Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

“Βροχή” ερωτήσεων από τις δημοτικές παρατάξεις στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου


ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ


“Βροχή” ερωτήσεων από τις δημοτικές παρατάξεις στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου


Την συνεδρίαση του Δημοτικού Σ συμβούλιου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 1η Ιουνίου ( ώρα 5-9 μ. μ.  με τηλεδιάσκεψη,  αλλά θα έχει  και την δυνατότητα να την παρακολουθήσει ζωντανά  όποιος θέλει, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dimosbyrona.gr.  ).
Εκτός  από τα τακτικά θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα συζητηθούν,  έχουν κατατεθεί πολλές ερωτήσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης  που ζητούν απαντήσεις.
Σε συνέχεια των ερωτήσεων που δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας 30-5  Συνεδριάζει την Δευτέρα 1η Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Ερωτήσεις των δημοτικών παρατάξεων:
 ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ  και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

λάβαμε και τις παρακάτω ερωτήσεις τις οποίες και σας παραθέτουμε:


  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΘΕΣΕΙΣ της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ» για το Τοπικό ...
ΕΡΩΤΗΣΗ  1-  01/06/2020
Κύριε Δήμαρχε.
Με την Υπ’αρ.30520/21-5-20 , απόφαση του Υπ.Εσωτερικών χορηγήθηκε στον Δήμο μας συνολικό ποσό 385.927,54 για «Κάλυψη πάσης φύσεως αναγκών που προκλήθηκαν από τον COVID19.
Επίσης στις αρχές της κρίσης χορηγήθηκε το ποσό των  60.000.
Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για την διάθεση αυτών των ποσών.
Τέλος θα θέλαμε να ενημερωθούμε με τι υλικά , χρήματα  και τρόφιμα επιχορηγήθηκε ο Δήμος από την περιφέρεια και πώς διατέθηκαν.
Ποια ήταν από το ταμείο του Δήμου και πώς διατέθηκαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2-  01/06/2020
Κύριε Δήμαρχε.
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για περιοδίες σας στα καταστήματα του Βύρωνα με στόχο να μοιράσετε ζωτικό χώρο για την επερχόμενη λειτουργία τους.
Γιατί δεν υπήρξε διαπαραταξιακή επιτροπή γιαυτό και παρουσιάσθηκε ως δική σας προσφορά, την στιγμή μάλιστα που επρόκειτο για κυβερνητική εξαγγελία;
Αντιθέτως σας πείραξε που η παράταξή μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα σχολείων για την κάλυψη αναγκών τους σε μάσκες και ξαμοληθήκατε πιέζοντας διευθυντές για αλλαγή της ανακοίνωσής μας.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά την στιγμή που χρησιμοποιείτε την κυβέρνηση κατά το δοκούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3- 01/06/2020
Κύριε Δήμαρχε.
Πώς θα τακτοποιήσετε τα αποδυτήρια του Κολυμβητηρίου όσον αφορά την προστασία των χρηστών-Αποδυτήρια-plexiglass-ντούς, κλπ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ο Επικεφαλής- Χρήστος Γώγος


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΡΟΛΑ ...

Προς:  τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα κ. Γιώργο Πλακίδα
Κοινοποίηση προς: τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρ. Κατωπόδη και τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Βύρωνα
Βύρωνας, 31/05/2020


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 1η /6/ 2020

1)    Δυνάμει της από 22/1/2020 και υπ’ αριθμ. Πρωτ. 166 (ΑΔΑ: 648Ρ7Λ7-Φ03) Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφερείας Αττικής κλήθηκαν οι δυνητικοί δικαιούχοι ΟΤΑ Α Βαθμού να υποβάλουν προτάσεις έργων (πράξεων) για «παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε Δημοτικά Κτίρια (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων ορίστηκε η 29η/5/2020).

Ερωτάσθε: Κατέθεσε ο Δήμος Βύρωνα πρόταξη ένταξης στο ανωτέρω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και, αν ναι, ποια δημοτικά κτήρια περιλαμβάνονται στην πρόταση του Δήμου μας;
2)    Δυνάμει των υπ’ αριθμ. 120, 121/ 28-5-2020 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Βύρωνα, ομόφωνα αποφασίστηκε η έκκριση πρόσληψης 25 Εργατών Καθαριότητας, 5 Εργατών Κήπων και 2 Φυλάκων για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, λόγω των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει (COVID 19).

Ερωτάσθε: Για ποιον λόγο επιλέχθηκε ως κριτήριο πρόσληψης η σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αιτήσεως; Κατά τη γνώμη μας, τα κριτήρια προσλήψεως θα έπρεπε να είναι αντικειμενικά (κριτήρια ΑΣΕΠ). Που θα απασχοληθούν οι εργάτες που θα προσληφθούν;    

3)    Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την από 28/5/2020 επιστολή διαμαρτυρίας της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα με την οποία – μεταξύ άλλων – εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να στεγάσει τμήματα νηπιαγωγείου στις αίθουσες προκάτ στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου την επόμενη σχολική χρονιά. Με δεδομένο ότι και η δημοτική παράταξη «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ», την οποία εκπροσωπούμε, ήταν αντίθετη στην εν λόγω απόφαση,

Ερωτάσθε:  Σκοπεύετε να εισηγηθείτε την ανάκληση της απόφασης και την εξεύρεση άλλης λύσης για τη στέγαση των νηπιακών τμημάτων;

Οι αιτούντες δημοτικοί σύμβουλοι

Βασιλική Σάρολα, Κοσμάς Τσιάκαλος
Θανάσης Παπαδημητρίου


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΡΟΛΑ ...
ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Των δημοτικών συμβούλων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ»:
1)     Βασιλικής Σάρολα
2)     Κοσμά Τσιάκαλου
3)     Θανάση Παπαδημητρίου
Κ. Πρόεδρε,
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:
Α) Πότε προγραμματίζετε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την καθαριότητα στην πόλη μας;
Β) Ποια η πορεία εκτέλεσης της υπ’ αριθμ. 29/2020 απόφασης  του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα με την οποία το δημοτικό συμβούλιο «Αποδέχεται την πρόταση του Δημάρχου κ. Κατωπόδη Γρηγόριου, η οποία έχει ως εξής: ”Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα εντέλει την Νομική Υπηρεσία του Δήμου να μελετήσει την έκθεση του Πραγματογνώμονα και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αναγκαίες ενέργειες που προτείνει.»
Με εκτίμηση,
Οι αιτούντες δημοτικοί σύμβουλοι






ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

Σε συνέχεια και των προηγούμενων  ερωτήσεων  της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ
Προς: -Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα
            -Δήμαρχο Βύρωνα
            -Δημοτικούς  Συμβούλους Βύρωνα
Ερώτηση  5.
Για τις  προσλήψεις των 32 εργατών καθαριότητας, κήπων και φυλάκων παιδικών χαρών με 2μηνες συμβάσεις στο Δήμο Βύρωνα.
Την καθαριότητα στην πόλη μας, την περιποίηση του πρασίνου, των πλατειών, των πάρκων των παιδικών χαρών, μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού. Στις 29/5/20, ενημερωθήκαμε  από δελτίο τύπου του Δήμου, ότι ο Δήμος Βύρωνα προχωράει άμεσα στην πρόσληψη 25 εργατών καθαριότητας, 5 εργατών κήπου, 2 φυλάκων παιδικών χαρών. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο Δημαρχείο Βύρωνα μέχρι την Τρίτη 02 Ιούνη 2020 και κριτήριο επιλογής θα είναι η σειρά προτεραιότητας (υποθέτουμε στην κατάθεση της αίτησης).
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε να μας ενημερώσετε:
-Γιατί δεν ακολουθείται η δημόσια διαφανής διαδικασία επιλογής με συγκεκριμένα κριτήρια που πιθανόν απαιτούνται για τη φύση της εργασίας που θα προσληφθούν;
-Από ποιες υπηρεσίες θα καλυφθεί η πληρωμή τους;
-Σε ποιες υπηρεσίες θα αξιοποιηθούν;
-
Ερώτηση 6.
Για τον καθαρισμό του εγκαταλελειμμένου  κτιρίου στον Άγιο Λάζαρο και του δημοτικού κτιρίου στο Ταπητουργείο.
Οι κάτοικοι πολυκατοικίας στον Άγιο Λάζαρο, κατέθεσαν στο Δήμο Βύρωνα το με αρ. πρωτ. 9546/9-04-2019 αίτημά τους, για καθαρισμό του εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην Παλαιά Αγορά του Βύρωνα, το οποίο όπως αναφέρουν αποτελεί εστία μόλυνσης. Ένα χρόνο μετά χωρίς να έχει γίνει κάτι στην αντιμετώπιση του προβλήματος και χωρίς να έχει επικοινωνήσει  μαζί τους κάποιος από το δήμο, δημοσιοποίησαν το θέμα στον τοπικό τύπο. Την 25/5/20 ζητήσαμε εγγράφως την άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής για να καθαριστεί το εγκαταλελειμμένο κτίριο και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να σταματήσει να αποτελεί  κίνδυνο για την δημόσια υγεία και να αλλοιώνει την εικόνα της Παλαιάς Αγοράς Βύρωνα, όπως ζητήσαμε και τον καθαρισμό του δημοτικού κτιρίου στο Ταπητουργείο .
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής προκειμένου 1)το εγκαταλελειμμένο κτίριο να σταματήσει να αποτελεί εστία μόλυνσης για την περιοχή και 2) το δημοτικό κτίριο στο Ταπητουργείο να παραμένει καθαρό.

Ερώτηση 7.
Για τη συζήτηση του θέματος του οικοπέδου της Νεράιδας.
Στις 25 Μάη, ζητήσαμε εγγράφως  να συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό συμβούλιο το θέμα του οικοπέδου της Νεράιδας με την συμμετοχή των εκπροσώπων συλλογικοτήτων της πόλης μας.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε γιατί δεν συμπεριλάβατε στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και πότε θα συζητηθεί.
Ερώτηση 8.
Προετοιμασία για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Φέτος εφαρμόζεται στον δήμο μας για πρώτη φορά η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις εγγραφές νηπίων και προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, πόσες αίθουσες απαιτούνται, ποιους χώρους έχει βρει ο δήμος για τη στέγαση των νηπιαγωγείων, αν οι χώροι αυτοί χωροταξικά  εξυπηρετούν και αν όχι με ποιον τρόπο θα μετακινούνται τα νήπια και προνήπια.

Βύρωνας 01/6/2020
Τάσος Μαυρόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ

        ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ                               
                                                 ΨΗΦΙΣΜΑ
Θα ακυρώσουμε στην πράξη τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κυβέρνησης
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εν μέσω πανδημίας σε εργασιακά- ασφαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικές – συνταγματικές ελευθερίες και δικαιώματα, συνεχίζει την επίθεσή της στοχοποιώντας το περιβάλλον.
Μετά από μια αναιμική και προσχηματική δημόσια διαβούλευση εν μέσω πανδημίας,  με τη βουλή να υπολειτουργεί και τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε και ψήφισε  στη Βουλή σχέδιο νόμου με τον εύηχο τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».
Αυτό που αποτυπώνεται στο σχέδιο νόμου, είναι το πλαίσιο που βάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για άρση κάθε προστασίας στο  περιβάλλον, διασφάλιση της επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε αυτό για αύξηση της κερδοφορίας τους.
 Η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο βωμό των επενδύσεων και του ιδεολογήματος της ανάπτυξης, από τις αρνητικές συνέπειες των οποίων όχι δεν φαίνεται να έχουν διδαχθεί οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας αλλά επιδιώκουν να τις μεγιστοποιήσουν.
Το νομοσχέδιο αυτό:
1. Καταργεί την προστασία στις περιοχές NATURA και με τον ορισμό τεσσάρων ζωνών νομιμοποιεί αστικές χρήσεις και ανοίγει το δρόμο  για την καταστροφή τους με τη δημιουργία λατομείων, ξενοδοχείων και εξορυκτικών δραστηριοτήτων κ.λ.π.

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και παράνομες χρήσεις εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

6. Παρακάμπτει νόμους και συλλογικά όργανα που αφορούν τη διαχείριση των απορριγμάτων και με μια απλή υπουργική απόφαση,  δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση και νομιμοποιεί την ασυδοσία της εκτελεστικής εξουσίας, με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος.
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.
8. Η  «προσωρινή» νομιμοποίηση  των ΣΜΑ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, λειτουργεί σε βάρος της ανακύκλωσης και συντηρεί την κυριαρχία των σύμμεικτων και των εργολαβικών συμφερόντων.
9. Αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και μεταφέρονται σε πιο κλειστά και ελεγχόμενα, χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση των πολιτών. Για να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις των εργολάβων στη διαχείριση των απορριμμάτων, απαξιώνει τα δημοτικά και μεταφέρει την αρμοδιότητα έγκρισης των Τ.Σ.Δ.Α. στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Μαζί με τα δωράκια στους «επενδυτές» και μεγαλοεπιχειρηματίες και τη νομιμοποίηση των περιβαλλοντικών παραβάσεών τους,  η κυβέρνηση της Ν.Δ., με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, διπλασίασε το μισθό των μεγαλοστελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων στα 8.314 €. Σε μια κοινωνία που μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής φτώχειας και λιτότητας, εν μέσω πανδημίας, που εργαζόμενοι οδηγούνται σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία, στην ανεργία και στη μείωση των εισοδημάτων τους, η κυβέρνηση της  Ν.Δ. προκαλεί το λαϊκό αίσθημα και αναδεικνύει με προκλητικότητα ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί.
Για το δήμο Βύρωνα πέραν των άλλων οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον,  αφού στο άρθρο 92 νομιμοποίησε τον παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Υμηττό που βρίσκεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας,  μετά από πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα όπως αναφέρεται στο νόμο, μετατρέποντας το βουνό σε ένα σκπουπιδότοπο και πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών συμφερόντων.
Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα δηλώνει την αντίθεσή του στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα τον ακυρώσει στην πράξη.
Δεσμεύεται ότι:
-Το Τ.Σ.Δ.Α. του Βύρωνα θα διασφαλίζει την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων. Θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καταργώντας στην πράξη το νόμο που δίνει υπερεξουσίες σε επιτροπές.
-Θα σταματήσει τη λειτουργία του Σ.Μ.Α. Βύρωνα και θα τον απομακρύνει άμεσα από ον ορεινό όγκο του Υμηττού.
-Θα λύσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις ιδιωτικές εταιρείες για τη μεταφορά αδρανών υλικών, ηλεκτρικών συσκευών και εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
-Θα προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στην προμήθεια όλου του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού, για να υποστηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.

Βύρωνας 06-5-2020
Τάσος Μαυρόπουλος δημοτικός σύμβουλος ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου