Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ανασχηματισμός: Λίγα νέα πρόσωπα, ίδια ανάλγητη πολιτική

Του Τάσου Τσακίρογλου

·          

·          

·          

·      

 Τελικά, παρότι τα κυβερνητικά παπαγαλάκια προϊδέαζαν για “δομικό ανασχηματισμό” και μεγάλες αλλαγές, οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης έδειξαν ένα πράγμα: ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί (όπως έσπευσε να μας πει η ΕΡΤ) ότι “ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει”.

 

Στην πραγματικότητα οι μόνοι που έμειναν εκτός σχήματος είναι ο Γιάννης Βρούτσης, στον οποίο ο πρωθυπουργός χρύσωσε το χάπι κάνοντάς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Η αποπομπή του κ. Βρούτση ήταν προδιαγεγραμμένη μετά τα απανωτά αδειάσματά του από τον κ. Μητσοτάκη, ύστερα από τις διαδοχικές γκάφες και ολιγωρίες του.

Τα βασικά υπουργεία έμειναν στα χέρια των “αρίστων”. 

Και αυτό αφορά τόσο τα οικονομικά υπουργεία, όσο και τα “βαριά” λόγω περιόδου υπουργεία, όπως εκείνα της Παιδείας και της Υγείας. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σ’ αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν και ότι θα συνεχίσει να κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που θέλει αγοραία την εκπαίδευση και πλήρως εμπορευματοποιημένη την Υγεία, προς όφελος και στις δύο περιπτώσεις των ιδιωτών.

Μπροστά μας την επόμενη περίοδο υπάρχει η “ευκαιρία” τόσο της διαχείρισης των ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και η κυβέρνηση – όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα – δεν εννοεί να την αφήσει να πάει χαμένη, αλλά σκοπεύει να την αξιοποιήσει για να “βοηθήσει” τους ημετέρους και τους φιλικούς της επιχειρηματίες.

Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως έχει εκτελέσει με επιτυχία μέχρι σήμερα το σχέδιο αποδυνάμωσης της δημόσιας εκπαίδευσης και ενίσχυσης των σχολαρχών και κολεγιαρχών, κάτι που, απ’ ότι φαίνεται, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Ο δε Βασίλης Κικίλιας, παρότι αφανής στη διάρκεια της πανδημίας, παρέμεινε στη θέση του, αφού αποτελεί μια υπουργική σκιά που δεν ενοχλεί την ασκούμενη πολιτική από τους εμπίστους του πρωθυπουργού. Μια πολιτική γεμάτη παλινωδίες, ανεπάρκειες και καθυστερήσεις που έχουν κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Όχι λιγότερο σημαντική, είναι η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος επανέρχεται από την “εξορία” του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ένα κεντρικό και καθοριστικό πόστο για τα εκλογικά (με πιθανές τις πρόωρες εκλογές) και εσωτερικά θέματα. Άλλωστε ο κ. Βορίδης είναι χρήσιμος και για τον "ιδεολογικό" αγώνα της κυβέρνησης, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίφημη δήλωσή του: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

Στη θέση του έμεινε και ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι οι μεταγραφές από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη είχαν στρατηγικό χαρακτήρα, με αποδέκτη κυρίως το ακροδεξιό ακροατήριο.

Τέλος, στη θέση του έμεινε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει ένα κομβικό ρόλο στην καταστολή των αντιδράσεων στην ασκούμενη πολιτική και θα έχει ακόμα κομβικότερο στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Πέτσας, παρά τις πολλές γκάφες και τα “αδειάσματα” που υπέστη, παρέμεινε στο κυβερνητικό σχήμα ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στον Μάκη Βορίδη, ενδεχομένως ως πρωθυπουργικός τοποτηρητής.

Εν ολίγοις, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει απλώς να κάνει ελαφρώς διορθωτικές κινήσεις σε τομείς που θεωρεί ότι υστερούν, αλλά να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ και της καταστολής με πρόσχημα την πανδημία.

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου