Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» και χρεοκοπίας είναι παραπάνω από υπαρκτός - 12.000 εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» και χρεοκοπίας είναι παραπάνω από υπαρκτός

12.000 εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας

Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε χθες η εταιρεία Μαρινόπουλος, που διαθέτει 480 καταστήματα με 12.000 εργαζόμενους.

Ο άλλοτε πανίσχυρος όμιλος Μαρινόπουλου στο λιανικό εμπόριο αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Την Παρασκευή 1η Ιούλιου το Πολυμελές Πρωτοδικείο θα συζήτηση το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Ωστόσο παρά πολύ πιστωτές της αλυσίδας – μεταξύ των οποίων και φορείς του δημοσίου ( ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες κ.λ.π.) με παρεμβάσεις τους ζητούν να απορριφτεί το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99. Το γενικό σύνολο των υποχρεώσεων του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό 1.324.683.288,17 ευρώ.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εταιρεία επί της ουσίας ζητά να εκδοθεί διαταγή προσωρινής προστασίας μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, οπότε θα εκδικαστεί η κύρια αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99, προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία των καταστημάτων και να αναζητήσει από κοινού λύσεις με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές. Προσδοκά ότι στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να εμφανιστεί επενδυτής για να συζητήσει επί νέου σχεδίου. Αν το δικαστήριο δεν εγκρίνει την προστασία από τους πιστωτές, ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» και χρεοκοπίας είναι παραπάνω από υπαρκτός. Πρώτα θύματα θα είναι οι 12. 000 εργαζόμενοι στο Όμιλο όπου παρείχαν την εργασία τους πάρα πολλά χρόνια, από την δίκη τους εκμετάλλευση ο Όμιλος είχε φτάσει να γίνει οικονομικός κολοσσός στην ελληνική αγορά και σήμερα είναι πολύ κοντά να τους πετάξουν στο δρόμο. 

Ναυάγησε το deal με τον Σκλαβενίτη;

Ο όμιλος Μαρινόπουλος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος της συμφωνίας ήταν μέσω χρηματοδότησης και σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησαν εκ νέου τα προβλήματα της εταιρείας με τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με την Σκλαβενίτης. 

Κανονικά λειτουργούν όλα τα super market της Μαρινόπουλος Α.Ε

σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων 

Οι εργαζόμενοι στα 480 καταστήματα σε όλη την χώρα προσπαθούν μέσα από τα σωματεία τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Ζητούν από την εργοδοσία και την κυβέρνηση τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας χωρίς καμία δυσμενή μεταβολή στις συμβάσεις τους, καμία καθυστέρηση στην καταβολή όλων των μισθών και των επιδομάτων του Ιουνίου.

Το υπουργείο εργασίας προσπαθεί…

Το υπουργείο εργασίας μένει να αποδειχθεί εάν θα έχει ουσιαστική παρέμβαση, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλες οι θέσεις εργασίας Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι : Το υπουργείο από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της. Το βασικότερο κριτήριο είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν.

29 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου