Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

3ο Γυμνασίο Βύρωνα Βύρωνα: Επιστολή Διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Βύρωνα και το Δ. Συμβούλιο


3ο Γυμνασίο Βύρωνα
Επιστολή Διαμαρτυρίας
Της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση του Δήμου Βύρωνα να προτείνει την απόσπαση δύο (2) αιθουσών προκάτ καθώς και τμήματος του προαυλίου για τη λειτουργία Νηπιαγωγείου σε αυτούς τους χώρους από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η απόφαση αυτή επιδεινώνει άμεσα  την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της σχολικής ζωής του 3ου Γυμνασίου, 
Ο προαύλειος  χώρος του σχολείου μας δεν είναι αρκετός ούτε καν για τους μαθητές του Γυμνασίου μας, πόσο μάλλον για να φιλοξενήσει ένα Νηπιαγωγείο.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα με επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμαρχο κ. Κατωπόδη και το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται για την απόφαση του Δήμου να λειτουργήσει νηπιαγωγείο σε δυο αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ στον αύλειο χώρο  του Γυμνασίου.
Στην επιστολή διαμαρτυρίας επισημαίνουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι  ο προαύλειος  χώρος του σχολείου μας δεν είναι αρκετός ούτε καν για τους μαθητές του Γυμνασίου μας, πόσο μάλλον για να φιλοξενήσει ένα Νηπιαγωγείο.
 Το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση του 11 Μαΐου 2020 είχε πάρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση κατά πλειοψηφία.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ αναφέρεται στην απόφαση που έ λ α β ε α ύ ξ ο ν τ α αρ ι θ μ ό 5 6 / 2 0 2 0, μετά από συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών του, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα πρακτικά αποφάσισε κατά πλειοψηφία  Πέντε (5) μέλη δήλωσαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία οι κ.κ. (Γείτονας Ευάγγελος, Καλύβας Βασίλειος, Σάρολα Βασιλική, Τσιάκαλος Κοσμάς, Παπαδημητρίου Αθανάσιος).  Ένα (1) μέλος ψήφισε κατά του θέματος ο κ. Μαυρόπουλος Αναστάσιος.  Οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων ¨ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ” & “ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ:ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ” υπερψήφισαν το θέμα με επιφύλαξη.
Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Βύρωνα στις 14-5 αναφέρει ότι οι προκατασκευασμένες αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ θα παραχωρηθούν από την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Είναι αίθουσες τελευταίου τύπου, πιστοποιημένες με ISO, διαθέτουν κλιματισμό και δεν υστερούν σε τίποτα από τις σχολικές αίθουσες που όλοι γνωρίζουμε.
 Με την ανακοίνωση αυτή, η δημοτική αρχή επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες που έχει  γιατί δεν δημιούργησε αίθουσες διδασκαλίας για να λειτουργήσει η υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην πόλη μας και να  ωραιοποιήσει τις ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που τοποθετεί. Ουσιαστικά ζητά να είναι και ευχαριστημένοι οι εκπαιδευτικοί κοινότητα, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, αφού τα νηπιαγωγεία θα στεγαστούν σε  ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες εν έτη 2020-21,  στο 3ο Γυμνάσιο και στο 5ο – 11ο δημοτικό σχολείο στα Νταμάρια.  Να επισημάνουμε ότι στο κτήριο που σήμερα στεγάζεται ο 4ος Δημοτικός  Παιδικός Σταθμός, – ισόγειο διώροφου κατοικίας, όπου πλησίον του λειτουργεί Βενζινάδικο- η δημοτική αρχή σχεδιάζει να λειτουργήσουν δυο τμήματα του δημόσιου νηπιαγωγείου για παιδιά προσχολικής αγωγής.
 Η ιστοσελίδα μας είχε αναδείξει το θέμα αυτό, με τις ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες για τα νηπιαγωγεία και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής. (διαβάστε: 12-5 Προσχολική εκπαίδευση με νήπια σε ΠΡΟΚΑΤ εν έτη 2020-2021 και  15-5 Επιβεβαιώνει ο Δήμος Βύρωνα την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών  για τα νηπιαγωγεία.)

3ο Λύκειο Βύρωνα | Βύρωνας.grΕπιστολή Διαμαρτυρίας
Της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα
ΒΥΡΩΝΑΣ 27/5/2020
Αριθμός πρωτ.: 147
ΠΡΟΣ:
1) ΔΔΕ Α΄ΑΘΗΝΑΣ (Εκπαιδευτικά Θέματα)
2) ΣΕΕ κα ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑ
3) ΣΕΕ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΠΕ11
4) ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
5) ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
6) ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ – ΔΕΠ
7) ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ – ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
8) ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
9) Ζ΄ΕΛΜΕ
10) ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

                                      
Κύριοι/ες,
Με την παρούσα επιστολή μας διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση του Δήμου Βύρωνα να προτείνει την απόσπαση δύο (2) αιθουσών προκάτ καθώς και τμήματος του προαυλίου για τη λειτουργία Νηπιαγωγείου σε αυτούς τους χώρους από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η απόφαση αυτή επιδεινώνει άμεσα  την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της σχολικής ζωής του 3ου Γυμνασίου,  για τους λόγους που αναφέρουμε στη συνέχεια:


1. Όπως όλοι γνωρίζουμε: «Ο αύλειος χώρος αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα του διδακτηρίου, διότι σε αυτόν λαμβάνουν χώρα αρκετές λειτουργίες του σχολείου. Σημαντικότερη από αυτές είναι το διάλειμμα, το οποίο δεν είναι απλώς χρόνος ανάπαυλας και κινητικής εκτόνωσης, αλλά είναι χρόνος ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών,  καθώς και συλλογικού παιχνιδιού»[1]
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΣΚ (1982) προβλέπονται 10 τ.μ. αύλειου χώρου ανά μαθητή Νηπιαγωγείου και 5-7 τ.μ. ανά μαθητή Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα ο προαύλειος  χώρος του σχολείου μας δεν είναι αρκετός ούτε καν για τους μαθητές του Γυμνασίου μας, πόσο μάλλον για να φιλοξενήσει ένα Νηπιαγωγείο.
2. Η παρούσα απόφαση επιδεινώνει μια ήδη κακή κατάσταση, καθώς στο παρελθόν αφαιρέθηκε δύο (2) φορές μέρος του προαυλίου του σχολείου μας. Το μεγαλύτερο μέρος του αύλειου χώρου δόθηκε αρχικά για την κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου – ΑΠΧ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ από τον ΟΣΚ. Αργότερα, ένα μικρότερο μέρος δόθηκε για δεύτερη φορά για να χτιστούν προκάτ αίθουσες.  
Αρχικά, ο συνολικός χώρος του προαυλίου ήταν περίπου 3.400 τ.μ. Μετά την κατασκευή του Γυμναστηρίου και των αιθουσών προκάτ, ο αύλειος χώρος περιορίστηκε στα περίπου 1.320 τ.μ.
Στην περίπτωση που αποσπαστούν οι δύο (2) αίθουσες προκάτ που αυτό συνεπάγεται και παραχώρηση αύλειου χώρου για το Νηπιαγωγείο, τότε ο ελεύθερος χώρος του προαυλίου μας θα περιοριστεί κατά ακόμη 100 τ.μ. περίπου. Υπενθυμίζουμε ότι στο σχολείο μας φοιτούν 367 μαθητές και άρα σύμφωνα με τον ΟΣΚ έχουμε ανάγκη από 3.677 τ.μ.
3. Το προαύλιο χρησιμοποιείται επίσης για την πραγματοποίηση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα διαθέτει δύο μόνιμους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι αναγκάζονται να μοιράζονται την ίδια ώρα τον ήδη περιορισμένο προαύλιο χώρο του σχολείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο μάθημα. Ο χώρος του προαυλίου που θέλετε να δεσμεύσετε για τον προαυλισμό των νηπίων, σαφώς και χρησιμοποιείται από την Φ.Α, σαφώς και κρίνεται απαραίτητος για το μάθημα. Στον χώρο αυτό διενεργείται το βόλλευ των κοριτσιών ή/και το Μπάντμιντον, ενώ το υπόλοιπο προαύλιο χρησιμοποιείται από τους άλλους μαθητές για διαφορετικά αθλήματα (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λ.π.).
Να σας θυμίσουμε στο σημείο αυτό, την απόφαση (14/2018) του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βύρωνα που παραχωρεί το κλειστό Γυμναστήριο και στα όμορα σχολεία και μας απαγορεύει την χρήση του κλειστού Γυμναστηρίου για 3 εβδομάδες τον μήνα στερώντας μας έτσι χώρο και υποδομές. Από 24/11/2017, με αριθμ.πρωτοκ.512, έχουμε αποστείλει, μέσω του Δήμου Βύρωνα, με  κοινοποίηση προς τους επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έγγραφα που εκφράζουν τις απόψεις και θέσεις μας σχετικά με την παραχώρηση της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων – Γυμναστηρίου 3ου Γυμνασίου – 3ου Λυκείου Βύρωνα. Η ονομασία του εν λόγω οικήματος αποδίδεται με βάση την οικοδομική άδεια ανέγερσής του, από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (με αριθμό αδείας 178/2004),  αποκλειστικά και μόνο στον αύλειο χώρο του προαναφερθέντος διδακτηρίου. Κατά  την περίοδο εκείνη το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα και το 3ο Λύκειο Βύρωνα συστεγάζονταν. Πριν την ανέγερση της ΑΠΧ- Γυμναστηρίου στο σημείο εκείνο υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις (τέσσερα (4) γήπεδα μπάσκετ και βόλλευ) των οποίων ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή της (υπάρχουν και τα αντίστοιχα πολεοδομικά σχέδια).
4. Το μάθημα της Φ.Α θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο από τη συνύπαρξη με τα προνήπια. Για ευνόητους λόγους το διάλειμμα των προνηπίων δεν θα συμπίπτει με αυτό του Γυμνασίου, αλλά θα γίνεται σε ώρα μαθήματος. Δηλαδή την ώρα της Φ.Α το παιχνίδι αλλά και η φασαρία των νηπίων, οι γονείς έξω από τα κάγκελα, το σχόλασμα κ.α. θα αποσπούν την προσοχή τόσο των μαθητών από το συγκεκριμένο μάθημα, όσο και των μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα σε αίθουσες των οποίων τα παράθυρα βρίσκονται προς την πλευρά των αιθουσών προκάτ. Επιπλέον, κάποιοι μαθητές μας, που γυμνάζονται, μπορεί να αισθάνονται άβολα γνωρίζοντας ότι παρακολουθούνται και ίσως σχολιάζονται από γονείς και παιδιά.
5. Η διδασκαλία και των υπόλοιπων μαθημάτων θα υποβαθμιστεί περαιτέρω. Μέχρι στιγμής, το μάθημα της Γυμναστικής γίνεται ακριβώς μπροστά στις αίθουσες λόγω έλλειψης άλλου διαθέσιμου χώρου. Αυτό δημιουργεί αφόρητη ηχορρύπανση και συντελεί στο να ακυρώνεται αρκετές φορές η ίδια η διαδικασία του μαθήματος των συναδέλφων που βρίσκονται στις αίθουσες, ή στο να υποχρεώνονται να κάνουν μάθημα με κλειστά παράθυρα. Για το θέμα αυτό ο Σύλλογος των καθηγητών έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στο Δήμο, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Επιπροσθέτως και λόγω της ιδιαιτερότητας του αύλειου χώρου μας (προαύλιο σε σχήμα Π) με αυτήν σας την απόφαση θεωρούμε ότι θα παρεμποδίζεται ακόμα περισσότερο η μαθησιακή διαδικασία στα δέκα (10) τμήματα που βρίσκονται πέριξ αυτού, λόγω του εντονότατου αντίλαλου που θα προκαλείται από τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου.
Αντί λοιπόν να δοθεί λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, θα προστεθεί επιπλέον θόρυβος από τα διαλείμματα των νηπίων; Θα είμαστε αναγκασμένοι τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες να κάνουμε μάθημα ή εξετάσεις συστηματικά με κλειστά παράθυρα; 
6. Οι προκατασκευασμένες αίθουσες που υπάρχουν στο προαύλιο χρησιμοποιούνται ήδη επί χρόνια ως συμπληρωματικοί χώροι του σχολείου μας, που στεγάζουν την Βιβλιοθήκη, την Αίθουσα Εκπαιδευτικού παιχνιδιού (π.χ. σκάκι, πινγκ πονγκ κ.λ.π) και τον χώρο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών. Οι αίθουσες αυτές προορίζονται να επαναλειτουργήσουν και το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021, καθώς αποτελούν κύρια συστατικά των εξωδιδακτικών - πολιτιστικών προγραμμάτων του σχολείου μας. Επίσης, η Βιβλιοθήκη και η  Αίθουσα Εκπαιδευτικού Παιχνιδιού είναι ανοικτές και τις ώρες των διαλειμμάτων καθώς θεωρούμε ότι ακόμη και το διάλειμμα έχει δημιουργικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αφού όπως έχει αποδειχθεί και ερευνητικά, η δημιουργική αξιοποίηση του διαλείμματος περιορίζει σημαντικά βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές των παιδιών. Σε περίπτωση απόσπασης των δύο (2) αιθουσών προκάτ για χρήση από το Νηπιαγωγείο, οι ανωτέρω δραστηριότητες θα πρέπει να διακοπούν ή να περιοριστούν σημαντικά με αυτονόητες δυσμενείς συνέπειες για την ολοκληρωμένη μόρφωση και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών μας.
7. Είναι προφανές ότι δεν ενδείκνυται η συνύπαρξη εφήβων με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι έφηβοι και τα νήπια βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική ηλικιακή φάση ανάπτυξης, με άλλες ανάγκες, ευαισθησίες, τρόπους έκφρασης και συμπεριφοράς.
8. Τέλος, τίθενται θέματα ασφάλειας τόσο των εφήβων όσο και των νηπίων.
α) Σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών, όπως αυτές που επιβάλλονται στις μέρες μας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, ο Δήμος θα θέτει την υγεία των μαθητών σε κίνδυνο, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που θα μοιράζονται έναν κοινό χώρο;
β) Επίσης, θα θέλαμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας ότι οι μπάλες που χρησιμοποιούνται στο μάθημα της Φ.Α. για βόλλευ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο κ.λ.π., πάρα πολλές φορές θα «περάσουν πάνω» από την περίφραξη και θα βρεθούν στο χώρο διαλείμματος των προνηπίων (εξάλλου πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη στην ταράτσα μας – β΄ όροφος). Να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν τραυματισμοί για τους οποίους σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους. Οφείλετε να ενημερώσετε τους γονείς και τους διδάσκοντες  των προνηπίων για αυτό το σοβαρότατο ενδεχόμενο.

Συμπέρασμα.
Οι μαθητές του σχολείου μας αξίζουν καλύτερη μεταχείριση από τον Δήμο αλλά και ίση μεταξύ των άλλων μαθητών των Γυμνασίων – Λυκείων του Δήμου μας. Υπενθυμίζουμε ότι το 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΓΕΛ έχουν δικό τους Γυμναστήριο το οποίο κατά τις πρωινές ώρες δεν χρησιμοποιείται από κανέναν άλλο. Το 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ έχει τόσο μεγάλο προαύλιο το οποίο το παραχωρεί η Σχολική Επιτροπή σε ομάδες για προπονήσεις τις απογευματινές ώρες, το 5ο ΓΕΛ διαθέτει πολύ μεγάλο γήπεδο αλλά και επιπλέον χώρο προαυλισμού, ενώ το 3ο ΓΕΛ διαθέτει γήπεδα σε 2 επίπεδα αλλά και επιπλέον χώρους προαυλισμού των μαθητών. Το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ σε αντίθεση με όλα τα προαναφερόμενα σχολεία διαθέτει μόνο δύο μονές μπασκέτες οι οποίες δεν αποτελούν ούτε καν ενιαίο γήπεδο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την ανάκληση της απόφασής σας να προτείνετε στους αρμόδιους φορείς και στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόσπαση των δύο (2) αιθουσών προκάτ καθώς και τμήματος του προαυλίου του 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ για τη λειτουργία σε αυτούς τους χώρους Νηπιαγωγείου από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και ευελπιστούμε για τις  δικές σας δίκαιες ενέργειες.
Με εκτίμηση,
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου