Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Αναδημοσίευση: Κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Γαλλία

ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζεται  η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Παρίσι

«Πνιγμένο» στα σκουπίδια το Παρίσι

Κλιμακώνονται οι εργατικές κινητοποιήσεις


Με σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους υποδέχτηκε  το ευρωπαϊκό τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2016 το Παρίσι καθώς συνεχίζεται  η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα κόντρα στις ανατροπές στα εργασιακά. 


Η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι παρατείνεται μέχρι τις 14 Ιούνη,  καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να αποσύρει το διαβόητο νόμο «Ελ Κομρί» που προωθεί τις αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.  

Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, διαδηλώνουν και κινητοποιούνται πάνω από 2,5 μήνες ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, κλιμακώνουν την πίεσή τους στην κυβέρνηση Ολάντ, απαιτώντας να πάρει πίσω τις αντιδραστικές ανατροπές που προωθεί στα εργασιακά. Αρκετά συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro 2016) που φιλοξενεί η χώρα, θα μοιράσουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους και θα επιχειρήσουν να συζητήσουν με τους φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους ποδόσφαιρο. Η συνδικαλιστική ένωση CGT ανακοίνωσε ότι απορρίπτει  τις πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να υποχωρήσει ενόψει του Euro 2016.


Ο Μπατίστ Ταλμπό, ο επικεφαλής του συνδικάτου δημοσίων υπηρεσιών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παρατείνουν την απεργία τους επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε να διαπραγματευτεί μαζί τους τον νέο νόμο που αφορά τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο, υπάρχουν και οι συνδικαλιστές που δηλώνουν ότι « δεδομένης της κατάστασης, με την έναρξη του Euro και με τη συσσώρευση σκουπιδιών στο Παρίσι, είναι έτοιμοι να σταματήσουν την απεργία αν η κυβέρνηση ξεκινήσει διαπραγματεύσεις». 

Ευθείες απειλές κατά των απεργών και των χιλιάδων εργαζομένων που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την απόσυρση του νόμου «Ελ Κομρί» και για δουλειά με δικαιώματα, εξαπέλυσε για άλλη μια φορά  η γαλλική κυβέρνηση, δηλώνοντας διά μέσου του Προέδρου της χώρας ότι «θα παρθούν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για το καλωσόρισμα, τη μετακίνηση, την εξασφάλιση της διενέργειας των αγώνων (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016) σε συνθήκες απαιτούμενης ασφάλειας». Οι απειλές αυτές δεν φαίνεται να κάμπτουν τους απεργούς και τους διαδηλωτές  αφού  τα συνδικάτα προγραμματίζουν τρεις νέες «ημέρες δράσης» μέχρι τα τέλη Ιούνη: Στις 14, με μια μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι, στις 23 και τις 28 του μηνός. Παράλληλα σε απεργία προχώρησαν  για τέσσερις ημέρες και οι πιλότοι της Air France, ενώ μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονταν σε πολλά διυλιστήρια της χώρας.

Πηγή: newpost.gr - 11/6/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου