Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Να ανακληθεί η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα & Υμηττού


Να ανακληθεί η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα&Υμηττού
Η απόφαση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Δανιήλ επιβαρύνει οικονομικά το ποίμνιο και εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο  την νεκρώσιμη ακολουθία. 
Σύμφωνα με την εκκλησία,  για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς θάνατος είναι ύπνος, είναι Πάσχα, δηλαδή  διάβαση, πέρασμα, από τα πρόσκαιρα στα αιώνια. Και όσοι πιστεύουν στον νικητή του θανάτου, τον εκ νεκρών αναστάντα Κύριο, θάνατος χάνει την τραγικότητά του και μεταμορφώνεται σε ένα γεγονός γεμάτο νόημα και σε αναμονή της Ανάστασης.
Σύμφωνα με την εκκλησία,  η εξόδιος ακολουθία ψάλλεται σε όλους τους κοιμηθέντες πιστούς: βασιλείς, πατριάρχες, αρχιερείς, ιερείς και  άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους. 
Ωστόσο, όσοι πρόκειται να τελέσουν κηδεία προσφιλών τους θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, διότι αυτή η διαδικασία κοστίζει οικονομικά. Πολλές φορές, ιδιαίτερα την μακρά περίοδο της οικονομικής ανέχειας που βιώνει ο λαός μας και πρωτίστως τα ποιο φτωχά στρώματα, άνεργοι, άστεγοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και μισθωτοί, την διαδικασία και την τέλεση  της νεκρώσιμης ακολουθίας την  αντιμετωπίζουν ως ένα  οικονομικό βραχνά γιατί  το συνολικό  οικονομικό κόστος είναι για παρά πολλούς συνανθρώπους μας δυσβάστακτο.

Έτσι όμως η τέλεση αυτού του «μυστηρίου» αντιμετωπίζεται όχι ως μια θρησκευτική τελετή που δικαίωμα σε αυτή έχει κάθε χριστιανός, αλλά αξιοποιείται από τους δήμους, τα γραφεία τελετών και εν μέρει  από ιερείς και Μητροπόλεις ως μια διαδικασία που εμπεριέχει και το στοιχείο της εμπορευματοποίησης και της κερδοφορίας μέσα από την όλη διαδικασία. 
Είναι γνωστό σε όσους επισκέπτονται το κοιμητήριο Βύρωνα  το πόσο πανάκριβες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες από την Δημοτική Επιχείρηση και το Δήμο  Βύρωνα για – άδεια  ταφής, κατασκευή μνήματος, φύλαξη οστών, κυλικείο, ανθοπωλείο κ.λ.π.
 Επί δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης δεν μειώθηκαν οι τιμές στους καταλόγους της Δημοτικής επιχείρησης και σήμερα έρχεται η απόφαση της Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα & Υμηττού από τις 5 Μαΐου   να αυξήσει το οικονομικό κόστος  κατά 100 τις εκατό- από 70 ευρώ έγινε 150 ευρώ το κόστος  για την νεκρώσιμο ακολουθία, δηλαδή μόνο για τον ιερέα και την χρήση της εκκλησίας,  επιβαρύνοντας την οικογένεια του θανόντος.  Επιπλέον επιβάρυνση υπάρχει για τους ψάλτες και νεωκόρους, όπως μας λένε άνθρωποι των γραφείων τελετών που γνωρίζουν πολύ καλά τη συμβαίνει στο χώρο του  κοιμητηρίου.
Όμως οι  ιερείς είναι λειτουργοί  και σχεδόν όλοι μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο. Δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι κάποιου Οίκου. Δεν εκτελούν «παραγγελίες», αλλά  λειτούργημα - διακονία στις υποχρεωτικές κατά το θρήσκευμα κηδείες και μνημόσυνα!  Αλλά, όπως λέει ο λαός μας,… αρκετοί έχουν βαθιές τσέπες.
Πρόκειται για μια τουλάχιστον  άκομψη (ίσως και βάναυση) απόφαση του Μητροπολίτη, η οποία επιβαρύνει και προκαλεί το ποίμνιο της ορθοδοξίας,  και η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί.
 Η Δημοτική αρχή Βύρωνα, και το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσουν την οικονομική πολιτική που ασκεί στις παρεχόμενες υπηρεσίες του κοιμητηριού, πολύ περισσότερο  στις υπηρεσίες που  ανήκουν στην Δημοτική επιχείρηση – καφενείο, κατασκευή μνημείων, ανθοπωλείο- που είναι ιδιαίτερα ακριβές  για τα λαϊκά στρώματα.
Ας μην αποτελεί αυτή η διαδικασία για την τελετή και την ταφή του  θανόντος  μέσο για την οικονομική αφαίμαξη της οικογενείας και την κερδοφορία Δήμου Βύρωνα και Μητρόπολης. Δεν έχουν άδικο όσοι μιλούν για ένα κοιμητήριο – «χρυσωρυχείο» – «μαγαζί γωνία».                                                             Ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση στο Δήμο για το δικαίωμα στην διαδικασία της καύσης για όσους συνανθρώπους μας θελήσουν να την επιλέξουν.
Με όλο τον απαιτούμενο σεβασμό, αναμένουμε τις αποφάσεις της Μητροπόλεως και του σεβασμιότατου κ. Δανιήλ για το ζήτημα αυτό  που αναδεικνύουμε από την ιστοσελίδα μας.
Ευχαρίστως και θα δημοσιεύσουμε την όποια απάντηση μας σταλεί για το ζήτημα αυτό.
Από το Σωματείο Επαγγελματιών Πένθιμων Τελετών Ελλάδος"(ΣΕΠΤΕ) στάλθηκε ήδη επιστολή προς τον Μητροπολίτη κ. Δανιήλ με την οποία ζητά την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.

Η τοπική εφημερίδα Επικοινωνία που πρώτη αναφέρθηκε στο θέμα με αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσίευσε την παρακάτω γελοιογραφία.   



Ο Δήμος  Βύρωνα μέχρι σήμερα συμπεριφέρεται σαν να μην γνωρίζει τίποτα; ή μήπως δεν θέλει να θίξει τα καλά και συμφέροντα; 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου