Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Για το αποτρόπαιο έγκλημα στο Βύρωνα

                Η απουσία του κράτους γίνεται «συνεργός» σε αποτρόπαια εγκλήματα


   Της Ντίνας Ιωακειμίδου

 Ένα έγκλημα που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μια τραγωδία με πρωταγωνιστές τρία πρόσωπα, μέλη της ίδιας οικογένειας.

 Τρεις αβοήθητες ψυχές που έγιναν είδηση, αναδεικνύοντας την από μακρόν διάλυση των δομών κοινωνικής φροντίδας, ψυχικής υγείας και του κράτους πρόνοιας.


Ένα έγκλημα ως απότοκο της εγκατάλειψης αυτών που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης. Ενα έγκλημα κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος που νοσεί βαθιά και πολύπλευρα.


 Η είδηση προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας. Ηλικιωμένη γυναίκα, που έπασχε από άνοια, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Οπως διαπιστώθηκε, είχε υποστεί ρήξη των δύο πνευμόνων, ενώ τα πλευρά της ήταν σπασμένα.

 Ο εγγονός της, ένα νεαρό παιδί, με σοβαρό ιστορικό ψυχικής πάθησης ειδοποίησε την Αστυνομία. Δεν άργησε να διακριβωθεί ότι ο δράστης του εγκλήματος ήταν αυτός ο ίδιος.

Κατ' εξακολούθηση

Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε υποστεί κατ' εξακολούθηση τη βία του εγγονού της. Το ίδιο και ο άνεργος πατέρας του, ο οποίος, μη αντέχοντας την κατάσταση στο σπίτι, προτίμησε να ζήσει ως άστεγος. Μια κυρία που τον γνώριζε από παλιά τον φρόντιζε. Ηταν η ίδια που με συνεχείς οχλήσεις προς τον δήμο ζητούσε να βρεθεί λύση. Στο σπίτι που είχε πλέον εγκαταλείψει ο άστεγος πατέρας οι ξυλοδαρμοί της γιαγιάς, που έπασχε από άνοια, εξακολουθούσαν με ανατριχιαστική κανονικότητα, όπως και οι διακομιδές της με σοβαρούς τραυματισμούς στα νοσοκομεία. Και σε αυτή την περίπτωση ήταν οι γείτονες που ενδιαφέρθηκαν.

«Ελιωσαν τα παπούτσια τους να καταγγέλλουν στην Αστυνομία το γεγονός ότι μια γιαγιά είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Οι φωνές, απειλές, οι θόρυβοι δεν τους άφησαν αδιάφορους» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο Γεράσιμος Κουρούκλης, υπεύθυνος της γραμμής ζωής Silver Alert. Kαι ήταν στις 12 Δεκεμβρίου που ενεπλάκη στην υπόθεση η συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία σε συνεργασία με τον δήμο επιχείρησε την εισαγωγή της σε κάποιο ίδρυμα. Στόχος που ουδέποτε επιτεύχθηκε.

Ο πρόσφατος φόνος γιαγιάς από τον εγγονό αποτελεί άλλη μία απόδειξη της διάλυσης των δομών κοινωνικής φροντίδας.

 Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Βύρωνα Χρ. Σπυρόπουλο: «Ο πατέρας είχε εγκαταλείψει και πέρυσι τον Μάρτη το σπίτι του. Τότε κληθήκαμε από μια γυναίκα και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά άσχημη. Καλέσαμε το ΕΚΑΒ και νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα. Η γιαγιά επίσης τον περασμένο Φεβρουάριο είχε χαθεί εξαιτίας της άνοιας. Τελικά η οικογένεια, η οποία ζούσε από τη σύνταξη των 700 ευρώ της γιαγιάς, ενώθηκε ξανά τον Σεπτέμβριο και μετακόμισε σε άλλο σπίτι. Ο πατέρας λόγω της κατάστασης εγκατέλειψε εκ νέου το σπίτι και ο δήμος τού παρείχε κοινωνικό συσσίτιο».

 Ο αγώνας δρόμου της οργάνωσης Silver Alert για την απομάκρυνση της ηλικιωμένης από τον τόπο των βασανιστηρίων της δεν ευοδώθηκε, καθώς προσέκρουσε στην άκαμπτη στάση και στην αβελτηρία των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Ακίνδυνος»

«Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι θα αναλάβουμε δικαστική συμπαράσταση για να μπει σε ίδρυμα η γυναίκα και συνεργαστήκαμε στενά με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Ομως στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”, που εισήχθη με σπασμένη τη γνάθο της, η κοινωνική υπηρεσία αρνήθηκε να μας χορηγήσει την απαραίτητη βεβαίωση επικαλούμενη το απόρρητο. Το ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού, στο οποίο είχε εισαχθεί ο εγγονός της με εισαγγελική εντολή, τού έδωσε εξιτήριο, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του επιθετική μεν, αλλά τον ίδιο ακίνδυνο. Η Αστυνομία επίσης αρνήθηκε να μας δώσει αντίγραφα από το βιβλίο συμβάντων. Μας δόθηκαν τώρα, που το έγκλημα συντελέστηκε. Για τον λόγο αυτό καταθέτουμε μηνύσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς. Οφείλουν να λογοδοτήσουν, γιατί είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο της γυναίκας. Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει επίσης να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται πλημμέλημα η κακοποίηση γερόντων. Εμείς δεχόμαστε καθημερινά 15 με 20 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση ηλικιωμένων. Η οικονομική εκμετάλλευση δε των ηλικιωμένων προσώπων προκαλεί σοκ. Σας διαβεβαιώ ότι πολλές περιουσίες αλλάζουν χέρια και ηλικιωμένοι πετιούνται στον δρόμο». Οπως με τραγικό τρόπο διαπιστώθηκε, ο νεαρός με το σοβαρό ιστορικό ψυχικής νόσου νοσηλεύτηκε και έλαβε εξιτήριο.

 Πρόκειται για τα γνωστά ως αιματηρά εξιτήρια, όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο ψυχίατρος Θ. Μεγαλοοικονόμου. «Ψυχιατρικές κλινικές δίνουν εξιτήρια και πετάνε στον δρόμο άστεγους νοσηλευομένους χωρίς καμία μέριμνα για το τι θα απογίνουν στη συνέχεια. Το αποδυναμωμένο επί μακρό χρονικό διάστημα σύστημα υγείας αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και με την πολύπλευρη κρίση πολλαπλασιάζονται. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που είναι περισσότεροι απαραίτητες από ποτέ -καθώς τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που υφίστανται τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής καταστροφής-, έχουν περιορίσει δραματικά τη λειτουργία τους.

Ελάχιστα κέντρα »

Τα κέντρα ψυχικής υγείας όταν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, το 1980, είχαν στο κέντρο τους τον άνθρωπο ασθενή, την επαφή μαζί του, τις επισκέψεις κατ' οίκον, την κατά το δυνατόν οικονομική αποκατάσταση και την ανάκτηση της αυτονομίας και της υγείας του και μια λογική θεραπευτικής συνέχειας στην παρακολούθηση του ψυχικά πάσχοντα.

Σήμερα για να κλείσεις ραντεβού σε κέντρο ψυχικής υγείας θα πρέπει να περιμένεις μήνες και οι διαγνώσεις διενεργούνται διά της τηλεφωνικής γραμμής. Σήμερα τα κέντρα ψυχικής υγείας είναι λιγότερα από 40 και καλούνται να εξυπηρετήσουν 300.000 με 400.000 κατοίκους, όταν η αναλογία αυτή θα έπρεπε να είναι ένα κέντρο ανά 60.000 με 80.000 κατοίκους. Θα έπρεπε επίσης να είναι στο κέντρο της υγειονομικής περίθαλψης του συστήματος, και όχι στην περιφέρειά του ως ο φτωχός συγγενής, με διασύνδεση και συνεργασία των κέντρων ψυχικής υγείας με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία. Επίσης οι υγειονομικές υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο στα σοβαρά περιστατικά που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων με την συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, της Αστυνομίας και της εισαγγελίας. Τα εγκλήματα αυτά είναι το απότοκο αυτού ακριβώς του συστήματος…»

ΠΗΓΗ: Εφ. Δημοκρατία 18-1-2021

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου