Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Αναδημοσίευση: Καταιγίδα επαχθών μέτρων με τις τροπολογίεςΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΠΑΧΘΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ


ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΕΠΙ ΤΑ ΧΕΙΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ 

'Αλλη μία πράξη εξευτελισμού των κυβερνητικών βουλευτών και εκμηδενισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας διαδραματίζεται σήμερα στη Βουλή, η οποία θα ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες σωρεία τροπολογιών, που τροποποιούν προς το χειρότερο το ήδη επαχθές πολυνομοσχέδιο, κατ' επιταγήν των δανειστών.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ταπεινωτική προσωπικά για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μόλις προχθές έστελνε επιστολή στους εκπροσώπους της τρόικα (Μοσκοβισί, Κερέ, Τόμσεν). διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο επ' ουδενί να δεχθεί οκτώ καίρια προαπαιτούμενα (για το ΑΔΜΗΕ, τα ειδικά μισθολόγια, το ασφαλιστικό κ.α.) καθώς τα εν λόγω μέτρα υποτίθεται ότι “δεν περνούσαν” από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 'Εχοντας διαπιστώσει τί αξία (δεν) έχουν οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης Τσίπρα, οι δανειστές έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αντιρρήσεις του Τσακαλώτου και ανάγκασαν τελικά τον ίδιο και τους βουλευτές του να αναθεωρήσουν αυτά που ψήφισαν πριν από λίγες μέρες.

Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες που ψηφίζει σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να εκταμιευθεί, επί τέλους, η περιβόητη δόση (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα επιστραφεί πάραυτα στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους) περιλαμβάνουν τα εξής:

ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: Γίνεται αποδεκτή η ταπεινωτική αξίωση των δανειστών που κατοχυρώνει, ουσιαστικά, το ακαταδίωκτο για τα μελλοντικά εγκλήματα εναντίον της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. “δεν υπέχουν αστικές ευθύνες έναντι τρίτων” παρά μόνο σε πρόδηλη περίπτωση δόλου ή βαριάς αμέλειας.

ΚΟΦΤΗΣ: Μεγαλώνει το εύρος του ακρωτηριασμού των δημοσίων δαπανών με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του δημοσιονομικού κενού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών. Δίνεται βέτο στους δανειστές αναφορικά με το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του “κόφτη” σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή άλλων λόγων ανωτέρας βίας, καθώς απαιτείται ρητά η σύμφωνη γνώμη τους για να υπάρξει εξαίρεση.

ΑΔΜΗΕ: Επιταχύνεται η πώληση του 20% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση άγονου διαγωνισμού, καθώς αναφέρεται ρητά ότι η πώληση του 20% αποτελεί την “εναλλακτική λύση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση”. Η ΔΕΗ χάνει κάθε έλεγχο του ΑΔΜΗΕ, αφού επιβάλλεται ρητά ο “πλήρης διαχωρισμός” των δύο Α.Ε.

ΕΚΑΣ: Εφαρμόζονται από 1/6/2016 τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που μειώνουν το ΕΚΑΣ για 80.000 δικαιούχους. Για να καλύψει το κενό που προκύπτει, έναντι τις αξίωσης των δανειστών για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου από 1/1/2016 (κάτι που θα υποχρέωνε τους εν λόγω δικαιούχους να επιστρέψουν χρήματα που έχουν ήδη εισπράξει) η κυβέρνηση υποχρεούται να θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα, που θα περικόψουν το ΕΚΑΣ για ακόμη περισσότερους δικαιούχους από 1/1/2017.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Η Εγνατία Οδός εξαιρείται από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών για τα διόδια, ώστε να διευκολυνθεί η παραχώρησή της σε ιδιώτη.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ: Προκειμένου να τα εξαιρέσει από το γενικό πάγωμα μισθών, η κυβέρνηση υποχρεούται να ψηφίσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ισοδύναμα μέτρα, μοιράζοντας το κόστος στο κοινωνικό σύνολο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Μεγαλύτερη της αρχικά προβλεπόμενης περικοπή του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενος. Δεν θα εφαρμόζονται οι διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα στο Δημόσιο για όσους λαμβάνουν σύνταξη με το νέο ασφαλιστικό.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Καταργείται το πλαφόν στην αύξηση κυμαινόμενου επιτοκίου μεγάλων εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία πωλούνται από τις τράπεζες σε funds.

Μ' αυτά και μ' αυτά, κλείνει η πρώτη αξιολόγηση. Ραντεβού το φθινόπωρο, με τις νέες παραστάσεις της... δεύτερης αξιολόγησης, με πρώτο επεισόδιο το εργασιακό. 

Α.Θ. 

Πηγή: iskra.gr - Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου