Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την στέγαση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης


Συνεχίζεται  η αντιπαράθεση με την δημοτική αρχή για την στέγαση   της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Βύρωνα.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα με επικεφαλης την κα Σάρολα ζητά έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΥΡΩΝΑ ΕΖΥΓΙΣΘΗ, ΕΜΕΤΡΗΘΗ ΚΑΙ ΕΒΡΕΘΗ ΕΛΛΙΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ» ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ! αναφέρει σε ανακοίνωση του ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ρόζα Ιμβριώτη, που την Τρίτη 16 Ιουνίου έχει συνάντηση με τον διευθυντή εκπαίδευσης κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος φέρεται να στηρίζει τις επιλογές Κατωπόδη.
Κλείνουν τα νηπιαγωγεία στη Σάμο - Στο έλεος τα νήπια και τα ...
 ...................................................................................................................................................................Μετά τα συνεχή αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα μας(12-5, 15-5, 1-6, 13 -6)  και την ανάδειξη των ευθυνών της δημοτικής αρχής, του Δημάρχου-εκπαιδευτικού κ. Κατωπόδη, συνεχίζονται  οι αντιδράσεις συλλογικοτήτων, εκπαιδευτικών και γονέων για το πρόβλημα της σχολικής στέγης και ιδιαίτερα της στέγασης της προσχολικής αγωγής.


Η δημοτική αρχή τελευταία στιγμή αναζητά  κάποιους χώρους- αίθουσες που δεν είναι κατάλληλες,- τοποθετεί Προκάτ σε αυλές σχολείων, ακατάλληλο κτήριο όπως ο 4ός δημοτικός σταθμός στο ισόγειο διώροφης κατοικίας, δίπλα σε βενζινάδικο θέλει να το κάνει νηπιαγωγείο- ώστε να στεγαστούν όπως, όπως τα νήπια.
Ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης φαίνεται να αναζητά στηρίγματα και πλάτες σε ορισμένους παράγοντες της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ορισμένους διευθυντές σχολικών μονάδων για να συγκαλύψει τις πολιτικές του ευθύνες, για την προκλητική αδιαφορία; καθυστέρηση; που επέδειξε και στο ζήτημα αυτό. Εξάλλου δεν είναι και το μοναδικό.
Στην αντιπαράθεση για τη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής προσθέτει την φωνή της  και η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα με επικεφαλής την κα Β. Σάρολα.  Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι Σάρολα, Τσιάκαλος, Παπαδημητρίου, κατέθεσαν ήδη αίτημα για  κατεπείγουσα σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Βύρωνα κατά το σχολικό έτος 2020 - 2021, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε κατάλληλο ανοιχτό χώρο, εξαιτίας της πανδημίας.

Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα Μαυρόπουλος Τάσος  σε επιστολή του αναφέρει ότι στηρίζει το αίτημα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για έκτακτο συμβούλιο. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει:
  Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 11 Μάη 2020, συζητήθηκε το θέμα για την "Ανάγκη στέγασης και μίσθωσης κτιρίων και αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης". Μετά την εισήγηση της δημοτικής αρχής, που αναδείχθηκε η έλλειψη σχεδιασμού και  η προχειρότητα με την οποία προσέγγισε ένα τόσο σοβαρό θέμα και  ανακοίνωσε την εγκατάσταση των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών σε συγκεκριμένα σχολεία,  δηλώσαμε την κάθετη αντίθεσή μας και ψηφίσαμε "κατά". 
Με δεδομένα την εκφρασμένη θέση μας, την ψήφο μας και τη συμπαράστασή μας στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, γονέων και των φορέων τους, στηρίζουμε και εμείς το αίτημα για την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα για το θέμα αυτό με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Διαβάστε το αίτημα της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα :
ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΡΟΛΑ ...
ΑΙΤΗΜΑ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ»:
  1. Βασιλικής Σάρολα του Δημητρίου
  2. Κοσμά Τσιάκαλου του Κωνσταντίνου
  3. Θανάση Παπαδημητρίου του Δημητρίου

Προς: τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα κ. Γεώργιο Πλακίδα
Κοινοποίηση προς:
  1. Τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόριο Κατωπόδη
  2. Τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Βύρωνα
  3. Τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες Δήμου Βύρωνα

ΑΙΤΗΜΑ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ»:

      Βασιλικής Σάρολα του Δημητρίου
Κοσμά Τσιάκαλου του Κωνσταντίνου
      Θανάση Παπαδημητρίου του Δημητρίου

**********

Βύρωνας, 15/6/2020
κ. Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, εδώ και τρία χρόνια νομοθετήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας επιβάλλεται να παρακολουθήσουν το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Πολλοί δήμοι στη χώρα από πέρυσι φρόντισαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές για τη φοίτηση των προνηπίων. Κάποιοι άλλοι, όμως, όπως και ο Δήμος Βύρωνα ζήτησαν και πήραν ετήσια παράταση, έως ότου βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις γι’ αυτό. Στο μεταξύ, στους δήμους αυτούς, τα προνήπια φοίτησαν τον προηγούμενο χρόνο στους κατά τόπους παιδικούς σταθμούς.
Παρόλο όμως που πέρασε και ο χρόνος της παράτασης που είχε δοθεί, λύση δεν φαίνεται να βρέθηκε. Ξαφνικά, λίγες μέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς και δυόμισι μήνες πριν την έναρξη της νέας, ο Δήμαρχος Βύρωνα ανακάλυψε ότι οι κτιριακές υποδομές του δήμου δεν επαρκούν για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
Έτσι, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς (γονείς-εκπαιδευτικούς) προτείνει τη στέγαση των προνηπίων σε κοντέινερ, που είτε υπάρχουν ήδη είτε έχει σκοπό να τοποθετήσει, σε αύλειους χώρους γυμνασίων και δημοτικών σχολείων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτό θα δημιουργήσει. Για να πετύχει τον σκοπό του, ξεκίνησε περιοδείες «ενημέρωσης», συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοινώνοντας απλά στους διευθυντές των σχολείων την απόφασή του.
Με το προσφάτως ψηφισθέν εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ο αριθμός των μαθητών, ανά τάξη, αυξήθηκε από 22 σε 25 μαθητές, γεγονός που από μόνο του οδηγεί στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Ο Δήμαρχος Βύρωνα πρώτος σπεύδει να εφαρμόσει την απαράδεκτη αυτή διάταξη, η οποία στην πράξη καταργεί τμήματα, μειώνει τον αριθμό των εκπαιδευτικών και υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, με σκοπό να εξοικονομήσει αίθουσες και να βρει μια πρόχειρη λύση σε ένα πρόβλημα, για το οποίο δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και δυόμισι χρόνια.
Επιπλέον, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τόσο ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδης, όσο και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Κλωνάρη, είναι εκπαιδευτικοί και μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστατούσαν, διεκδικώντας τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.
Οι συνέπειες της υλοποίησης αυτής της πρόχειρης και λανθασμένης απόφασης θα είναι ολέθριες για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς :
·         Συνωστίζει πολλά παιδιά σε μια αίθουσα, υποβαθμίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία.
·         Περιορίζει σημαντικά τους ήδη ανεπαρκείς αύλειους χώρους των σχολείων.
·         Υιοθετεί ως μόνιμη την απαράδεκτη χρήση κοντέινερ ως αίθουσα διδασκαλίας.
·         Δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες φοίτησης των προνηπίων (τουαλέτες, νιπτήρες, κουζίνες κ.ά).
·         Δημιουργεί προβλήματα στην οργάνωση των σχολείων (διαφορετικά ωράρια προσέλευσης – αποχώρησης, κοινές είσοδοι, κ.ά.).

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα γονέων κι εκπαιδευτικών, που αντιδρούν στον κακό και μη αποδεκτό χειρισμό της δημοτικής αρχής.
Απαιτούμε από τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται, πετώντας το μπαλάκι στους διευθυντές των σχολείων, ζητώντας από εκείνους την εξεύρεση λύσης. Να μας ενημερώσει αναλυτικά για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί εδώ και δυόμισι χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσει χώρους για τη φοίτηση των προνηπίων.
Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δεδομένη πιστεύουμε ευαισθησία σας για το θέμα, μιας και είστε και ο ίδιος εκπαιδευτικός με μακρόχρονη υπηρεσία στα σχολεία του Βύρωνα και γνώστης των προβλημάτων.
Ζητάμε
Την κατεπείγουσα σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Βύρωνα κατά το σχολικό έτος 2020 - 2021, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε κατάλληλο ανοιχτό χώρο, εξαιτίας της πανδημίας.
Η δημοτική μας Παράταξη είναι έτοιμη να προτείνει βιώσιμες και εκπαιδευτικά αποδεκτές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Βύρωνας, 15 Ιουνίου 2020


                                                                                                                   ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου