Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η Κολχικίνη στο ....οπλοστάσιο κατα του κορονοϊού

 Υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιους χορηγείται με συνταγή γιατρού.

Επιφυλαξεις από γιατρούς.

Το υπουργείο Υγείας παρέχει διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια της κολχικίνης, ενώ παρέχει ενημέρωση για το πώς και σε ποιους χορηγείται.

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την κολχικίνη, το νέο φάρμακο που εγκρίθηκε για χρήση σε ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας

 


 

Το υπουργείο διαβεβαιώνει πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε λεπτομερώς τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και αποφάσισε, ομόφωνα, υπέρ της χρήσης αυτού του φαρμάκου, το οποίο εντάσσεται πλέον στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της Covid-19.

 

Κάνει λόγο για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, που μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση που παρουσιάζει ο οργανισμός λόγω του ιού.

Η καναδική έρευνα που έγινε στην κολχικίνη έδειξε πως μειώνει τη θνησιμότητα κατά 44%, τη νοσηλεία κατά 25% και την ανάγκη διασωλήνωσης κατά 50%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Πώς και σε ποιους χορηγείται

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού ύστερα από εκτίμηση από τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό και τη συνταγογράφησή του. Όλα αυτά, αφού ο ασθενείς έχει θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου.

 

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.


ΠΗΓΗ: Sputnik 

                                                                                                    ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου