Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Απαισιοδοξία για την οικονομία

Το β' μέρος της έρευνας της Prorata για την «Εφ.Συν.»
Συντάκτης: Τάσος Τσακίρογλου
Αναδημοσίευση από εδώ.

Τον σκληρό πυρήνα της κοινωνικής ζωής τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή την οικονομία και τις αντιδράσεις των πολιτών, καταγράφει το δεύτερο μέρος της περιοδικής έρευνας «σφυγμός» της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί λίγο ή σημαντικά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το ίδιο απαισιόδοξη είναι η προσέγγισή τους για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αφού έξι στους δέκα απαντούν ότι θα χειροτερέψει από λίγο έως σημαντικά. Ωστόσο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από το γενικό δείγμα.


Η πρόβλεψη του 68% των ερωτηθέντων είναι ότι η οικονομία της χώρας θα χειροτερέψει το επόμενο δωδεκάμηνο, του 21% ότι θα μείνει ίδια, του 8% ότι θα βελτιωθεί λίγο, ενώ το 3% λέει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Οσον αφορά την προσωπική τους οικονομική κατάσταση στο ίδιο διάστημα, οι έξι στους δέκα προβλέπουν ότι θα χειροτερέψει, το 33% ότι θα μείνει ίδια, το 5% ότι θα βελτιωθεί λίγο και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α».


Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 το 48% προβλέπει ότι η κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει, το 26% ότι θα μείνει ίδια, το 21% ότι θα βελτιωθεί λίγο, το 1% ότι θα βελτιωθεί σημαντικά και το 4% «Δ.Ξ/Δ.Α». Οσο για την προσωπική τους κατάσταση, το 48% βλέπει επιδείνωση, το 39% στασιμότητα, το 10% μικρή βελτίωση και το 1% σημαντική βελτίωση. Το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Στον άλλο τομέα, στην καθημερινότητα των πολιτών, αυτόν που αφορά την ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, το 23% εκτιμά ότι έχει χειροτερέψει σημαντικά, το 24% ότι έχει χειροτερέψει ελαφρώς, το 37% ότι έχει παραμείνει ίδια, το 10% ότι έχει βελτιωθεί ελαφρά, το 1% ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά και το 5% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Από το τμήμα των ψηφοφόρων που βλέπει σημαντική επιδείνωση το 41% λέει πως, εάν γίνονταν αύριο εκλογές, θα ψήφιζε Ν.Δ. και το 4% ΣΥΡΙΖΑ. Απ' όσους λένε ότι η κατάσταση παραμένει ίδια, το 26% επιλέγει Ν.Δ. και το 22% ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, από εκείνους που βλέπουν ελαφρά βελτίωση το 49% θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ και το 5% Ν.Δ.

Ενδεικτικά, τη μεγαλύτερη αποδοχή στις παρεχόμενες υπηρεσίες από το σύνολο του δείγματος έχουν οι παιδικοί κρατικοί σταθμοί και ακολουθούν οι οικονομικές υπηρεσίες.

■ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ Γ' ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΨΗΦΟΥ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ProRata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 18 ετών ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% ● Η έρευνα διεξήχθη από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2016 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες

Πηγή: efsyn.gr - 23 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου