Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου


Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου
Οργανώνονται διάφορες δράσεις για ποδήλατο σε πολλούς δήμους της Αττικής  

Στο Δήμο Βύρωνα το ξέχασαν ή δεν πρόκαναν;
  
Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Ποδηλατάδα με total black look στη ... 
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου η σημερινή -3η Ιουνίου- και δήμοι της Αττικής, αλλά και σε διάφορους δήμους της χώρας εντός και εκτός λεκανοπεδίου, ανέλαβαν πρωτοβουλίες- δράσεις προκειμένου να παροτρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατό τους στις σημερινές μετακινήσεις τους ή διοργανώνουν «ποδηλατο βόλτες».

Οι δράσεις αυτές των δήμων δεν θα πρέπει να έχουν επετειακό και κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου. Δεν πρέπει να αρκούνται σε μια ακόμη φιέστα. Αλλά οι Δήμοι χρειάζεται με πράξεις να συμβάλουν ώστε να δημιουργηθεί  μια διαφορετική κουλτούρα, συνείδηση και οδική συμπεριφορά  για μια ασφαλή μετακίνηση στην πόλη, πιο οικολογική και ανθρωπινή. Θα πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις στον οδικό δίκτυο, ώστε να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ασφαλή κίνηση και με το ποδήλατο κόντρα στην υπερβολική χρήση του Ι.Χ. αυτοκίνητου και με ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ είναι πίσω και σε αυτό το θέμα.                                               Όχι στο να οργανώσει μια ακόμα φιέστα- γνωρίζει από αυτές-  αλλά να δημιουργήσει όρους για την ασφαλή κίνηση και με το ποδήλατο στην πόλη.


Σε γειτονικούς μας δήμους όπως στην Ηλιούπολη ο  Δήμος έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη μελέτη εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα διασχίζουν όλη την πόλη, μέσα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Για σήμερα διοργανώνει ειδικό γύρο 4 χιλιομέτρων με ποδήλατο. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 7 μ. μ. στην πλατεία Κανάρια και η εκκίνηση θα γίνει μισή ώρα αργότερα με κατεύθυνση τη λεωφόρο Μαρίνα Αντύπα προς το ΙΚΑ για να καταλήξει στην πλατεία Φλέμινγκ.
Στον Άγιο Δημήτριο, διαμορφώθηκε κατάλληλα μέρος του κεντρικού οδικού δικτύου της πόλης. Συγκεκριμένα, η ποδηλατική λωρίδα θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και έτσι οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν με ποδήλατα την τοπική αγορά, να κάνουν τις αγορές τους, να απολαύσουν τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους, με ασφάλεια στους υπαίθριους χώρους και ταυτόχρονα να γυμναστούν ποδηλατώντας χωρίς φόβο στην ειδική λωρίδα, που διαθέτει ειδική σήμανση και προστατευτικά.
Σύμφωνα με τα όσα  δήλωσε με αφορμή την Ημέρα Ποδηλάτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης«Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα για δύο μεγάλους ποδηλατόδρομους στην Αθήνα και στο πλαίσιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, προανήγγειλε την επιπλέον παροχή ισχυρών κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων».
Μένει να δούμε εάν, πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν οι εξαγγελίες αυτές  πράξη.        Και μην θεωρείται πολυτέλεια η αγορά ενός καλού  ποδηλάτου.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου