"ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ"
Παραθέτουμε χωρίς σχόλια τα άρθρα:
- Αν η Βρετανία ψηφίσει έξοδο
- Αν η Βρετανία μείνει στην Ε.Ε.
- Φόνος βουλευτή υπέρ της Ε.Ε.!
Αν η Βρετανία ψηφίσει έξοδο
των PATRICK WINTOUR, JENNIFER RANKIN - "THE GUARDIAN"
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 24 Ιουνίου θα γνωρίζουμε αν οι Βρετανοί αψήφησαν τους ειδικούς και τους δημοσκόπους και ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν συμβεί αυτό, ένας συντετριμμένος Ντέιβιντ Κάμερον, με την ηγεσία του ήδη αμφίβολη, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δηλώσει έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 ότι θα σεβαστεί την εντολή του βρετανικού λαού.
Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθούν τάχιστα ώστε να εφαρμόσουν τα επτασφράγιστα, μέχρι εκείνη την ώρα, σχέδια μάχης για να αποτρέψουν την επικράτηση χάους στις αγορές. Η εμβρόντητη πολιτική τάξη της Ευρώπης θα βρεθεί στο μέσον ενός διαζυγίου δίχως προηγούμενο, ατάκτου, το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί με τον τρόπο που το κάνει σε κάθε κρίση και θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής πιθανότατα για το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Καθώς θα προχωράει το πρωινό της Παρασκευής πολύ γρήγορα, θα καταστεί σαφές ότι αν και η διαδικασία για την αποχώρηση κράτους–μέλους περιγράφεται στα νομικά κείμενα, η πολιτική διάσταση, το χρονικό πλαίσιο και τα μικροπολιτικά κόλπα θα προκαλέσουν έντονη αβεβαιότητα και διαμάχες μεταξύ όσων είχαν υποστηρίξει την έξοδο από την Ε.Ε. και της Ένωσης της ίδιας. «Θα είναι προς το συμφέρον μας να ολοκληρώσουμε το διαζύγιο το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση για τη διαπραγμάτευση νέων όρων τα πρώτα δύο χρόνια», λέει μια πηγή.
Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit ορισμένοι υποστηρίζουν πως η διαδικασία διαζυγίου θα μπορούσε να εξελιχθεί πιο προσεκτικά και αρνούνται ότι η Ε.Ε. θα είναι αυτή που κυρίως θα ορίσει τη νέα σχέση. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 25-26 Ιουνίου η συζήτηση θα αφορά τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας. Στο άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβώνας ορίζεται πως υπάρχει χρονικό περιθώριο δύο ετών ώστε να συμφωνηθούν οι όροι της αποχώρησης από την Ένωσή. Θεωρητικά στη διάρκεια αυτών των δύο ετών η Βρετανία θα μπορούσε, π.χ. στην περίπτωση που η Ένωση προσφέρει πολύ άσχημους όρους αποχώρησης, να ζητήσει από το Κοινοβούλιό της τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Η συνθήκη της Λισσαβώνας δεν απαγορεύει ανάκληση της απόφασης για έξοδο από την Ε.Ε.
Στην πρώτη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα το πιθανότερο είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη θα θελήσει να προχωρήσει σε μια κοινή διακήρυξη με την οποία θα υπογραμμίζεται η αποφασιστικότητα για συνέχιση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, πιθανώς μέσω της ενίσχυσης της διαδικασίας ενοποίησης. Στις Βρυξέλλες θα υπάρξει η τάση για σκληρή μεταχείριση της Βρετανίας ώστε η έξοδος από την Ε.Ε. να μη θεωρηθεί ως επιλογή χωρίς κόστος. Τη δεύτερη εβδομάδα, ο Κάμερον είτε θα αναγκαστεί να παραιτηθεί είτε θα πει ότι είναι υποχρεωμένος να διαπραγματευτεί την έξοδο πιθανότατα παραμένοντας πρωθυπουργός λίγους μήνες ακόμη. Μέχρι το φθινόπωρο η Βρετανία θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει και επίσημα το άρθρο 50 και το Λονδίνο θα πρέπει να αρχίσει να διαπραγματεύεται όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, αποφασίζοντας ποιες θα διατηρήσει στην εθνική νομοθεσία και ποιες όχι.
Πηγή: kathimerini.gr - 18/6/2016
Αν η Βρετανία μείνει στην Ε.Ε...
Από την εφημερίδα "THE GUARDIAN"
Εάν στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφασίσουν ότι θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό δεν θα σημάνει πως η ιστορία θα τελειώσει εκεί. Αφού ακολουθήσει αναστεναγμός ανακούφισης και καταιγισμός δηλώσεων μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης, ο θριαμβεύσας Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα υποβάλει επισήμως στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ, το αίτημα να εφαρμόσει η υπόλοιπη Ε.Ε. τη συμφωνία για το ειδικό καθεστώς της Βρετανίας, που συνήφθη τον Φεβρουάριο, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται στη σύνοδο της 28ης-29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Τμήματα της συμφωνίας του Φεβρουαρίου μπορούν σχεδόν αμέσως να τεθούν σε εφαρμογή: οι νέοι κανόνες, που ορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών–μελών της Ευρωζώνης και των εκτός αυτής, απλώς απαιτούν τους προέδρους και πρωθυπουργούς των κρατών–μελών να υπογράψουν το συμπεφωνηθέν κείμενο. Σε άλλα πεδία χρειάζονται νομοθετικές αλλαγές, όπως λόγου χάριν σε τρεις διατάξεις για την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, ώστε να δίνεται δυνατότητα στη Βρετανία να θέσει τετραετή απαγόρευση για τη λήψη επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες μετανάστες από την Ε.Ε.
Η δημοσιοποίηση των προτάσεων αυτών θα γίνει τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, στη συνέχεια, υπουργοί και Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν. Η διαδικασία της νομοθέτησης πιθανώς και να χρειάζεται δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί, αλλά στην περίπτωση της Βρετανίας θα ακολουθηθεί η ταχύρρυθμη μέθοδος. Η ίδια ομάδα Βρετανών βουλευτών και αξιωματούχων, οι οποίοι κατήρτισαν τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, θα διασφαλίσουν πως δεν θα χαθεί στους παραδρόμους των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος στο σώμα, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι πολύ εύκολη, «εφόσον όλοι θα θέλουν να δείξουν στους Βρετανούς ψηφοφόρους πως oι Βρυξέλλες συνιστούν αξιόπιστο εταίρο».
Η Κομισιόν θα πρέπει, επιπλέον, να καταρτίσει σχέδιο με στόχο να περιορίσει το «βάρος» από το ρυθμιστικό πλαίσιο επί των δραστηριοτήτων των βρετανικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε. – αν και μέχρι στιγμής είναι ασαφές πώς αυτό θα διαφοροποιηθεί από τις ήδη υφιστάμενες προσπάθειες να περισταλεί η γραφειοκρατία. Σε υστερότερη φάση η επιλογή της Βρετανίας να μην ασπαστεί την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. θα ενσωματωθεί στις συνθήκες. «Αυτό το οποίο συνιστά “ήπιο Βrexit” θα οδηγήσει την Ε.Ε. σε αχαρτογράφητα ύδατα, αλλά δεν θα υπάρξει τροποποίηση σε συνθήκες πριν από τις γερμανικές και γαλλικές εκλογές του 2017», κατά τον Βρετανό πρώην βουλευτή Αντριου Νταφ.
Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός ενδεχομένως να έχει προβλήματα στο να επανενώσει το Συντηρητικό Κόμμα στο Λονδίνο, αλλά στις Βρυξέλλες πλέον δεν θα ταλανίζεται με νέα μείζονα θέματα, όπως η μετανάστευση και η προστασία της Ευρωζώνης από πιθανή κρίση χρέους. Η Βρετανία, ούσα εκτός Ευρωζώνης και συνθήκης Σένγκεν, θα παραμείνει στο περιθώριο ανάλογων συζητήσεων. Οταν αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ο κ. Κάμερον θα διακηρύξει την ανάγκη για «πιο ευέλικτη και λιγότερο γραφειοκρατική Ε.Ε., ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα».
Πηγή: kathimerini.gr - 18/6/2016
Φόνος βουλευτή υπέρ της ΕΕ!
του Γιώργου Δελαστίκ
Ωμά θα θέσουμε το ζήτημα: Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι αυτές που οργάνωσαν τη δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, με στόχο να επηρεάσουν καταλυτικά την έκβαση του δημοψηφίσματος την Πέμπτη για την παραμονή ή όχι της Αγγλίας στην ΕΕ;
Αν όντως έχει συμβεί αυτό, είναι προφανές ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας ΜΙ5 έδιναν ως πιθανότατη τη νίκη της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Η δολοφονία της Τζο Κοξ θα πετύχει να αλλάξει την έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ της Αγγλίας;
Αυτό θα το δούμε τη νύχτα της Πέμπτης, 23 Ιουνίου, οπότε θα έχουμε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν πάντως η δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ μεθοδεύτηκε από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, το βρετανικό κατεστημένο πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
Ως θύμα δολοφονίας, η Τζο Κοξ ήταν το ιδανικό θύμα. Μια πρωτοεκλεγμένη γυναίκα βουλευτής, γλυκιά σαραντάρα, μητέρα δύο μικρών παιδιών, τριών και πέντε χρονών, που θα μεγαλώσουν ορφανά. Η Τζο Κοξ ανήκε στην ακραία δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος. Πρώτα απ’ όλα ήταν υπέρ μιας συνολικής, γενικής επίθεσης εναντίον της Συρίας για να επιτευχθεί η ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Δεύτερον, όχι μόνο ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά τάχθηκε και κατά του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θεωρώντας ότι δεν τάχθηκε με επαρκή για την ίδια αποφασιστικότητα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ! Μιλάμε για τον Κόρμπιν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι το «Ναι» στην παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ θα είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της ψήφου των οπαδών του Εργατικού Κόμματος υπέρ της ΕΕ!
Τον περασμένο μήνα η Κοξ κατέστησε δημόσια γνωστή τη διαφωνία της με την εκλογή του Κόρμπιν ως αρχηγού των Εργατικών. Σε άρθρο της στον Γκάρντιαν τον κατηγόρησε ότι δεν έχει τη «στόφα» πρωθυπουργού και του προσήψε «αδύναμη ηγεσία, κακή ικανότητα κρίσης και εσφαλμένες προτεραιότητες». Η Κοξ είχε δουλέψει στο Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς, ενώ υπήρξε και σοβαρό στέλεχος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Όξφαμ. Διετέλεσε ακόμη σύμβουλος της Σάρας Μπράουν, της συζύγου του τελευταίου πρωθυπουργού των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, άρα η Κοξ ήταν οργανικά δεμένη με τη δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος. Όταν όμως κάποιος δολοφονείται, οι επιμέρους πολιτικές του απόψεις υποχωρούν και αυτό που μένει είναι η αποτρόπαια δολοφονία μιας νεαρής μητέρας με δύο παιδάκια τριών και πέντε χρόνων. Ο δράστης έχει συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές και πρόκειται για μια ακροδεξιά προσωπικότητα. Φρόντισε άλλωστε να το κάνει γνωστό, φωνάζοντας τη στιγμή που διέπραττε το έγκλημα «Πρώτα η Βρετανία». Θα μπορούσε να το θεωρήσει κανείς ένα σύνθημα, αν αυτό δεν ήταν ταυτόχρονα το όνομα μιας… βρετανικής ακροδεξιάς οργάνωσης!
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν το τραγικό γεγονός προκειμένου να καταστήσουν συμπαθέστερη στους Έλληνες την ΕΕ, παρά τον νεοαποικιακό ζυγό που η ΕΕ έχει επιβάλει στην Ελλάδα. «Ματωμένο δημοψήφισμα» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής την Παρασκευή, την επόμενη μέρα μετά τη στυγνή δολοφονία. «Πάγωσαν Βρετανία και Ευρώπη από τη δολοφονία της Τζο Κοξ» ήταν ο υπέρτιτλος της πρώτης σελίδας. «Φωνάζοντας το σύνθημα “Πρώτα η Βρετανία”, ο πενηντάχρονος δράστης σκότωσε τη βουλευτή των Εργατικών. Ανεστάλησαν όλες οι συγκεντρώσεις, υπέρ και κατά του Brexit, μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα» ανέφερε ο υπότιτλος της πρώτης σελίδας της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην προσπάθεια αξιοποίησης συμμετείχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Κοινός εχθρός είναι όσοι θέλουν να διασπάσουν την ενότητα των λαών και των κοινωνικών δυνάμεων» δήλωσε χωρίς να καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος τι έλεγε. «Να αποτίσουμε φόρο τιμής σε μια πολιτικό που χάθηκε άδικα και να ελπίσουμε να είναι το τελευταίο θύμα σε μια περίοδο όπου στην Ευρώπη το μίσος αναζωπυρώνεται και ενισχύεται έναντι της νηφαλιότητας και του πολιτικού λόγου», πρόσθεσε, επιχειρώντας να στρεβλώσει το νόημα της σύγκρουσης που διεξάγεται στην Αγγλία γύρω από το αν η Γερμανία θα μπορέσει ή όχι να οικοδομήσει το Τέταρτο Ράιχ της, αυτή τη φορά όμως όχι με τα τανκς, αλλά με το ευρώ.
Η ψυχολογική πίεση που ασκείται εναντίον του αγγλικού λαού είναι τρομερή. Ένας φόνος μιας νεαρής γυναίκας είναι εφιαλτικό βάρος. Θα αλλάξει την έκβαση του δημοψηφίσματος; Σε πέντε μέρες θα το μάθουμε και θα κρίνουμε αν οι Άγγλοι είναι λαός μιας μεγάλης χώρας ή αν πρόκειται για άτομα που απλώς κατοικούν σε μια μεγάλη χώρα.
Πηγή: prin.gr - 18/6/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου