Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Ματιές από τον κόσμο: Πολωνία, Η γυναικεία εξέγερση για το δικαίωμα στην άμβλωση

 Εικόνα από το μέλλον η γυναικεία εξέγερση στην Πολωνία  για το δικαίωμα στην άμβλωση

·          

·          


·                 

 Εδώ και πάνω από μια βδομάδα οι γυναίκες της Πολωνίας, καθώς και όσοι τάσσονται ενάντια στο νέο νόμο περαιτέρω περιορισμού των αμβλώσεων, βρίσκονται στο δρόμο σε εξεγερτικό κλίμα.

Κόντρα στις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων, χιλιάδες Πολωνές και Πολωνοί έχουν ξεχυθεί στους δρόμος όλους της χώρας, αντιδρώντας έντονα στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις δυσμορφίας του εμβρύου, καθιστώντας ακόμη πιο ασφυκτικό το νομικό πλαίσιο για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

AP Photo/Czarek Sokolowski

Η Πολωνία είναι χαρακτηριστική περίπτωση επικράτησης, διαχρονικά πατριαρχικών και συντηρητικών αντιλήψεων, οι οποίες αποτυπώνονται και στους νόμους της για τα δικαιώματα των γυναικών, και πιο συγκεκριμένα για το δικαίωμα της κυοφορίας, των γεννήσεων και των αμβλώσεων όσον αφορά τις γυναίκες. Το μέχρι πρόσφατα νομικό καθεστώς, που θεσπίστηκε το 1993 με σύμπραξη της τότε κυβέρνησης και της ηγεσίας της Καθολικής εκκλησίας της Πολωνίας, απαγόρευε τις αμβλώσεις κατ' επιλογή των γυναικών, εξαιρώντας τις περιπτώσεις βρεφικών παραμορφώσεων, κινδύνου στην υγεία της εγκύου και περιστατικών αιμομιξίας ή βιασμών. 

 

Οι διαδηλώσεις έχουν λάβει, παράλληλα, αντικυβερνητικό χαρακτήρα ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο επικροτεί την απόφαση του Δικαστηρίου, έχοντας κάνει γνωστές επανειλημμένα τις συντηρητικές της θέσεις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν ζητήματα φύλου, μετανάστευσης και ριζοσπαστισμού. Μάλιστα, διατηρεί αδιάρρηκτες σχέσεις με την εκκλησία και τα δόγματά της.

 
Η καθολική εκκλησία έχει βρεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο για τη στήριξη της στην ακροδεξιά κυβέρνηση, έχοντας συγκεντρώσει κι αυτή πάνω της μεγάλο μέρος της οργής της μαζικής εξέγερσης που διαπνέει αυτή τη στιγμή την πολωνική κοινωνία. Η καθολική εκκλησία της Πολωνίας αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Καθολικού δόγματος στην Ευρώπη.

Πολλά κτίρια της εκκλησίας έχουν βαφτεί με γκράφιτι, τα οποία κατηγορούν την εκκλησία ότι προωθεί “την κόλαση για τις γυναίκες”. Ταυτόχρονα, πολλοί διαδηλωτές κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά της εκκλησίας. Σε αυτό το κλίμα, εικόνες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν κάποιες λειτουργίες να διακόπτονται από ακτιβιστές που εισέβαλαν στο εσωτερικό εκκλησιών, μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα ιστορικά δεδομένα Πολωνίας.

                                  


Η κίνηση από μεριάς διαδηλωτών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολωνικής κυβέρνησης, ενώ αποτέλεσε αφορμή να κινητοποιηθούν ακροδεξιές ομάδες, αυτοανακηρυσσόμενες “υπερασπιστές της πίστης”, οι οποίες επιτέθηκαν βίαια σε διάφορους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κατήγγειλε «την προσβολή στο θρησκευτικό αίσθημα και τη βεβήλωση χώρων λατρείας», ενώ ο επικεφαλής του υπερσυντηρητικού, εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι μίλησε για «απόπειρες να καταστραφεί» η χώρα «όπως τη γνωρίζουμε».

Ο Κατσίνσκι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια, κάλεσε τους υποστηρικτικές του να «υπερασπιστούν τις εκκλησίες», λίγο προτού ανακοινωθούν μεγάλες διαδηλώσεις για σήμερα.

Ακροδεξιοί «περιφρουρούν» εκκλησία, τραγουδώντας ψαλμωδίες, και παρατασσόμενοι απέναντι σε γυναίκες διαδηλώτριες.

AP Photo/Czarek Sokolowski

Η εκκλησία «δεν θεωρείται πλέον θρησκευτικός θεσμός, αλλά ένας θεσμός που ασκεί πολιτική επιρροή», τόνισε ο Άνταμ Ζοστκίεβιτς, παρατηρητής και αναλυτής της εκκλησιαστικής ζωής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνεμος της εξέγερσης έρχεται ως επιστέγασμα σε μια σειρά σκανδάλων που στιγμάτισαν την πολωνική καθολική εκκλησία, όπως η παιδοφιλία, ή η μάχη κατά της «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογίας». Κατά συνέπεια, οι απόψεις του κλήρου για τις αμβλώσεις θεωρούνται υποκριτικές από τους νεαρούς διαδηλωτές, εκτίμησε ο Ζοστκίεβιτς, αν και κάποιοι επίσκοποι έκτοτε έχουν μετριάσει τις αντιδράσεις τους και έχουν καλέσει σε «κατευνασμό της σύγκρουσης».


AP Photo/Czarek Sokolowski

Οι γυναίκες διαδηλώτριες προετοιμάζονται για συνέχιση του αγώνα τους και κλιμάκωση της απεργίας τους, οργανώνοντας σήμερα αυτό που φιλοδοξούν να είναι η μαζικότερη διαδήλωση των τελευταίων ημερών. Η σημερινή πανπολωνική συγκέντρωση έχει καλεστεί στη Βαρσοβία, αψηφώντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για περιορισμό της κυκλοφορίας, εγείροντας αντιδράσεις από τη μεριά του κράτους, με τον Γενικό Εισαγγελέα να απειλεί για διώξεις με ποινές μέχρι και οκτώ έτη για «όσους οργανώσουν διαδηλώσεις, δημιουργώντας επιδημιολογικό κίνδυνο».


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 1.100 νόμιμες εκτρώσεις στην Πολωνία, οι περισσότερες λόγω βρεφικών δυσμορφιών.

Κατά κύριο λόγο, οι Πολωνές αναγκάζονται να κάνουν εκτρώσεις στη Γερμανία ή σε άλλες γειτονικές χώρες, ή και ακόμη και παράνομα εντός της Πολωνίας, λόγω του ασφυκτικού νομικού καθεστώτος.

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 66% των Πολωνών είναι αντίθετοι στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ το 69% επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 1.100 νόμιμες εκτρώσεις στην Πολωνία, οι περισσότερες λόγω βρεφικών δυσμορφιών.

Κατά κύριο λόγο, οι Πολωνές αναγκάζονται να κάνουν εκτρώσεις στη Γερμανία ή σε άλλες γειτονικές χώρες, ή και ακόμη και παράνομα εντός της Πολωνίας, λόγω του ασφυκτικού νομικού καθεστώτος.

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 66% των Πολωνών είναι αντίθετοι στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ το 69% επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις αμβλώσεις.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr

                                                                                                        ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου