Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την παιδεία.

 “Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι μπάτσοι από τις σχολές“

 

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες φοιτητές, φοιτήτριες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Χανιά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της Ν.Δ. που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για τα Α.Ε.Ι. και προωθεί αντιδραστικές ανατροπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δημιουργεί  ειδικό σώμα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

 


Στην Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε στην  πλατεία Αρχαίας Αγοράς, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας σημειώθηκαν επεισόδια όταν φοιτητές προσπάθησαν να κάνουν πορεία και τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Οι φοιτητές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα όπως “Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι μπάτσοι από τις σχολές“ αντιδρώντας νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρει αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έγινε στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου, ήταν μαζική και   οι συγκεντρωμένοι, φορώντας μάσκες και φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία στη βουλή. Ενώ εντονη ήταν η παρουσία των ΜΑΤ.  

Κύρια αιτήματα των φοιτητών που συγκεντρώθηκαν είναι να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει  τη μείωση των εισακτέων που θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων στα ιδιωτικά κολέγια και τα Ι.Ε.Κ, αλλά και στις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων.. Εκφράστηκε, επίσης, η αντίθεση των φοιτητών στη θέσπιση νέου πειθαρχικού πλαισίουστην πανεπιστημιακή αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδο.

Οι φοιτητές  ζητούν να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να αυξηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την Παιδεία και “όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και καταστολή“.

 

Διαβάστε την  ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας για τις σημερινές κινητοποιήσεις

 

Σήμερα 25 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας διαδηλώσαμε στο κέντρο της Αθήνας μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καταδικάζοντας το νομοσχέδιο- έκτρωμα. Στείλαμε μήνυμα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και καταστολή δια ζώσης δε θα περάσει! Δεν είμαστε εγκληματίες δε θα δεχτούμε την αστυνομία και τις κάμερες μέσα στις σχολές μας! Αυτοί που εδώ και ένα χρόνο έχουν βάλει τις σπουδές μας στον πάγο τώρα μας απειλούν με διαγραφές!. «Ένα χρόνο με κλειστές σχολές οι φοιτητές είμαστε ξανά στο δρόμο», απαιτούμε τα 30 εκατομμύρια που η κυβέρνηση δίνει για να συστήσει σώμα της αστυνομίας, να δοθούν για να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα οι σχολές. Σηκώσαμε στα χέρια τους πανεπιστημιακά συγγράμματα δυναμώνοντας τα συνθήματά μας: «Απ τα ιδρύματα μας δε λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία».

·Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

·Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!

·Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!

·Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου