικές ικανότητες. Πρώτα πρώτα πήρε την κατά πολύ φθηνότερη τηλεοπτική άδεια πληρώνοντας «μόνο» 43,6 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ο Καλογρίτσας πλήρωσε για τη δική του άδεια 52,6 εκατομμύρια, ενώ ο ΑΝΤ1 πλήρωσε 75,9 και ο Μαρινάκης 73,9 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ο Σαββίδης και ο Κοντομηνάς έφτασαν να πληρώσουν πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ και έμειναν χωρίς κανάλι, ενώ ο Γιάννης Αλαφούζος πήρε κανάλι πληρώνοντας σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, σίγουρα ο τελευταίος μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για τις επιχειρηματικές του ικανότητες.

Εντάξει, δεν πλήρωσε βέβαια «τρία εκατομμύρια και ένα ευρώ», όπως ισχυριζόταν, πριν από τη δημοπρασία. Πλήρωσε …15(!) φορές περισσότερα, αλλά αυτό τον αναβαθμίζει και πολιτικά, αφού έτσι θα γίνει υποχρεωτικά ο πόλος συσπείρωσης της Ν.Δ. είτε το θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε όχι. Έχοντας την «Καθημερινή» και τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ο Γιάννης Αλαφούζος αναβαθμίζεται θεαματικά ως ο καναλάρχης της Ν.Δ. ―πόσο μάλλον που πήρε την τηλεοπτική άδεια ακολουθώντας λυσσώδη αντιπολιτευτική τακτική, τόσο από την εφημερίδα του όσο και από τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό του σταθμό. «Καθημερινή» και ΣΚΑΪ έχουν πλέον γίνει σύμβολα της κοινωνικά ανάλγητης Δεξιάς. Η ουσία πάντως του νέου τηλεοπτικού πεδίου είναι ότι ο Ψυχάρης, ο Βαρδινογιάννης, ο Κοντομηνάς και λοιποί δεν έχουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Θα ήταν αφελές να φανταστεί κανείς ότι αυτοί θα εγκαταλείψουν το τηλεοπτικό τοπίο. Δεν αποκλείεται καθόλου να μετατρέψουν τα κανάλια τους σε τοπικά, με δεδομένο ότι στην Αττική ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ―και μάλιστα εκείνος που πρωτίστως υποφέρει. Φυσικά, ούτε τέτοια πληροφόρηση έχουμε ούτε είμαστε μέσα στο μυαλό αυτών των επιχειρηματιών. Απλώς ξέρουμε ότι γενικά αν κάποιος μάθει να ασκεί τηλεοπτική εξουσία, πολύ δύσκολα ξεμαθαίνει!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν προς όφελός τους το πολιτικό και τηλεοπτικό τοπίο, κερδίζοντας τηλεοπτικούς υποστηρικτές. Αυτός ήταν ο στόχος τους και τον πέτυχαν. Επομένως, πιστώνεται με μια σημαντική για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα επιτυχία, αν κι αυτό που μετράει στον κόσμο είναι η ουσία της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση και όχι η παραμορφωμένη τηλεοπτική εικόνα της.

Πηγή: prin.gr - 3 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου